V New Yorku po 27 letih slavil ameriški maratonec

Na tisoče tekačev je danes v sklopu enega največjih maratonov na svetu preplavilo New York. V teku po petih mestnih okrožjih je zmaga prvič po letu 1982 spet pripadla Američanu, v Eritreji rojenemu Mebu Keflezighi.

Objavljeno
01. november 2009 20.52
Š. Ro.
Š. Ro.
New York -  Meb Keflezighi je prvi Američan po letu 1982, ki je kot prvi pretekel traso slovitega maratona v New Yorku, za kar je potreboval dve uri in devet minut.

Med ženskami je zmaga na teku po petih mestnih okrožjih pripadla svetovni in olimpijski zmagovalki na 10.000 metrov Etiopijki Derartu Tulu (2:28.52), potem ko je v zadnjem kilometru ugnala Rusinjo Ludmilo Petrovo. Največja favoritinja za zmago Paula Radcliffe, ki drži tudi svetovni rekord na 42,195 km je maraton končala kot četrta.

 

Keflezighi je bil sicer v New Yokru leta 2004 drugi, tudi on pa presenetil z zmago v zadnjih kilometrih, ko je ugnal Kenijca Roberta Kipkoech Cheruiyota. Ta je v cilj pritekel 41 sekund za Američanom. Tretje mesto je pripadlo nekdanjemu svetovnemu prvaku, Maročanu Jaouadu Gharibu.

 

Novi zmagovalec newyorškega maratona, 34-letni Keflezighi se je sicer rodil v Eritreji, danes pa živi v San Franciscu. Zadnji Američan z zmago na enem od najslavnejših maratonov na svetu je Alberto Salazar.