V Tivoliju zavladal optimizem, na Jesenicah obup

Hokejski petek je slovenskima kluboma v ligi EBEL prinesel povsem različni zgodbi. Olimpija je s 3:0 premagala VSV in ujela priključek s sredino lestvice, zadnjeuvrščene Jesenice pa so proti Medveščaku doživele še en boleč poraz v nizu.

Objavljeno
09. oktober 2009 23.42
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana, Jesenice -  Zares lepo se je ljubljansko občinstvo poslovilo od dolgoletnega Olimpijinega kapetana Tomaža Vnuka. Če se »Rajc« že ni mogel z igrišča posloviti z zmago, pa so mu nekdanji soigralci polepšali zadnje snidenje z navijači in s 3:0 premagali vodilni Beljak, s čimer so ujeli priključek s sredino lestvice v OP Avstrije. Junak zmage je bil Vnukov naslednik Kevin Mitchell, ki je prispeval dva gola in podajo. Precej drugačna slika je bila na Jesenicah, kjer so slovenski prvaki proti Medveščaku v zadnji minuti prejeli zadetek in nadaljevali črno serijo. Ljubljančani bodo jutri gostili Dunaj z bratoma Rodman in Alešem Kranjcem (vstop na zahodno tribuno bo prost), Jeseničani pa bodo v Podmežakli pričakali Linz.

Kevin Mitchell dostojno nasledil Vnuka s črko C


Pred dvobojem med ljubljanskimi »zmaji« in beljaškimi »orli« je dodobra zapolnjeni hram slovenskega hokeja še zadnjič podaril stoječ poklon Tomažu Vnuku, ki je pred dobrim tednom sklenil hokejsko pot. »Vnuk legenda!«, je zadonelo z dela tribune, kjer so zbrani najbolj vneti privrženci Olimpije. Po krajši slovesnosti je zadnja zelena štiriindvajsetica vrgla plošček, zatem pa so glavno besedo v dvorani prevzeli člani njegovih bivših klubov Olimpije in VSV.

Slednji so imeli v prvi tretjini rahlo terensko premoč, toda nevarnejši so bili gostitelji. Greg Kužnik je v 17. minuti zadel prečko, do izbruha navdušenja v dvorani pa je prišlo le tri sekunde pred odmorom, ko je novi kapetan Kevin Mitchell praktično iz mrtvega kota s strelom pod prečko presenetil Gerta Prohasko.

Američan je številko »C« na prsih še bolj upravičil, ko je ob številčni prednosti prevzel odgovornost in s projektilom razparal beljaško mrežo. Zadetek je dal nov zagon »zmajem«, ki so nizali napade, enega teh je že dobre tri minute kasneje kronal Brendan Yarema, med podajalci je bil spet izjemni branilec Mitchell.

»Zakaj ne bi še jaz požel del zaslužene slave,« se je tedaj vprašal vratar Norm Maracle in svojemu priimku primerno čudežno ubranil poskus Jona Ferlanda, ko je že ležal na tleh. Že tedaj je bilo bolj ali manj jasno, da Olimpija tekme enostavno ne more izgubiti, še bolj, ko je najboljše moštvo v ligi po izkoristku »power playja« (30,77 %) ni izkoristilo še četrte domače izključitve in ko je Maracle na začetku zadnjega dela ubranil kazenski strel najboljšemu strelcu v EBEL Kielu McLeodu (9 golov) in vknjižil prvi »shutout« v sezoni.

Olimpija se je tako VSV na najboljši način maščevala za 0:3 v prvem kolu, sušo Beljačanov v Tivoliju pa podaljšala na celi dve leti. Po štirih porazih je zmagala drugič zapored in nič ne kaže, da ima dovolj …

Na Jesenicah spet žalost

Jeseničani so v zadnjih tekmah pokazali spodbudnejše predstave, ki pa se niso končale s točkovnim izkupičkom, nazadnje so v Beljaku po vodstvu tesno izgubili. Svoje račune pa so imeli tudi Zagrebčani, ki so po uspešnem startu v sezono izgubili sedem tekem zapored.

Hokejisti Jesenic so že po prvem sodniškem metu silovito pritisnili in v uvodnih minutah dodobra ogreli Roberta Kristana, enega izmed glavnih adutov v vrstah Medveščaka. Na veselje domačih navijačev je klonil že v četrti minuti, ko se mu je plošček po strelu Roberta Saboliča izmuznil pod pazduho in se skotalil prek golove črte. Nadaljevalo se je po podobnem scenariju, z rahlo premočjo gostiteljev, ki pa ploščka niso več spravili za Kristanov hrbet, čeprav so imeli številne lepe priložnosti. Brez njih niso ostali niti gostje, ki so izenačili ob številčni prednosti v 12. minuti in vse se je začelo znova.

Tako kot v prvem delu so bili tudi v drugem Železarji za odtenek boljši, a je Kristan branil tudi nemogoče, po strelih Jana Golubovskega in Mitje Robarja pa ga je rešila tudi vratnica. Zagrebčani so bili nevarni v protinapadih, tako da je imel tudi Gaber Glavič precej dela, ki ga je opravil zelo dobro, brez moči pa je bil ob poskusu še enega nekdanjega jeseniškega igralca Aarona Foxa, ki je zadel za minimalno vodstvo Medvedov.

V zadnjem delu so domači vse moči usmerili v napad, v zadnjem delu sicer brez Andreja Troščinskega in Konstantina Firsanova, ki ju je trener Ildar Rahmatulin, očitno ne najbolj zadovoljen z njuno igro, pustil na klopi, zato pa so ostali svoje vse do 59. minute delo opravili odlično. Najprej je ob igralcu več lepo zadel Tomi Hafner za izenačenje. Ključa za odpiranje Kristanovih vrat niso našli, minuto in 40 sekund pred koncem pa je bil izključen kapetan Tomaž Razingar, kar so gostje izkoristili in odnesli obe točki v Zagreb. (STA)

Tilia Olimpija    3 (1, 2, 0)

VSV    0 (0, 0, 0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 3500, sodniki Fussi, Wohlmuth in Zehenthofer (vsi Avstrija).
Strelci: 1:0 – Mitchell (Hočevar, J. Goličič, 20), 2:0 – Mitchell (Kužnik, Banham, 25 – PP), 3:0 – Yarema (Kužnik, Mitchell, 28).
Kazenske minute: Olimpija 18; VSV 12.

Acroni Jesenice    2 (1, 0, 1)
Medveščak    3 (1, 1, 1)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 2400, sodniki Schimm (Nemčija), Sporer in Wurzer (oba Avstrija).
Strelci: 1:0 – Sabolič (4), 1:1 – Ouellette (Sandrock, 11 – PP), 1:2 – Fox (Smyth, 28), 2:2 – Hafner (Dück, 48 – PP), 2:3 – Hecimovic (Ouellette, Sertich, 60 – PP).
Kazenske minute: Jesenice 4; Medveščak 8.

Drugi izidi 11. kola v EBEL – Salzburg : KAC 6:2 (4:0, 1:0, 1:2; Trattnig, Lynch, Filewich, Siklenka, Duncan, Ulmer; Herburger, Pöck), Graz 99ers : SAPA Fehervar 3:2 (2:0, 0:2, 1:0; Peintner, Paré, Kuiper; Palkovics, Vas), odigrano v četrtek – Linz : Vienna Capitals 4:2; pari 12. kola, jutri ob 18.00: Acroni Jesenice – Linz, Tilia Olimpija – Vienna Capitals, Medveščak – SAPA Fehervar, Graz 99ers – Salzburg, VSV – KAC.

Lestvica:

VSV    12    9    3    41    :    31    18    +10
Graz 99ers    11    8    3    42    :    25    17    +17
Linz    11    8    3    39    :    24    17    +15
Vienna Capitals    11    7    4    40    :    30    14    +10
Salzburg    12    5    7    50    :    46    12    +4
KAC    11    5    6    37    :    37    11    0
Medveščak    11    4    7    28    :    45    11    -17
Tilia Olimpija    11    5    6    29    :    33    10    -4
SAPA Fehervar    11    4    7    26    :    39    10    -13
Acroni Jesenice    11    1    10    28    :    50    3    -22