Walsh navdušil, toda ni prinesel uspeha

Košarkarji Uniona Olimpije so v 2. krogu evrolige v dvorani Tivoli izgubili proti grškemu Marusiju s 75:81. Najboljša strelca pri Ljubljančanih sta bila Matt Walsh z 32 točkami in Sani Bečirović s 13.

Objavljeno
29. oktober 2009 23.10
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Sinočnji dvoboj z Maroussijem bi košarkarji Uniona Olimpije nedvomno uvrstili v kategorijo sila neprijetnih. Vnaprej je bilo pač jasno, da lahko v njem le izgubijo v očeh svojih privržencev. V primeru zmage bi pač večina rekla, lepo, toda ugnali ste neke grške anonimneže. Ob porazu pa bi se težko ognili dvomljivim pogledom. Še posebej, ker so gostje sinoči nastopili brez štirih pomembnih adutov, poškodovanih Stephena Arigbabuja in Giorgosa Diamantopoulosa ter obolelih Michalisa Pelekanosa in Kostasa Kaimakoglouja. In na žalost Ljubljančanov se je uresničil prav črni scenarij. Potem ko so zaostajali domala vso tekmo, so doživeli drugi zaporedni poraz v evroligi, ki je močno zmanjšal njihove možnosti za napredovanje v drugi krog tekmovanja.

Po starem pravilu so zdesetkana moštva izjemno nevarna in košarkarji Maroussija niso bili izjema. Tekmo so začeli z visoko peterko, v kateri je krilne naloge učinkovito prevzel 208 cm visoki Pat Calathes, in pokazali, da želijo pomakniti žarišče bitke čim bližje domačemu košu. Dirigent Billy Keys, ki sicer sodi med boljše strelce moštva, se je tako v celoti osredotočil na organizatorske naloge. Disciplinirana ofenziva najvišjih članov moštva je namreč Grkom prinašala uspeh, saj so v 5. minuti prešli v vodstvo z 12:7 in do tedaj metali za dve točki 6:6.

Union Olimpija se je medtem bolj zanašala na zunanje adute, med katerimi je bil najbolj razpoložen krilo Matt Walsh, toda za vsako »akrobacijo« je prejela koš s položajev, ki so jamčili visok izkoristek metov. Obramba Ljubljančanov je sicer prisilila tekmece k številnim napakam (v prvem polčasu so izgubili 13 žog, domači 10) ter za nameček ni bistveno vplivala na slog igre Grkov ali ritem igre. Maroussi se je zato po krajši krizi in zaostanku s 16:17 znova prebil do vodstva s 24:21 in znal odgovoriti tudi na Walshev juriš tik pred polčasom, s katerem so gostitelji prišli do prednosti 31:28.

Po petih zaporednih točkah Sanija Bečiroviča za 38:35 so vnovič prepričali Jureta Zdovca, da obramba njegovih košarkarjev ni na pričakovani ravni, kar jim je v seštevku z izgubljenim skokom prinašalo velike preglavice. Še posebej, ko je Maroussi v 23. minuti le dosegel prvo trojko, Keys pa se dve minuti pozneje končno vpisal med strelce. Olimpijina obramba se je morala razširiti, kar je Grkom ponujalo nove možnosti.

Potem ko so sredi tretje četrtine prišli do vodstva s 44:41, je imel Maroussi le še eno veliko oviro na poti do krstnega uspeha med evropsko elito - Matta Walsha. Američan je vneto poskušal z velike razdalje, tudi z meti, ki bi jih domala vsi trenerji na svetu ocenili za »divje«. Vendar je tudi veliko zadeval. S svojo četrto trojko je prinesel Unionu Olimpiji prednost 49:48, vendar mu je Jamon Lucas tik pred iztekom tretjega dela tekme odgovoril z enako mero. Ob začetku zadnje četrtine si je desnico naravnal še gostujoči obrambni specialist Marios Batis in vnesel nemir v tivolske tribune (52:58), toda gledalci so takoj nato doživeli pravo ekstazo. Kajti Walsh jim je s tremi zaporednimi trojkami, od tega eno z dodatnim prostim metom, pripravil strelski festival, kakšnega niso videli od časov Dušana Hauptmana.

In četudi je Američan z 32 točkami izenačil rekord Olimpijinih košarkarjev v tekmah evrolige, ki ga je dosegel legendarni Litijan v tekmi z Realom v sezoni 1994/95, ni mogel prinesti popolnega zasuka. Njegovi soigralci so z redkimi izjemami delovali vse preveč neodločno, z 22 izgubljenimi žogami pa so si privoščili kolektivni samomor. Po vodstvu s 64:63 je Union Olimpija zaostala s 66:78, kar je bil za najbolj nestrpne gledalce znak, da se jih loteva domotožje. Popravni izpit bodo njihovi ljubljenci opravljali na prihodnji četrtek, ko bo v Tivoliju gostovala Caja Laboral iz Vitorie.

 

Iz petkove tiskane izdaje Dela.