Za Klička po trmasti »nočni mori« na vrsti počitek

Vitalij Kličko je za Cristobala Arreolo skoval taktične načrte A, B, C in D, toda včeraj je bil dovolj že prvi, da je strl odpor ameriškega izzivalca in drugič zapored ubranil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici WBC.

Objavljeno
28. september 2009 12.43
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Los Angeles - »Nočna mora«, kot se glasi vzdevek največjega upa ZDA Cristobala Arreole, je namreč pred začetkom enajste runde obsedel na svojem stolu, potem ko je njegov trener Henry Ramirez, ki ni mogel več gledati, kako »Dr. Jeklena pest« Vitalij Kličko udriha po njegovem varovancu, sodniku Jonu Schorleju nakazal, naj vendarle prekine neenakovreden obračun.

»Kot ste sami videli, sem poskušal vse, za zmago sem bil pripravljen celo umreti, toda Vitalij je imel odgovore na vse moje napade. Bil je boljši, zato je zasluženo zmagal, kar me zelo boli. Že dolgo nisem bil tako potrt,« je po svojem prvem porazu – pred tem je nanizal 27 zmag (24 s k. o.) – izbruhnil v solzah Arreola, ki je tako zapravil priložnost, da bi si kot prvi težkokategornik mehiškega rodu priboksal šampionski pas. A zaradi tega ne misli obupati. »Ko si bom opomogel od šoka, bom zavihal rokave in se vrnil v telovadnico. Toda boks bom poslej jemal resneje; nobenih coron več!« je 28-letni Američan razkril, da v prihodnje pred tako pomembnimi nastopi ne bo več segal po znamenitem mehiškem pivu.

Da si ga rad privošči, je izdajala tudi njegova postava. Arreola je namreč pri 193 centimetrih tehtal kar 113,7 kilograma, torej le štiri dekagrame manj od devet centimetrov višjega Klička, ki je s prednjo roko od vsega začetka nadziral položaj v ringu. Čeprav ukrajinski orjak ni dvomil o zmagi, je bil vendarle presenečen nad odporom, ki mu ga je nudil izzivalec. »To je res neverjetno, kako dobro Cristobal prenaša udarce. Ima zares čvrsto brado,« se je po 38. zmagi (že 37. predčasni, le dvakrat pa je doslej izgubil) čudil svetovni prvak in pripomnil, da je vedel, kaj ga čaka v ringu.

»Ko sem mu na torkovi novinarski konferenci pogledal globoko v oči, sem videl, da se Arreola zlepa ne bo vdal,« je pojasnil Kličko, ki je s svojo levico tekmeca zadeval kot za stavo. »V četrti rundi sem ga močno pretresel z levim aperkatom, a je nadaljeval, kot da sploh ne bi prejel udarca; dve rundi pozneje sem ga silovito zadel tudi z desnim direktom, pa je še naprej rinil vame. Ima res veliko srce,« je izzivalca za bojevitost pohvalil 38-letni Ukrajinec. Kako prepričljiv je bil včeraj, kaže tudi razmerje udarcev: Kličko je sprožil kar 301 udarec, Arreola, ki je začel v osmi rundi močno krvaveti iz nosu, pa le 96.

Še več; svetovni prvak je bil toliko hitrejši, da je lahko ves čas boksal s spuščenima rokama. »Imam dobre oči in reflekse, zato si lahko to tudi privoščim,« je malce za šalo malce zares dejal starejši od bratov Kličko in pristavil, da se bo zdaj posvetil svoji družini in se predvsem odpočil od najbolj napornih priprav doslej. »Na dvoboj z Arreolo sem se osem tednov pripravljal od jutra do večera. Tako trdo še nisem garal. Vem pač, da brez truda ne moreš računati na uspeh, v katerem tako neizmerno uživam …«

Boksarski spektakel v nabito polnem Staples Centru, v katerem sicer domujejo košarkarji moštva Los Angeles Lakers, si je med številnimi zvezdniki (Kobe Bryant, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone …) ogledal tudi nekdanji boksarski svetovni prvak Mike Tyson. »Glede na to, da je Arreola za vsak udarec potreboval deset sekund, Kličko pa zgolj desetinko, sem presenečen, da je njun obračun tako dolgo trajal. Očitno se tudi Vitaliju poznajo leta, ne vem pa, zakaj sploh še vztraja v ringu, saj je osvojil že vse, kar se je osvojiti dalo. Ničesar več mu ni treba dokazati,« je omenil »Železni Mike« in na vprašanje, kako gleda na zdajšnje šampione, odvrnil: »Boks se je v zadnjih dvajsetih letih močno spremenil. Fantje so danes tehnično precej bolje podkovani, kot smo bili mi