Za naslov, dober milijon dolarjev in številko 1

Z dvobojem v beli skupini med Viktorijo Azarenka in Jeleno Janković se v Dohi začenja zaključni turnir najboljše osmerice. Ta bo odločal tudi o 1. mestu na svetovni teniški lestvici ob koncu leta.

Objavljeno
27. oktober 2009 10.33
S. V.
S. V.
Doha - Z dvobojem v beli skupini Viktorija Azarenka - Jelena Janković se bo danes v Katarju začel turnir najboljše osmerice sezone, na katerem pa ne bo v igri zgolj prestižni naslov in več kot milijon dolarjev za zmagovalko, ampak tudi 1. mesto na svetu ob koncu leta. Dinara Safina je včeraj na vrhu WTA znova prehitela Sereno Williams, a tista igralka, ki bo v Dohi boljša, bo leto končala na teniškem prestolu. Danes bosta še dve partiji v kostanjevi skupini (barvi skupin sta izbrani po katarski zastavi) Jelena Dementjeva - Venus Williams in Serena Williams - Svetlana Kuznjecova. Naslov brani Venus Williams, od osmerice v Dohi je masters doslej osvojila le še njena sestra Serena.

V dvoboju za vrh svetovne lestvice je bil nedeljski žreb veliko bolj naklonjen Dinari Safina. Rusinja ima namreč v skupini dve debitantki, Viktorijo Azarenka in Caroline Woznicaki (doslej sta masters v prvem poskusu osvojili zgolj Serena Williams leta 2001 in Marija Šarapova v sezoni 2004) in Jeleno Janković, ki se je na sklepni turnir uvrstila celo kot zadnja, potem ko je v sezono štartala celo s 1. mesta. Serena, letos zmagovalka OP Avstralije in Wimbledona, pa se bo v predtekmovanju - igra se po sistemu round robin, najboljši dve iz skupin se uvrstita v polfinale - pomerila s sestro Venus, ki brani naslov, pariško šampionko Svetlano Kuznjecovo ter še eno Rusinjo v Dohi, olimpijsko prvakinjo Jeleno Dementjevo. A potem ko je mlajša od sester Williams v zadnjem obdobju sprožila marsikatero razpravo o (ne)upravičenosti 1. mesta Dinare Safine, ima zdaj priložnost, da v neposrednem dvoboju dokaže, katera je ta čas najboljša igralka sveta (prihodnje leto bo konkurenca z Justine Henin in Kim Clijsters precej močnejša).

»Sem v težji skupini, zato bomo videli, kako se bodo stvari razpletale. Prečudovito bi bilo, če bi leto končala kot prva igralka sveta, a za to bo potreben zelo dober rezultat,« napoveduje enajstkratna zmagovalka turnirjev za grand slam Serena, ki za Safino zaostaja za pičlih 155 točk (vsaka zmaga v skupini prinese 160 točk). Rusinja je na zadnjih turnirjih doživljala eno razočaranje za drugim, saj jo je v 2. kolu Toronta ugnala Aravane Rezai, v tretjem OP ZDA Petra Kvitova, nato pa je tako v Tokiu kot Pekingu še dvakrat izpadla v 2. kolu, in sicer proti Chang Kai-Chen ter Zhang Shuai. Zavoljo tega je izgubila tudi 1. mesto na WTA, za kratek čas se je umaknila s turneje, zdaj, ko se je vrnila, pa so jo spet pričakala zanjo zelo neprijetna vprašanja o vodstvu na lestvici.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela