Žemlja v finalu, Semrajc klonil pred Lorenzijem

Grega Žemlja je prvi finalist teniškega OP Ljubljane. Francoza Stephana Roberta premagal s 6:1 in 7:5. Preboj v finale pa žal ni uspel Janezu Semrajcu, ki ga je s 6:1 in 6:2 ugnal prvi nosilec Italijan Paolo Lorenzi.

Objavljeno
25. september 2009 18.58
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana -Potem ko si je Grega Žemlja, osmi nosilec teniškega odprtega prvenstva Ljubljane, challengerja ATP z nagradnim skladom 60.000 dolarjev, z zmago nad tretjim nosilcem Francozom Stephanom Robertom priigral finale, si je finalno vstopnico zagotovil tudi prvi nosilec Paolo Lorenzi. Italijan je s 6:1 in 6:2 premagal mladega Slovenca, Janeza Semrajca.

Žemlja je na letošnjem OP Ljubljane zabeležil dve zmagi proti igralcema, ki ju doslej v karieri še ni premagal. Po četrtfinalni zmagi nad drugim nosilcem Hrvatom Rokom Karanušićem je v polfinalu odpravil še Roberta in se mu tako maščeval za letošnji poraz na turnirju na Reki: "Ključ do današnje zmage je bilo gotovo tudi dejstvo, da sem res dobro poznal tekmeca. Danes sem točno vedel, kako moram igrati, da mu preprečim razviti igro. Svoje pa je gotovo dodalo tudi domače občinstvo in verjamem, da bodo v finalu spet polne tribune."

 

Žemlja je današnji obračun začel izjemno napadalno, z dobrimi začetnimi udarci je hitro zaključeval točke na svoj servis, na drugi strani pa prepričljivo igral tudi z osnovne črte, vseskozi menjaval ritem igre in že v prvi igri odvzel servis tekmecu ter nato prišel do vodstva s 4:1. Visoko vodstvo je s še enim "breakom" le še potrdil in dobil prvi niz gladko s 6:1.

 

"Dvoboj sem začel zelo dobro, kot vse ostale tekme tu na ljubljanskem pesku, kmalu sem prišel do 'breaka' in potem je seveda precej lažje igrati. Na igrišču sem se odlično počutil, zadel ogromno 'winnerjev', zelo dobro so mi uspevali tudi 'forehand' udarci, res super. Že pri drugi igri se mi je zdelo, da sem na igrišču boljši, da jaz narekujem ritem igre, da sem bolj nevaren v dolgih izmenjavah. Vedel sem, da če mi uspe zadržati tako raven igre, zmaga ne bi smela izostati," je po odigranem polfinalu dejal Kranjčan, za katerega so bila v preteklosti značilna nihanja v igri, tokrat pa se je znal zbrati in ostati miren: "Najpomembnejše je, da sem pri izidu 5:5 v drugem nizu ohranil mirne živce in dvoboj uspešno pripeljal do konca."

 

V drugem nizu je sledilo šest zaporednih točk Roberta, a se je Žemlja z dobrim serviranjem in natančnimi "forehandi" izvlekel, osvojil sedem točk zapored, najprej izenačil na 1:1, nato pa še tretjič v srečanju odvzel servis tekmecu in povedel z 2:1. Pri izidu 5:4 na svoj servis je imel Žemlja dve zaključni žogici, a francoski tekmec je bil v teh ključnih trenutkih bolj zbran, prišel do "re-breaka" in drugi niz je bil pri izidu 5:5 ponovno odprt. A ne za dolgo, saj je Žemlja spet dobil igro na Robertov servis in v 12. igri nato izkoristil tretjo zaključno žogico za zmago. "Lepo je zmagovati, ampak najlepše je zmagovati doma," je dejal Žemlja.

 

"Morda sem bil proti koncu nekoliko živčen, a najpomembnejše je, da sem ostal miren. Upam, da mi bo uspelo zadržati takšno raven igre tudi v jutrišnjem finalu in prav tako na naslednjih turnirjih," je poudaril 23-letni igralec, ki se bo v finalu pomeril z boljšim iz dvoboja med rojakom Janezom Semrajcem, ki drugi polfinale igra s prvim nosilcem Italijanom Paolom Lorenzijem.