Zmaga Železarjev s 7:5

Slovenski derbi, drugi v novi sezoni, je bil tokrat bolj derbi dna: Jeseničani so že nekaj časa trdno na zadnjem mestu desetčlanske lige, Ljubljančani pa si delijo osmo mesto.

Objavljeno
16. oktober 2009 22.30
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Jesenice - Hokejisti Acroni Jesenic so v tekmi 14. kroga lige Ebel premagali Tilio Olimpijo s 7:5 (2:0, 1:3, 4:2).

Slovenski derbi, drugi v novi sezoni, je bil tokrat bolj derbi dna: Jeseničani so že nekaj časa trdno na zadnjem mestu desetčlanske lige, Ljubljančani pa si delijo osmo mesto. Kljub temu so domači hokejisti optimistično pričakovali spopad z večnimi tekmeci, nenazadnje tudi zaradi prve točke, ki so jo po treh tednih suše osvojili v Celovcu.

Obe moštvi sta v zadnjem tednu spremenili igralski kader. Na Jesenicah se je povratniku Andreju Hebarju in vratarju Dovu Grumet-Morrisu pridružil še ameriški novinec Robert Raymond Robins. Pri zeleno-belih, kjer so na zadnjih tekmah že težko pričakovali okrepitve, pa so se prav na Jesenicah prvič predstavili nova napadalca Matt Higgins in Travis Brigley ter branilec Harlan Pratt.

Na prvem letošnjem uradnem medsebojnem obračunu je bilo septembra 4:1 za Ljubljančane, tokrat pa sta ekipi prikazali pravi strelski festival, številne preobrate, po razburljivi zadnji minuti pa sta točki ostali v Podmežakli, kjer so domači slavili prvo zmago po 20. septembru.

V uvodni tretjini so imeli rahlo premoč gostje, zadevali pa so domači. Prvič že v drugi minuti, ko je Tomaž Razingar odbiti plošček pospravil za hrbet Norma Maracla. Rdeči so imeli nato dvakrat igralca več na ledu, a priložnosti niso izkoristili. Zato pa so bili uspešni ob koncu prvega dela, ko je bil na pravem mestu Rok Tičar in vodstvo povišal na 2:0.

Povsem drugače je bilo v drugi tretjini. Olimpija je prvi gol dosegla v 27. minuti, po napaki branilca Mitje Robarja je do strela prišel Aleš Mušič in tudi Grumet-Morris je moral po plošček v mrežo. Tri minute pozneje je za hladen tuš za domače poskrbel gostujoči branilec Igor Cvetek, saj je njegov močan strel od daleč našel ploščku pot v mrežo tik pod prečko. Naleta zeleno-belih pa še ni bilo konec, kajti v 33. minuti je novinec Brigley, celo z igralcem manj na ledu, povišal na 3:2. Da v drugem delu za Jeseničane le ni bilo vse črno, je poskrbel Hebar, ko je odbiti plošček po strelu Razingarja porinil v gol.

Po 40 minutah sta ekipi tako praktično začeli z ničle, zadnjih 20 minut pa je bilo še bolj razburljivih. Pičlih deset sekund so potrebovali domači, da so si še z dvema zadetkoma na široko odprli vrata do zmage. Najprej je zadel Razingar, ki je bil natančen po hitrem prodoru, nato pa, ko se navdušenje na tribunah še ni poleglo, še Andrej Makrov. Toda niti vodstvo s 5:3 ni bilo zagotovilo za miren finiš. Močan strel od daleč Franka Banhama je približal Olimpijo na gol zaostanka, v 57. minuti pa je Brigley spet pobegnil domačim branilcem ob številčni prednosti Jesenic in izenačil. Pa tudi to ni bilo dovolj za delitev točk in podaljšek; Makrov je, ko se je na led vračal kaznovani Kevin Mitchell, iz gneče pred vrati poskrbel za novo vodstvo domačih.

Le 13 sekund pred koncem so Brigleyja domači zaustavili po samostojnem prodoru. Sodniki so, čeprav je plošček po ljubljanski akciji končal v mreži, dosodili kazenski strel. Grumet-Morris je poskus Mitchella ubranil, na drugi strani pa je Razingar s strelom na prazna vrata nato le še potrdil domačo zmago.