Zmajem skalp prvakov, železarjem prva zmaga

Po črnem petku, v katerem nista osvojila niti točke, sta slovenska kluba v 4. kolu hokejske lige EBEL odnesla ves plen. Olimpija je s 5:3 premagala prvake iz Celovca s 5:3, Jesenice pa so proti SAPA Fehervar zmagali s 6:2.

Objavljeno
20. september 2009 22.30
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Nedeljski večer bo vsaj hokejskim navdušencem pri nas ostal v lepem spominu. Po petku brez točk v Gradcu in Zagrebu je to pot napočil čas za polno bero obeh naših udeležencev razširjene avstrijske lige. Ljubljančani so z odlično zadnjo tretjino strli čvrst celovški oreh, na Jesenicah so se po treh golih v pičli minuti in 12 sekundah veselili prve zmage v prvenstveni sezoni. Sila mikaven spored pa prinaša torek: v Tivoli prihaja Salzburg, v Podmežaklo pa Vienna Capitals.

Olimpija do nove domače zmage

Ljubljana - Pogosto v preteklosti je dvoboj ljubljanskih in celovških hokejistov precej bolj napolnil tribune tivolske dvorane kot sinoči. Toda to tokrat resnično ni bilo presenetljivo – precej potencialnih obiskovalcev je obdržal doma ali v kakšnem gostinskem lokalu TV prenos zadnjega slovenskega nastopa košarkarjev na Poljskem, tudi iz Celovca pa je prišlo to pot manj hokejskih navdušencev kot ponavadi. Sicer gre komaj za začetek sezone, tekem in gostovanj bo še med navijači za zvrhan koš, povrhu pa v hokejskem mestu onstran Karavank nihče ni navdušen nad štartom: v dveh domačih predstavah je KAC doživel dva poraza!

Za najzvestejše Olimpijine privržence pa dvomov ni bilo. Po nesrečnem porazu s prejetim golom 17 sekund pred zadnjim zvokom sirene v Zagrebu je bila to pot zmaga odločna želja. Tudi ob spominu na prejšnjo sezono, ko so »zmaji« davek plačevali prav slabemu štartu.

Uvod v tekmo pa je obetal precej. Gostitelji se niso ustrašili branilcev naslova, ki so pred dnevi slovesno na osrednjem celovškem trgu slavili 100. obletnico kluba, in jih najprej opozorili z vratnico (Banham), nakar se je posrečil hiter pobeg Mušiču za gol.

Toda v nadaljevanju le ni takoj šlo vse po željah. Na nasprotni strani je resda stal kakovosten tekmec, ki zlepa ni popuščal pri svojem prizadevanju izničenja domače prednosti. Gostje so bili v nekaterih trenutkih aktivnejši, pri Olimpijini igri smo pogrešali več napadov v valovih. »Drži, toda raven tekme za začetek sezone še zdaleč ni slaba,« je po prvi tretjini ocenil Štefan Seme, nekoč reprezentant, trener in reprezentančni selektor.

Pri priči je bilo jasno, da se bodo Ljubljančani za drugo zmago zapored na domačem ledu morali silno potruditi, tudi drsanje – pri tem so »zmaji« za razred hitrejši kot pred enim letom – je bilo na dnevnem redu, saj je bilo ob številnih izključitvah manevrskega prostora na ledu v obe smeri več kot dovolj.

KAC je dvakrat izenačil, v trenutkih številčne premoči, tudi dveh igralcev več, zapravil še nekaj priložnosti, a v ljubljanskih vratih je novo zanesljivost pokazal vratar Norm Maracle in ko v tivolskih hodnikih poznavalci ocenjujejo njegov učinek, je ta čas zadovoljnih obrazov že precej več kot pred nekaj tedni.

Po drugi tretjini brez golov je sledilo najboljših Olimpijinih 20 minut doslej v tej sezoni. Z odgovornostjo in tudi dinamično igro so gostitelji povsem zasluženo ugnali 29-kratne avstrijske prvake, novinec Steve Kelly se je tivolskemu občinstvu predstavil v več kot spodobni luči (»Vendarle pa moram prestati vsaj pet ali šest tekem, da bi prišel na svojo želeno raven v družbi novih soigralcev.«), prav za konec pa je za miren spanec ob drugi zmagi v sezoni zadel še »zeleni Ivo« Jan.

Ravno prav tudi za samozavest, ki jo ljubljansko moštvo še kako potrebuje pred jutrišnjim izzivom. V Tivoli prihaja ranjeni Salzburg. Favorit sezone je namreč sinoči vodil na Dunaju že s 4:1, dovolil tekmecu izenačenje, nato pa je v podaljšku tehtnico na stran moštva iz metropole z »zlatim golom« nagnil slovenski reprezentant David Rodman!

Tilia Olimpija    5 (2, 0, 3)
KAC    3 (2, 0, 1)
Dvorana Tivoli, gledalcev 1500, sodniki Fussi, Rambausek, Riener (vsi Avs).
Strelci: 1:0 – Mušič (Mitchell, Banham, 3), 1:1 – Brandner (Furey, Tory, 5 – PP2), 2:1 – Mitchell (Banham, Kelly, 13 – PP), 2:2 – Schuller (M. Geier, S. Geier, 16), 3:2 – Banham (Kelly, Royer, 43 – SH), 4:2 – Kelly (Banham, Vnuk, 47), 4:3 – Schuller (Tory, Ratz, 50 – PP), 5:3 – Jan (Kužnik, Royer, 56 – PP).
Kazenske minute: Tilia Olimpija 22, KAC 22.


Izbruh Jeseničanov v zadnji tretjini


Jesenice – Po treh uvodnih porazih so slovenski prvaki proti madžarskim kolegom mrzlično potrebovali zmago za dvig z dna lestvice in vrnitev optimizma pred torkovim derbijem s slovensko obarvanim Dunajem. SAPA Fehervar, bivša Alba Volan, je bila tekmica po meri. »Železarji« so jo premagali v vseh petih domačih dvobojih v EBEL.

V dvoboju edinih ekip v ligi, v katerih ni severoameriškega pridiha – na Jesenicah so se obrnili proti ruski šoli, v Szekesfehervaru ima trener Jarmo Tolvanen v moštvu tri Fince in Šveda – sta prednost v vratih dobila domača vratarja Gaber Glavič in Zoltan Hetenyi. Prvi je nazadnje v Gradcu prejel štiri zadetke, pa še vedno imel visok odstotek ubranjenih strelov (94 %), kar najbolje izpričuje, kakšno igro so na avstrijskem Štajerskem prikazali Gorenjci.

Pri gostih je bil namesto nekdanjega čuvaja Olimpijine mreže Tommija Satosaarija v vratih Zoltan Hetenyi, za katerega pa se tekma ni začela po željah. Že drugi strel proti njegovim vratom je prinesel vodstvo »železarjem«. Po strelu branilca Jana Golubovskega z modre črte je plošček v mrežo preusmeril Anže Terlikar.

A tudi »Glava« se ne bo rad spominjal začetka tekme, saj je SAPA v 13. minuti izkoristila svoj prvi resnejši napad. »Rdeči« so bili v sila povprečnem prvem delu bolj nevarni, vendar se to ni odrazilo na semaforju.

Strah pred tradicionalno slabo drugo tretjinu tudi sinoči ni bil odveč, saj so Jeseničani z nekaj napakami v obrambi gostom omogočili več obetavnih akcij, še zlasti po nepotrebni izključitvi Mihe Rebolja. »Železarji«, ki so imeli po treh tekmah najslabšo obrambo z igralcem manj, s komaj 53-odstotno uspešnostjo, so tokrat prikazali napredek vsaj pri »penalty killingu«, če že ne pri »power playju«, ki je tudi v drugo ostal neizkoriščen.

Zato pa so Madžari storili kardinalno napako v obrambi in Andrei Makrov je iz bližine spretno matiral Hetenyija. Šibko vodstvo med drugim odmorom je z dvema lepima obrambama ohranil razpoloženi Glavič, ki pa so ga soigralci pustili na cedilu v 47. minuti, ko ga je neovirano premagal izkušeni strelec Krisztian Palkovics.

Toda upanje gostov na popoln zasuk ni trajalo dolgo, saj so Jeseničani v samo minuti in 12 sekundah dosegli tri gole in zanesljivo osvojili prvi par točk v novi sezoni. Dobrih deset minut pred koncem je tretjo številčno prednost izkoristil branilec Alexander Dück, novo gostujočo izključitev že po sedmih sekundah kaznoval Andrej Troščinski, za 5:2 pa poskrbel Sabahudin Kovačević. Piko na i je postavil ljubljenec domačega občinstva Tomaž Razingar, ki je izkoristil tretji »power-play« in še poglobil madžarski črni niz na Gorenjskem.



Acroni Jesenice    6 (1, 1, 4)
SAPA Fehervar    2 (1, 0, 1)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 1500, sodniki Smetana (Nem), Kaspar in Widmann (oba Avs).
Strelci: 1:0 – Terlikar (Golubovski, 2), 1:1 – M. Vas (Ladanyi, 13), 2:1 – Makrov (Jeglič, 35), 2:2 – Palkovics (Elomo, 47), 3:2 – Dück (Makrov, Golubovski, 50 – PP), 4:2 – Troščinski (Golubovski, Razingar, 51 – PP), 5:2 – Kovačević (51), 6:2 – Razingar (Troščinski, Golubovski, 57 – PP).
Kazenske minute: Jesenice 6; SAPA 14.


Drugi izidi 4. kola v EBEL – VSV : Medveščak 5:1 (2:0, 3:1, 0:0; McLeod 3, Ferland, Kaspitz; Lovrenčić), Vienna Capitals : Salzburg 5:4 – v podaljšku (1:4, 0:0, 3:0; Nageler 2, Tropper, Gratton, D. Rodman; Schiechl, Latusa, Rebek, Koch), Linz : Graz 99ers 3:1 (2:0, 0:0, 1:1; Schlacher, Purdie, Oberkofler; Day); pari 5. kola, torek ob 19.15: Acroni Jesenice – Vienna Capitals, Tilia Olimpija – Salzburg, Medveščak – Graz 99ers, SAPA Fehervar – KAC, VSV – Linz.

Lestvica:

VSV    4    4    0    17    :    8    8    +9
Linz    4    3    1    12    :    7    7    +5
Medveščak    4    3    1    11    :    12    6    -1
Graz 99ers    4    2    2    14    :    8    4    +6
Tilia Olimpija    4    2    2    9    :    8    4    +1
Vienna Capitals    4    2    2    13    :    14    4    -1
Salzburg    4    1    3    18    :    20    3    -2
Acroni Jesenice    4    1    3    12    :    16    3    -4
KAC    4    1    3    16    :    19    2    -3
SAPA Fehervar    4    1    3    9    :    19    2    -10