Zmaji nasadili bike na rogove

Hokejisti Olimpije so v Tivoliju prikazali pravi mali čudež in zahvaljujoč učinkoviti igri z igralcem in obrambam Maracla prišli do zmage proti Salzburgu s 5:4. Jeseničani pa so morali priznati premoč Dunaju (3:5).

Objavljeno
22. september 2009 22.50
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Siniša Uroševič, Peter Zalokar
Po uspešni nedelji sta slovenska kluba v odprtem avstrijskem DP tokrat odnesla polovično bero. Napeto je bilo tako v Tivoliju kot v Podmežakli: »zmaji« so se veselili druge zaporedne domače zmage, tokrat s Salzburgom, Jeseničani pa so ostali praznih rok v boju z Dunajčani. Liga se bo nadaljevala v petek, obe naši moštvi pa gostujeta, Olimpija v Gradcu, Jesenice v Salzburgu.

V Tivoliju padel še Salzburg

Ljubljana – Kako nepredvidljivo je ljubljansko športno občinstvo, se je znova pokazalo sinoči. Kljub nedeljsko odmevni zmagi pri prvakom iz Celovca je dvoboj med finalistoma iz sezone 2007-2008 in podprvakoma sosednjih držav na tribune velike tivolske dvorane zvabil komaj nad tisoč gledalcev. Tistim, ki so ostali doma, je lahko žal, da niso bili prisotni ob tretji zaporedni domači zmagi Olimpije, ki je v štirih minutah prišla od zaostanka z 2:3 do vodstva s 5:3 in izkoristila kar štiri od petih številčnih prednosti.

Rdeči biki iz Mozartovega mesta so želeli čim prej pozabiti na boleč poraz na Dunaju, kjer so zapravili vodstvo treh golov, in od prvega sodnikovega meta krenili odločno v napad. Gostitelji so bili nekaj minut zbiti v svoji obrambni tretjini in se lahko zahvalijo vratarju Normu Maraclu, da niso že takoj doživeli hladne prhe.

Igra se je na drugo polovico preselila šele ob izključitvi gostujočega igralca, vendar Jurij Goličič in Aleš Mušič nista ploščka spravila za hrbet Thomasa Höneckla. Zato pa so prvi »power play« z uigrano akcijo unovčili Avstrijci. Zaostanek je nekoliko predramil zaspane »zmaje«, ki so hitro vzpostavili ravnotežje, nato pa tudi sami stopili na plin in nizali priložnosti. Potem ko so priložnosti zapravili Kevin Mitchell, Ivo Jan in Frank Banham, je projektil z modre črte ob igri z igralcem več sprožil nekdanji član Salzburga Remy Royer in se prvič vpisal med strelce v zeleno-belem dresu.

Gostje so se med odmorom znova strnili vrste in že po 34 sekundah nadaljevanja izkoristili nezbranost v domači obrambi ter znova prišli v vodstvo. A Olimpija se je do takrat že ogrela na delovno temperatur in izkoristila še drugo številčno prednost. Šolsko akcijo je Brendan Yarema kronal s svojim prvim golom v sezoni.

Tehtnica se je na avstrijsko stran znova nagnila, ko je Maracle po močnem strelu v ramo obležal na tleh, z visokim strelom pa ga je matiral Matthias Trattnig, ki mu je trener Pierre Pagé presenetljivo namenil vlogo branilca.

Do 45. minute, ko je s pravim projektilom tretjič izenačil še en nekdanji »rdeči bik« Frank Banham, je bilo razmerje v strelih 37:14 v prid Salzburga in nič ni nakazovalo zasuka, ki so ga »zmaji« uprizorili z goloma Yareme in Egona Muriča v samo 12 sekundah. Yarema je izkoristil še četrti »power play«, Murič pa se prvič v sezoni vpisal med strelce.

Tako kot dva dni prej proti KAC je Olimpija prikazala zavidljivo raven telesne pripravljenosti in še naprej oblegala vrata razglašenega Höneckla. Ofenzivo je prekinila izključitev Igorja Cvetka, v zadnjih desetih minutah pa so se člani najbogatejšega moštva v ligi na vse načine skušali dokopati vsaj do dočke. Dobrih sedem minut pred koncem so dosegli gol priključka, zadnjih 33 sekund po nepotrebni izključitvi novinca Steva Kellyja odigrali brez vratarja z dvema igralcema več, a so bila Normova vrata tedaj že zaklenjena.

Tekma je spominjala na tiste izpred dveh sezon, ko so tekmeci napadali, Olimpija pa dosegala gole. Nihče ne bi imel nič proti, če bi se zgodba ponovila …

Dunajčani kaznovali napake

Po nedeljski zmagi, prvi v tej prvenstveni sezoni, so si na Jesenicah oddahnili, a se obenem zavedali, da jih že prav kmalu čaka nova silno zahtevna naloga. V Podmežakli je namreč sinoči gostovalo močno moštvo Vienne Capitals, pri katerem so pred sezono jasno napovedali napad na naslov prvaka. Povrhu pri hokejistih iz avstrijske metropole pripadajo vidne vloge trem slovenskim reprezentantom, Davidu in Marcelu Rodmanu ter Alešu Kranjcu. Prav slednji pa je z golom v 48. minuti svojemu moštvu priigral odločilno prednost treh golov.

Sicer pa se je dunajska ekipa tudi sinoči predstavila v znani luči zadnjih let – odlikuje jo zelo preprosta igra, brez zapletanja, sleherno tekmečevo darilo pa zna precej bolje izkoristiti kot moštvo z Jesenic. In tako so gostje že svojo prvo nevarnejšo akcijo kronali z vodilnim golom in namesto da bi v nadaljevanju Anže Terlikar sam pred tekmečevimi vrati izid izenačil, so bili v drugo natančni Dunajčani, tako pa se je grožnja novega poraza že naselila v Podmežaklo. »Pomanjkanja pristopa moštvu nikakor ne morem očitati, vedno znova pa nas bo na poti k točki ali dvema čakala težka naloga,« je realno med včerajšnjo tekmo ocenjeval Zvone Šuvak, športni direktor »železarjev«.

Slednji so se trudili po najboljših močeh, a si privoščili tudi nekaj napak, te pa so botrovale vodstvu gostov. Ko pa se je ponudila priložnost za zasuk sredi drugega dela, najresneje Roku Tičarju in Alexandru Dücku, je mreža gostov ostala nedotaknjena. Dunajčani so odgovorili v svojem slogu – na domačo zbranost z goloma – in četudi so se jim gostitelji v končnici približali, brez čuvaja mreže Gabra Glaviča in s šestim igralcem v polju, pa se v zadnji minuti kar trikrat zaporedoma znašli pred vrati gostov, lepega konca ni bilo.

Tilia Olimpija    5 (1, 1, 3)
Salzburg    4 (1, 2, 1)


Dvorana Tivoli, gledalcev 1200, sodniki Gebei, Bedö in Nemeth (Mad).
Strelci: 0:1 – Filewich (Duncan, 11 – PP), 1:1 – Royer (Mušič, Tavželj, 19 – PP), 1:2 – Duncan (Trattnig, 21), 2:2 – Yarema (Jan, Cvetek, 28 – PP), 2:3 – Trattnig (Pewal, 34), 3:3 – Banham (Mitchell, 42 – PP), 4:3 – Yarema (Royer, Mušič, 45 – PP), 5:3 – Murič (J. Goličič, 45), 5:4 – Siklenka (Filewich, Regier, 53).
Kazenske minute: Olimpija 12; Salzburg 12.

Acroni Jesenice    3 (1, 0, 2)
Vienna Capitals    5 (2, 0, 3)


Dvorana Podmežakla, gledalcev 1600, sodniki Dostal, Trattnig, Zehenthofer (vsi Avs).
Strelci: 0:1 – Nageler (Björnlie, M. Rodman, 8), 0:2 – Ofner (Selmser, 14), 1:2 – Brus (Hafner, Sušanj, 17), 1:3 – Werenka (Selmser, 46), 1:4 – Kranjc (Lebeau, D. Rodman, 48), 2:4 – Tičar (Robar, Kovačevič, 52 – PP2), 3:4 – Terlikar (Tičar, Robar, 58), 3:5 – Bouchard (Werenka, 60 – EN).
Kazenske minute: Acroni Jesenice 10, Vienna Capitals 16.

Drugi izidi 5. kola – VSV : Linz 5:3 (2:2, 1:1, 2:0; Ban 2, M. Raffl, Kromp, Elick; R. Lukas, Purdie, Leahy), Medveščak : Graz 99ers 2:3 – po kazenskih strelih (0:1, 1:0, 0:0; Fox, Prpić; Healey, Brunnegger), SAPA Fehervar : KAC 2:1 – po kazenskih strelih (1:0, 0:1, 0:0; Vas; Kalt); pari 6. kola, petek: Graz 99ers – Tilia Olimpija, Salzburg – Acroni Jesenice, Vienna Capitals – VSV, KAC – Medveščak, Linz – SAPA Fehervar.

Lestvica:

VSV    5    5    0    22    :    11    10    +11
Linz    5    3    2    15    :    12    7    +3
Medveščak    5    3    2    13    :    15    7    -2
Graz 99ers    5    3    2    17    :    10    6    +7
Tilia Olimpija    5    3    2    14    :    12    6    +2
Vienna Capitals    5    3    2    18    :    17    6    +1
SAPA Fehervar    5    2    3    11    :    20    4    -9
Salzburg    5    1    4    22    :    25    3    -3
KAC    5    1    4    17    :    21    3    -4
Acroni Jesenice    5    1    4    15    :    21    3    -6