Zmaji pokleknili tudi pred moskovskim velikanom

Košarkarji Uniona Olimpije so v Evroligi vknjižili še četrti zaporedni poraz, tokrat proti moskovskemu CSKA (79:69). Gostitelji so se tako prav proti Ljubljančanom veselili letošnje prve evroligaške zmage.

Objavljeno
11. november 2009 10.42
Ma.B./Da.O./STA
Ma.B./Da.O./STA
Moskva - Kalvarija Uniona Olimpije v evroligi se nadaljuje. Ljubljančani so v Moskvi doživeli četrti zaporedni poraz, tako da njihove možnosti za napredovanje v drugi del kopnijo iz tedna v teden in so zdaj več ali manj le še teoretične.


Čeprav ni nihče zahteval zmage Uniona Olimpije na parketu šestkratnih evropskih prvakov in aktualnih podprvakov, je slaba pripravljenost prenovljene ter pomlajene ruske zasedbe odpirala možnosti za presenečenje. Toda upanje na prvo zmago zelenobelih je hitro zbledelo, saj so gostitelji že v uvodnih minutah tekme nakazali, da si novega, zanje tretjega poraza, nikakor ne mislijo privoščiti.

 

Znova natančnem Walsh, na odmor z -11

 

Ob izjemno uspešni igri v napadu - 11:16 met iz igre - so Rusi prvo četrtino dobili s kar 15 točkami prednosti in na začetku druge povedli s 33:16. Na našo srečo je bil to vrhunec njihove predstave v prvem polčasu, kajti tudi Union Olimpija se je v nadaljevanju prebudila v obrambi, hkrati pa se je lahko v napadu zanesla na natančno roko Matta Walsha, ki je v prvih 20 minutah dosegel 14 točk. Ljubljančani so zaostanek 17 točk zmanjšali na 33:23, na odmor pa so odšli s sprejemljivih - 11.

 

Drugi polčas ni bistveno spremenil podobe in razmerja moči na parketu. Union Olimpija je igrala na meji svojih zmožnosti, CSKA pa se je trudil le toliko, da je brez težav nadzoroval rezultat in potek dogodkov. Čeprav sta pri Rusih manjkala dva glavna igralca - naš Matjaž Smodiš in izkušeni temnopolti organizator igre John Robert Holden, so novi prišleki v Moskvo rutinirano zadržali oziroma odbili vse nalete Uniona Olimpije. Na znižanje prednosti na 44:39 je CSKA odgovoril s 49:39, razliko desetih točk po treh delih igre pa so do 35. minute pretvorili na 74:69.

 

S tem je bil zmagovalec praktično odločen, saj je nosilcem igre pri Unionu Olimpiji ob takšnem zaostanku povsem popustila zbranost in motivacija. Sani Bečirovič je znova razočaral, saj je v 28 minutah zmogel vsega sedem točk. Zgrešil je vse štiri poskuse izza črte 6,25, imel pa je še tri izgubljene žoge. Vladimir Golubović je igral vsega štiri minute, Dušan Djordjević pa v 23 minutah na parketu ni zmogel niti enega pozitivnega zaznamka za statistiko. Zadovoljivo oceno si zasluži le Matt Walsh, ki je ob zgledni borbenosti dosegel 21 točk.

 

Zdovc: Problem predvsem v kolektivni igri

 

Razočarani trener Olimpije Jure Zdovc je po tekmi dejal: "V prvi četrtini je igrala naša bolj obrambna peterka, saj smo hoteli hitro in agresivno igro, da pokažemo, da smo prišli sem zmagat in ne samo igrat, vendar se ni zgodilo nič od tega. Definitivno čakamo to prvo zmago, ki, mislim, da nam bo dala nek zagon in tudi še možnost, da razmišljamo o preboju naprej." Zdovc vidi problem predvsem v kolektivni igri, saj meni, da njegovi igralci ne igrajo dovolj agresivne obrambe. Izpostavil je tudi odsotnost prvega organizatorja igre Vlada Ilievskega, saj bo šele po njegovem prihodu "lahko podana neka realna ocena stanja".


 

Evroliga se bo nadaljevala po tednu premora 25. novembra, ko bo v dvorani Tivoli gostovala zasedba Lottomatice iz Rima.

 

Dvorana CSKA, gledalcev 2500, sodniki: Belošević (Srbija), Zaščuk (Ukrajina), Kalpakas (Grčija).


CSKA Moskva: Kurbanov 4, Šiškauskas 18 (3:3), Ponkrašov 10 (1:3), Voroncevič 2 (2:2), Langdon 19 (4:4), Sokolov 8 (4:5), Kriapa 10 (1:2), Planinić 6, Radenović 2.
Union Olimpija: Bečirovič 7 (1:1), Bavčić 11 (3:6), Vidmar 8 (2:8), Slokar 8 (4:8), Golubović 1 (1:2), Ožbolt 13, Walsh 21 (11:13).
Prosti meti: CSKA Moskva 15:19, Union Olimpija 22:38.
Met za dve točki: CSKA Moskva 20:31, Union Olimpija 13:20.
Met za tri točke: CSKA Moskva 8:22 (Šiškauskas 3, Langdon 3, Ponkrašov, Kriapa), Union Olimpija 7:20 (Ožbolt 3, Walsh 2, Bavčić 2).
Skoki: CSKA Moskva 33 (25 + 8), Union Olimpija 23 (18 + 5).
Osebne napake: CSKA Moskva 28, Union Olimpija 21.
Pet osebnih: /.