Zmaji spet sklonjenih glav iz Tivolija

Košarkarji Uniona Olimpije so v evroligi v skupini C doživeli še tretji poraz. Tokrat so na domačem parketu v dvorani Tivoli izgubili proti španski Caji Laboral s 76:82 (20:26, 32:43, 52:56).

Objavljeno
05. november 2009 23.46
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Union Olimpija je izgubila tretjo evropsko tekmo v nizu, drugo zapored na domačem parketu, tako da so njene možnosti za uvrstitev v drugi del tekmovanja iz tedna v teden manjše. Za razliko od tekme prejšnji teden proti grškemu Marusiju je bil poraz proti zasedbi Caja Laboral iz Vitorie bolj pričakovan, žal pa je končni vtis podobno porazen kot pred tednom dni. Ekipa iz severa Španije, ki jo ljubitelji košarke bolj poznajo pod starim imenom Tau Ceramica, ostaja zakleta za Union Olimpijo. Zadnja zmaga zelenobelih proti Baskom datira v leto 1994 in finale evropskega pokala v Lozani.

Ljubljančani so sicer tekmo začelo hrabro in bili v prvih petih minutah dostojen tekmec, nato pa je hitro prišla do izraza razlika v kakovosti. Ekipi Uniona Olimpiji je na pomoč priskočil tudi Sašo Ožbolt, za katerega je trener Jure Zdovc še včeraj govoril, da bo z igrišč zaradi poškodbe gležnja odsoten vsaj deset dni, vendar je bila njegova prisotnost na parketu soigralcem bolj v breme kot pomoč. Domači namreč v prvem polčasu znova niso imeli razpoloženega igralca v napadu, če izvzamemo Gašperja Vidmarja, ki je v prvi četrtini dosegel 8 točk. Tako Caji Laboral ni bilo težko narediti delni izid 10:0, se od zaostanka 18:14 prebiti v ospredje 24:18, in razliko brez pretiranega napora ohraniti vse do odmora.

 

Žvižgi, ki so jih gledalci - že v precej manjšem številu kot na prvi domači tekmi prejšnji teden proti Marusiju, namenili igralcem in strokovnemu vodstvu Uniona Olimpije ob odhodu v slačilnico med polčasom, so očitno spodbudili domače k bolj zavzeti, energični igri v drugem delu. Trener Caje Laboral Duško Ivanović je moral že po treh minutah nadaljevanja vzeti minuto odmora, saj se je Union Olimpija nevarno približala (37:43). Matt Walsh je v tretji četrtini dosegel 10 točk, Vladimir Golubović, ki ga je Jure Zdovc v prvem polčasu "pozabil" na klopi, je Špancem postavil višje ovire pod obročema, bolje pa so se pri vodenju igre znašli tudi Sani Bečirovič, Sašo Ožbolt in Dušan Djordjević.

 

Union Olimpija se je do konca tretjega dela igre približala na štiri točke zaostanka, tako da je bila tekma pred zadnjimi desetimi minutami znova odprta. Še bolj negotova je postala dobrih pet minut pred koncem, ko je Uroš Slokar s košem in dodatnim prostim metom izenačil rezultat na 65:65, a žal le za kratek čas, saj Matt Walsh brez pomoči soigralcev ni mogel opraviti vsega dela. MVP prejšnjega kroga evrolige in novi ljubljenec ljubljanskega občinstva je bil znova brez konkurence najboljši igralec Uniona Olimpije (27 točk, 6 skokov), toda podobno kot pred sedmimi dnevi so znova razočarali nosilci igre. Sani Bečirovič in Sašo Ožbolt sta bila tako v obrambi kot napadu le senci velikih imen, zato so gostje še pred zadnjima minutama pobegnili na varno razdaljo (77:72) in se izognili dramatični končnici.

 

Union Olimpija bo naslednjo tekmo evrolige igrala 11. novembra v gosteh pri CSKA Moskvi.


Do zmage Lakovič in Lorbek

V evroligi je danes poraze zabeležila tudi večina ostalih slovenskih košarkarjev, ki igrajo v evroligi. Med izjemami sta reprezentanta Jaka Lakovič in Erazem Lorbek s špansko Barcelono.

 

Lakovič in Lorbek sta na gostovanju Barcelone pri Žalgirisu vknjižila vsak po 11 točk, na koncu pa so se Katalonci veselili zmage s 77:70. Boljši je bil na nasprotni strani Mirza Begič, ki je v Žalgirisovo statistiko vknjižil 20 točk, a ob sebi ni imel dovolj razpoloženih igralcev. Že v sredo pa se je Emir Preldžič veselil zmage Fenerbahceja nad zagrebško cibono s 67:62, Preldžić pa je v statistiko vpisal tri skoke in pet asistenc.

 

V skupini B je spet blestel Boštjan Nachbar, ki je za turški Efes Pilsen v dvoboju s špansko Unicajo dosegel 17 točk, po podaljšku pa so se zmage s 93:88 veselili Španci. Marko Milič je s francoskim Orleanaisem gostoval v Beogradu pri Partizanu, dosegel dve točki, zmaga pa je z 78:71 pripadla Beograjčanom.

 

V skupini C je že v sredo grški Marusi izgubil z rimsko Lottomatico (71:83), nocoj pa je izraelski Maccabi ugnal CSKA Moskvo, kjer še kar čakajo na vrnitev Matjaža Smodiša, visoko z 71:54. S porazom pa se je moral v skupini D zadovoljiti tudi Jurica Golemac, ki je s Panathinaikosom gostoval v španski prestolnici, z 80:70 pa je na koncu zmagal Real. Golemac je tokrat v statistiko vpisal vsega en skok.