Francozi z Joubertom na vrhu po 42 letih

Kar 42 let so morali čakati Francozi, da so dočakali svetovnega prvaka v umetnostnem drsanju. Včeraj pa jim ga je v Tokiu pridrsal veselil Brian Joubert. Gregor Urbas je z 22. mestom dosegel manj, kot je sposoben.

Objavljeno
23. marec 2007 08.00
Zmaga za Jouberta
Tokio – Kar 42 let so morali čakati Francozi, da so dočakali svetovnega prvaka v umetnostnem drsanju. Leta 1960 je svetovni naslov osvojil Alain Gilleti, leta 1965 Alain Calmat, včeraj pa se je uspeha v Tokiu veselil Brian Joubert. Vodil je že po kratkem programu, tretje mesto v prostem programu pa mu je zadostovalo za veliko lovoriko. Srebrno kolajno je osvojil Daisuke Takahaši, prvi Japonec z odličjem med posamezniki na SP, dvakratni svetovni prvak Stephane Lambiel pa si je pridrsal bron. Gregor Urbas je z 22. mestom dosegel manj, kot je sposoben.

Joubert je v tej sezoni dobil vse tekme, na katerih je nastopil. Zato si je dvakratni evropski prvak želel le zmagati, drugo mesto ga ni zanimalo. »Bilo je zelo težko. Zelo sem utrujen. Drugega četvernega skoka sploh nisem skušal izvesti, ker sem gledalcem želel pokazati čisti program. Vso sezono sem delal za to zlato,« je po zmagoslavju povedal 22-letni drsalec iz Poitiersa. »Čakanje na rezultate je bilo pravo mučenje, toda Alain Calmat mi prinaša srečo. Bil je na tekmi, ko sem leta 2004 osvojil svoj prvi evropski naslov, ki ga je pred menoj Franciji priboril prav on in zdaj je bil tukaj, ko sem osvojil prvi svetovni naslov za njim,« je še dodal Joubert.

Več si preberite v petkovem Delu