Freire dobil dirko Milano - San Remo

Španec Oscar Freire je zmagovalec 98. kolesarske dirke med Milanom in San Remom, ki šteje za točke Pro Toura. Slovenca Borut Božič (LPR) in Gorazd Štangelj (Lampre) nista bila v ospredju.

Objavljeno
24. marec 2007 19.17
Španec Oscar Freire je zmagovalec 98. kolesarske dirke med Milanom in San Remom
San Remo - Španec Oscar Freire je zmagovalec 98. kolesarske dirke med Milanom in San Remom, ki šteje za točke Pro Toura. Tekmovalec Rabobanka je v ciljnem sprintu 294 kilometrov dolge preizkušnje ugnal Avstralca Allana Davisa (Discovery Channel) in Belgijca Toma Boonena (Quickstep-Innergetic).

Slovenec Gorazd Štangelj (Lampre) je bil 68. (+0:21), Borut Božič (LPR) pa 89. (+3:14).

Španec je že drugič osvojil to klasično dirko, a tokrat z zanesljivo razliko

Trikratni svetovni prvak je že drugič v svoji kariero osvojil to klasično preizkušnjo, ki praznuje stoto obletnico. Prvič se je Freire veselil zmage leta 2004, a se zanjo lahko zahvali predvsem nepremišljeni potezi Nemca Erika Zabla, ki je prehitro dvignil roke v zrak v znak zmagoslavja.

Tokrat pa je Freire v sprintu zmagal z zanesljivo razliko dveh dolžin koles, tako da je Davisu in svetovnemu prvaku leta 2005 Boonenu prepustil le boj za drugo mesto. "Na koncu šteje zmaga in ne razlika, s katero slaviš. Danes sem se počutil dobro, tudi na progi nisem imel prav nobenih težav," je po zmagi dejal Freire. Avstralca Robbie McEwen in Stuart O'Grady sta končala na četrtem oziroma petem mestu, vsi najboljši pa so ciljno črto prečkali v času zmagovalca.

Kolesarstvo je tudi nevaren šport

Na predzadnjem vzponu so sicer pobegnili Franco Pellizotti, Jaroslav Popovič in Andrea Moletta. Slednji je v spustu izgubil nadzor nad kolesom in se zaletel v ulično svetilko, tako da so ga morali z rešilnim avtomobilom prepeljati v bolnišnico.

Na spolzkem cestišču je bilo še nekaj padcev, najhuje pa jo je skupil Nemec David Kopp, ki je prav tako moral v bolnišnico.

Pellizotti in Popovič sta si nato prikolesarila 28 sekund naskoka pred tekmeci, a sta bila deset kilometrov pred ciljem spet le del glavnine.

Italijan Riccardo Ricco, ki je dobil dve etapi na nedavni dirki med Tirenskim in Jadranskim morjem, je napadel kot naslednji, sledil pa mu je lahko le Belgijec Philippe Gilbert. Prednost sta omenjena kolesarja držala vse do zadnjega kilometra, ko je tudi njiju "požrla" glavnina. "Verjel sem vase vse do cilja. Toda v ospredju sva bila le dva, tako da nama ni uspelo pridobiti dovolj prednosti. Poskusil bom prihodnje leto," je dejal Ricco.

V zadnjih metrih je ekipa Milrama sestavila vlak, ki naj bi pomagal prvemu zvezdniku ekipe Alessandru Petacchiju do prestižne zmage. Toda 31-letni Freire se je na ulici Via Roma postavil tik za njega in Italijana - tako kot vse druge - zanesljivo ugnal. Petacchi je bil "šele" osmi.