Götchlova zablestela

Avstrijka Renate Götschl je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo , druga je bila Američanka Julia Mancuso, tretja Francozinja Marie Marchand Arivier.

Objavljeno
20. januar 2007 13.11
Zmagovalka Renate Goetschl
Cortina d'Ampezzo - Avstrijka Renate Götschl je zmagala na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo. Druga je bila Američanka Julia Mancuso, ki je zaostala 14 stotink, tretja pa presenetljivo Francozinja Marie Marchand Arivier . Edina slovenska predstavnica Urška Rabič je bila 34., Petra Robnik pa ni nastopila.

Robonikova še vedno čuti posledice padca v smuku

Vodstvo slovenske reprezentance se je odločilo, da Petra Robnik ne bo tekmovala, ker še vedno čuti posledice zaradi padca na smuku v kanadskem kraju Lake Louise. Rabičeva je bila tako edina Slovenka na startu in se je olimpijske proge Tofane lotila zelo odločno. Pri vmesnih časih je bila precej hitrejša, kot tekmovalke nekaj številk pred njo in je v cilju le za 11 stotink zgrešila točko za svetovni pokal.

Tekma se je začela s petnajstimi minutami zamude, ker so morali prireditelji še popravljati progo po nočnem neurju. Temperature okrog sedmih stopinj Celzija so že tako slabo utrjeno progo (deževje in slaba vidljivost sta dan pred tem za nekaj ur prestavila začetek petkovega veleslalomskega nastopa) napravile še težjo. Najboljše, ki so začele v sredini startne liste, dolgo niso mogle prehiteti Marchand Arivierjevo in Italijanko Danielo Merighetti (1:31,72), ki sta imeli številki štiri in pet. Posebej težaven je bil spodnji del, na katerem je po prvih vmesnih časih na vrhu veliko izgubila tudi avstrijska veteranka Alexandra Meissnitzer in se nato ni uvrstila niti med deseterico (13.).

Najbolj se je vodilnima približala Švedinja Anja Paerson, ki je za Italijansko zaostala le za dve stotinki. Sledila je dvakratna zaporedna zmagovalka tekem pokala Mancusova, ki je prevzela vodstvo, vendar le za dobro minuto, preden je do cilja prišla 31-letna Götschlova. Njena deseta zmaga v Cortini pa ni bila potrjena vse do odstopa Američanke Lindsey Kildow, ki je bila najhitrejša v zgornjem delu, nato pa je napravila napako in zdrsnila v odločilnem ostrem zavoju. Drsela je s telesom po tleh in kljub temu nadaljevala. Izgubila je več kot dve sekundi, nato pa je dobrih 300 m pozneje napravila še odločilno napako, po kateri je končala ob zaščitni mreži.

Götschlowa je dosegla četrto zmago v sezoni in 42. v karieri. Od tega je 22 najvišjih mest dosegla v smukih, v zadnjih šestih letih pa je v Cortini dobila najmanj eno tekmo. Nihče v alpskem smučanju doslej ni osvojil deset zmag na enem samem prizorišču, še najbližje Goetschlovi je bil legendarni Šved Ingemar Stenmark z osmimi slavji v Madonni di Campiglio. Götschlova je zmagovito serijo nanizala v letih 1999 in 2007, tudi lani pa je na smuku ugnala Mancusovo.