Gospod Simič, na pomoč!

Verjeti je, da bo aktualni šef na Čerinovi 4 Ivan Simič vendarle aktivnejši pri reševanju navijaške problematike in ustvarjanju lepše podobe ligaškega tekmovanja, ko gre za gospodarjenje v klubih in morebitno zlorabo športnih stav.

Objavljeno
02. november 2009 20.52
Rok Tamše
Rok Tamše
Povprečni nogometni klub Labod Drava se utaplja v dvomilijonskem dolgu, Interblock je drastično znižal plače ter ostal brez okostja moštva, ljubljanski navijači Green Dragons so razgrajali in uničevali kar v lastnem mestu, ne da bi bili v bližini nasprotniki, njihovi mariborski kolegi Viole obiščejo domačo slačilnico, kadar se jim zahoče, spletna stran pozareport je izpostavila ilegalne športne stave ter tragične posledice le teh za posamezne igralce, klube in družbo kot celoto. Saj ne, da bi zaradi tega sodili, da slovenski ligaški nogomet deluje na planetu Katastrofa, toda zgoraj našteto mora vzbuditi vsaj resno zaskrbljenost, če že ne sprožiti zvoka za alarm, ki bi zahteval konkreten spopad s težavami.

Zakaj se, denimo, Združenje klubov 1. SNL za začetek ne oglasi vsaj z uradno analizo trenutnega stanja v klubih ter s tem morda prežene najbolj črne misli ter hkrati predstavi možen scenarij poteka državnega prvenstva, če se bodo razmere za poslovanje še bolj zaostrile? Tako bi ljubitelje nogometa in navijače vsaj nekoliko pomirili in morda še koga prepričali, da se ne glede na vse vendarle splača kupiti vstopnico in v živo pogledati prvoligaški obračun. Ne pa da si derbi med Olimpijo in Luko Koper, tretjeuvrščenim in vodilnim moštvom ogleda 600 gledalcev, pet tekem pa skupaj 4300 duš. Očitno je prišlo tako daleč, da niti Cimerotič ni več magnet, ki vleče. NajPri tem je jasno, da tega ne more reševati niti on sam niti NZS, lahko pa je pobudnik oziroma aktivni partner predvsem omenjenega Združenja ter ustreznih ministrstev, policije, tožilstva in drugih institucij, ki se tega lotevajo skladno z zakonskimi predpisi.bolj vročekrvni navijači si ob pomanjkaknju spektakla na igriščih prirejajo svoje divje zabave z zaenkrat žalostnim in obsojanja vrednim obnašanjem. Ker še ni prišlo do tragedije s smrtno žrtvijo, zaenkrat zgolj evidentiramo in moraliziramo ob posameznih incidentih.

 

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl se je vztrajno izogibal posredovanju na klubski sceni, razen v primeru licenciranja klubov, ko so članice delale po zahtevah in nareku Evropske nogometne zveze (Uefa). Sicer se je Zavrl verjetno obračal proč tudi zato, ker je prenos vodenja tekmovanja s krovne organizacije na Združenje dojel kot izgubo in je zato razmišljal v slogu »želeli ste, zdaj pa imate«. Podobno pasiven je bil tudi pri pobudah za izgradnjo osrednjega štadiona. V formalnem smislu smo mu sicer lahko zgolj prikimavali, saj je vselej odgovarjal, da NZS ne more biti odgovorna niti za gradnjo infrastrukture niti za vodenje prvoligaškega tekmovanja.

 

Verjeti je, da bo aktualni šef na Čerinovi 4 Ivan Simič, ki se mu, hvalabogu, ni treba ubadati s štadionom za reprezentančne tekme, odličnega selektorja pa je podedoval in spretno obdržal, vendarle aktivnejši pri reševanju navijaške problematike in ustvarjanju lepše podobe ligaškega tekmovanja, ko gre za gospodarjenje v klubih in morebitno zlorabo športnih stav. Pri tem je jasno, da tega ne more reševati niti on sam niti NZS, lahko pa je pobudnik oziroma aktivni partner predvsem omenjenega Združenja ter ustreznih ministrstev, policije, tožilstva in drugih institucij, ki se tega lotevajo skladno z zakonskimi predpisi. Drži, da članska reprezentanca s svojimi uspehi zgledno vleče voz s slovenskim nogometom, toda ne more nam biti vseeno, kdo je na tem vozu in kaj se na njemu dogaja.

 

Iz torkove tiskane izdaje Dela