Grönholmu ostali le še dve točki naskoka

Svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija po Portugalski, pete letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Prehitel je Finca Marcusa Grönholma, tretji pa je bil Mikko Hirvonen.

Objavljeno
01. april 2007 22.25
Španski voznik Dani Sordo
Faro - Svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija po Portugalski, pete letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. V okolici Fara je Francoz prehitel Finca Marcusa Groenholma (Ford) za dobre pol minute, uspeh Forda pa je s tretjim mestom dopolnil Mikko Hirvonen (+ 2:08). V skupnem seštevku je ostal v vodstvu Groenholm, a se mu je Loeb približal le na dve točki zaostanka (40-38).

Svetovni prvak je po spodrsljaju na začetku sezone, ko je na Norveškem ostal brez točk, spet na poti stare slave. S tretjo zmago, skupno že 31. v karieri, je napovedal, da bo Groenholmu temeljito zagrenil letošnjo sezono. Po petih relijih je med vodilnima le še dve točki razlike.

Loeb slabo začel

Loeb je po slabšem začetku, ki so mu botrovale tudi predrte pnevmatike, že konec prve etape ujel Groenholma in ga tudi že prehitel za tri sekunde. Druga etapa je bila prava poslastica za navijače trikratnega svetovnega prvaka. Francoz je s pravo izbiro pnevmatik za mokre ceste dobil vse "brzince" in Finca pustil daleč zadaj, saj si je nekdanji svetovni prvak in letos zmagovalec relija na Švedskem nabral že 40 sekund zaostanka.

Nedeljska tretja etapa je bila za Loeba bolj formalnost, s pravim ritmom pa Finca ni spustil bližje kot na pol minute zaostanka. "Drugo mesto je dobra uvrstitev, toda bil sem daleč od optimalnega nastopa. Če Sebastien ne dela napak, ga je težko premagati," je bil realen Groenholm. Finec je imel pravzaprav srečo, da ga niso diskvalificirali, saj je bil njegov dirkalnik na tehtanju po koncu druge etape za pet kilogramov prelahek. V moštvu Forda so pojasnili, da je Finec pri izletu s ceste izgubil odbijač in zadnjo luč in še kakšno malenkost, vse skupaj pa je bilo težko natančno šest kilogramov, tako da so ga komisarji nato pustili v dirki.

Uspeh Forda dopolnin Hirvonen

"Uspel nam je odličen reli. Veseli me, da sem konkurenčen tudi na makadamu. Boj z Marcusom bo še zelo napet, toda trenutno sem nadvse zadovoljen," je bil uspeha vesel Loeb. Pri Fordu kljub temu niso bili nezadovoljni, saj so imeli na stopničkah dva dirkača. Uspeh tovarniške ekipe je dopolnil Mikko Hirvonen. Bil je sicer daleč od vodilne dvojice, za rojakom in moštvenim kolegom je zaostajal poldrugo minuto, obenem pa ni imel večjih težav z branjenjem tretjega mesta. Četrti je bil Norvežan Petter Solberg, ki ga je ob koncu relija skorajda izdal motor v njegovem Subaruju, peti pa drugi Citroenov voznik Španec Dani Sordo.

Skupni seštevek

V skupnem seštevku SP je blizu najboljšima še Hirvonen, ki ima 32 točk. Četrtouvrščeni Daniel Sordo jih je zbral 22, peti pa je Petter Solberg s 13. Med konstruktorji je prvi Ford z 72, Citroen na drugem mestu jih ima 57. Prvenstvo se bo nadaljevalo v Argentini med 4. in 6. majem