Greiplu 16. etapa

Nemec Andre Greipel je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Španiji, drugi je bil Francoz William Bonnet, tretje mesto pa je zasedel Italijan Davide Bennati. Slovenski sprinter Borut Božič tokrat ni bil med najboljšimi desetimi.

Objavljeno
15. september 2009 20.20
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ciudad Real - Nemec Andre Greipel je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Španiji. Kolesar Columbie je imel po 179 kilometrih proge od Cordobe do Puertollana v ciljnem sprintu več moči od Francoza Williama Bonneta, tretje mesto pa je zasedel Italijan Davide Bennati. Slovenski sprinter Borut Božič tokrat ni bil med najboljšimi desetimi.

Božič je zaradi slabega položaja pred zadnjim obračunom tokrat zasedel 11. mesto. V glavnini je bil tudi Tadej Valjavec. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, še naprej je v vodstvu Španec Alejandro Valverede (Caisse d'Erpagne), ki ima 31 sekund prednosti pred Nizozemcem Robertom Gesinkom in je na dobri poti, da postane zadnji dobitnik zlate majice. Prireditelji so se odločili, da bo že naslednje leto, ko se bo dirka začela v Sevilli, zlato majico zamenjala rdeča.

Po nekaj dnevih trpljenja na vzponih so tokrat na svoj račun prišli sprinterji. Etapa sicer ni bila ravninska, toda dva vzpona tretje kategorije selekcije nista povzročila. Neuspešen je bil tudi takojšnji pobeg Jesusa Rosenda Prada, ki je trajal kar 143 kilometrov, a se 18 kilometrov pred ciljem končal, tako da so se za zmago udarile sprinterske ekipe.

"Danes sem bil sam in moji ekipni kolegi izredno motivirani. Želel sem povrniti vodstvo v razvrstitvi po točkah, ki sem ga včeraj neupravičeno izgubil. Zaradi prevelikega zaostanka so mi vzeli točke, kar je navadna kraja. Na Vuelti sprinterji očitno nismo cenjeni. Toda jezo sem sprostil na pravi način. Ekipa je delovala brez napak, tako da niti nisem imel večjih težav, da sem prvi prečkal ciljno črto,"
je po tretji etapni zmagi na dirki dejal Greipel.

Izidi:
1. Andre Greipel (Nem/Columbia-High Road) 4:50:44
2. William Bonnet (Fra/BBox Bouygues Telecom)
3. Daniele Bennati (Ita/Liquigas)
4. Gerald Ciolek (Nem/Milram)
5. Jose Pacheco (Špa/Contentpolis-Ampo)
6. Leonardo Duque (Kol/Cofidis)
7. Jurgen Roelandts (Bel/Silence-Lotto)
8. Sebastien Hinault (Fra/AG2R La Mondiale)
9. Matti Breschel (Dan/Saxo Bank)
10. Inaki Isasi (Špa/Euskaltel-Euskadi)
11. Borut Božič (Slo/Vacansoleil)
...
49. Tadej Valjavec (Slo/AG2r La Mondiale) isti čas

Skupni vrstni red:

1. Alejandro Valverde (Špa/Caisse d'Epargne) 65:08:50
2. Robert Gesink (Niz/Rabobank) + 0:31
3. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) 1:10
4. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 1:28
5. Cadel Evans (Avs/Silence-Lotto) 1:51
6. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo Galicia) 1:54
7. Joaquin Rodriguez (Špa/Caisse d'Epargne) 5:53
8. Paolo Tiralongo (Ita/Lampre) 6:34
9. Thomas Danielson (ZDA/Garmin-Slipstream) 8:28
10. Juan Cobo (Špa/Fuji-Servetto) 10:45
...
40. Tadej Valjavec (Slo/AG2R) 57:33
111. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) 2:04:19