Grilc: Na tekmi mi ponavadi ne gre, če se zraven ne zabavam

Ob začetku nove tekmovalne sezone smo se pogovarjali z deskarjem Markom Grilcem, ki se je lani vrnil v reprezentanco. Zaupal nam je, da se v njegovem življenju vse vrti okoli športa.

Objavljeno
01. november 2009 09.32
Š. Ro.
Š. Ro.
Ljubljana - Že med odraščanjem je Marko Grilc, deskar na snegu, našel strast v disciplinah prostega sloga in si v mislih začrtal pot do uspeha. Enega najbolj nadarjenih tekmovalcev v akrobatskih skokih, ki je že v mladinskih vrstah kot za šalo osvajal lovorike, pri tem ni omajal nihče. Niti slovenska reprezentanca, ki jo je leta 2002 zapustil zaradi nesoglasij z vodstvom.

 

Grilc je odtlej nekaj časa tekmoval za Hrvaško, nato pa se umaknil s tekem najvišje ravni in se pod okriljem največjega ameriškega proizvajalca Burtona osredotočil na snemanje filmov. Ljubljančan se je v prejšnji sezoni vrnil v reprezentanco. Vmes je dozorel in si spet zaželel stika z najboljšimi deskarji prostega sloga. Prejšnjo sezono je kljub poškodbi končal na drugem mestu, s prvim izzivom novega tekmovalnega obdobja pa se je srečal že včeraj v Londonu.

 

Kaj vam po treningu, tekmi najbolj prija?

Tekme so zame predvsem psihično naporne. Ob dobrem rezultatu obremenitve izginejo same, sprostim pa se tudi ob druženju s prijatelji in tekmovalci po tekmi.

 

Kako se razvajate ob prostih dnevih?

Poskušam čim bolj uživati. Prost sem ponavadi po sezoni ali poleti, ko grem na morje in deskam na valovih.

 

Kateri šport vam je poleg vašega najbližji?

Včasih rolkam, a je to za moja leta že prenevarno. V poletnem času, ko se želim odklopiti od snega, pride deskanje na valovih še kako prav.

 

Vaša velika strast (poleg športa)?

V mojem življenju se vse vrti okoli športa. Velikokrat sem se spraševal, kaj drugega bi me še osrečevalo, a na to za zdaj težko odgovorim.

 

Ste vraževerni? Imate kakšen poseben ritual pred tekmami?

Poskrbim za osnovne stvari, za opremo. Poskusim se sprostiti, kar pa je ob moji nervozi vedno težko.

 

Kaj si rečete, naredite takrat, ko vam na tekmi ne gre?

Če se mi zalomi že pri prvem skoku, poskušam ostati miren. Na tekmi mi ponavadi ne gre, če se zraven ne zabavam. Zato se poskušam sprostiti in uživati v preizkušnji.

 

Če bi se odločali za vpis na fakulteto, katero bi izbrali?

Nekaj v zvezi z ekonomijo. To področje mi je domače, saj sem v Kranju študiral organizacijske vede.

 

Kateri znani osebi bi nekoč radi segli v roko?

Veliko je ljudi in znanih osebnosti, ki jih spoštujem. Izbrati eno je težko. Cenim vse, ki s strastjo izpolnjujejo svoje cilje v življenju in so uspešni v tem, kar delajo.


Koga v zgodovini ali sedanjosti bi odlikovali in zakaj?

Morda Baracka Obamo, ki daje svetu upanje, da se bodo nekatere stvari vendarle spremenile.

 

Več v tiskani izdaji NeDela.