Hamilton si želi Räikkönena

Medtem ko je le še vprašanje časa, kdaj bodo pri moštvu Brawn GP objavili podaljšanje sodelovanja z letošnjim svetovnim prvakom formule 1 Jensonom Buttonom, je prihodnost Kimija Räikkönena še naprej zavita v meglo.

Objavljeno
11. november 2009 11.00
Kimi Räikkonen
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana -  »Ledeni mož«, ki je moral zaradi (denarnih) pritiskov španske banke Santander svoj sedež pri Ferrariju navsezadnje odstopiti Fernandu Alonsu, bi tudi v sezoni 2010 – kakor je priznal za finski časnik Turun Sanomat – zelo rad tekmoval v kraljevskem avtomobilističnem razredu, a le pod pogojem, da bi imel na voljo dirkalnik, s katerim bi se lahko potegoval za zmage.

»No, moje zgodbe s Ferrarijem, pri katerem sem si z naslovom svetovnega prvaka že v prvi sezoni uresničil sanje, je zdaj konec in tako zdaj iščem nove izzive,« je svoje poslovilno pismo na uradni spletni strani italijanskega moštva začel Räikkönen in pripisal, da Maranello zapušča z nekaj lepimi spomini: »Ob vozniški lovoriki smo v zadnjih treh sezonah osvojili tudi dva naslova najboljše ekipe na svetu, letos pa nam na žalost ni šlo po načrtih. Toda kljub težavam s ferrarijem F60 smo dosegli nekaj odmevnih rezultatov, kot je bila na primer zmaga v Spa-Francorchampsu

V formuli 1 se ne zgodi ravno pogosto, da dirkač, ki je še pred kratkim zmagal, po koncu sezone ostane brez pogodbe, kar je sedaj primer pri Räikkönenu. A ne gre za to, da si ga nihče ne bi želel v svojih vrstah, ne, prav nasprotno, Finec, ki je 17. oktobra dopolnil trideset let, bi bil zanesljivo na tarči mnogih moštev, če jih ne bi že sam prej izločil z zahtevo po zmagovitem bolidu. Za povrh je Räikkönen oziroma njegov menedžer Steve Robertson previsoko navil ceno, zaradi katere se je že kmalu zataknilo tudi pri pogajanjih glede vrnitve svetovnega prvaka izpred dveh let k McLaren-Mercedesu.

Vodstvo angleško-nemškega moštva je namreč »Ledenemu možu« za prihodnje leto ponudilo »le« pet milijonov evrov, s čimer se Robertson nikakor ne more sprijazniti. Zahteva namreč vsaj dvakrat toliko denarja, kar bi bilo še vedno manj, kot naj bi od Ferrarija prejel odpravnine, če v sezoni 2010 ne bi dirkal. Po podatkih uglednega nemškega tednika Auto Motor und Sport ta znaša 17 milijonov evrov, kar pomeni, da bi se letos drugemu najbolje plačanemu športniku na svetu (45 milijonov $) po denarni plati še najbolj izplačalo vzeti eno leto premora ali prihodnjo sezono dirkati na relijih za svetovno prvenstvo, kamor ga sicer vztrajno vabita vodilni moštvi Citroën in Ford.

Kakor koli že; Räikkönen glede naslednje sezone ni sprejel še nobene odločitve. »Na voljo imam več možnosti in seveda bom izbral najboljšo,« je pojasnil 30-letni Finec ter pribil, da še zmeraj hrepeni po uspehih. »Ne, motivacije mi še ni zmanjkalo,« je poudaril Räikkönen, ki se lahko ob naslovu svetovnega prvaka izpred dveh let pohvali tudi z 18 zmagami, 16 najboljšimi štartnimi položaji, 35 najhitrejšimi krogi in 579 točkami.

Zanimivo, da si ga navkljub prvotnim drugačnim informacijam zdaj pri McLaren-Mercedesu zelo želita tudi Lewis Hamilton ter njegov oče in menedžer Anthony. »Ne Lewis ne jaz nimava vpliva na to, kdo bo vozil drugo 'srebrno puščico'. Toda če bi vprašali mene, bi med Heikkijem (Kovalainenom) in Kimijem izbral slednjega. Z Lewisom ga zelo ceniva. Kimi je namreč izvrsten dirkač, ki svojo nalogo opravlja odlično. Prepričan sem, da bi z Lewisom dobro sodelovala in drug drugega spodbujala še k boljšim dosežkom,« je za Turun Sanomat izjavil Anthony Hamilton. Bi mar o sinovem tekmecu govoril tako lepo, če ne bi bilo že vse dogovorjeno?