Hat-trick Malysza

Adam Malysz je zmagovalec tudi tretje tekme finsko-norveške nordijske turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki so jo iz Lillehammerja zaradi premočnega vetra prestavili na holmenkollensko skakalnico.

Objavljeno
17. marec 2007 21.43
Adam Malysz
Holmenkollen - Adam Malysz je zmagovalec tudi tretje tekme finsko-norveške nordijske turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki so jo iz Lillehammerja zaradi premočnega vetra prestavili na holmenkollensko skakalnico. Poljak je s skokoma 131 in 122 metrov (272,9 točke) za tretjo zaporedno, skupaj pa šesto zmago to zimo, prepričljivo ugnal konkurenco. Drugi je bil Švicar Andreas Küttel (128,5/116; 257,6), na stopničkah pa je prvič v karieri pristal domačin Anders Bardal (125,5/117; 254).

Do točk svetovnega pokala sta s 27. oziroma 30. mestom prišla tudi Jernej Damjan (116/100,5; 196,2), ki je bil po prvi seriji 16., in Primož Pikl (108,5/100,5; 183,2). Zunaj finala sta v izjemno vetrovnih razmerah tekmo končala Robert Kranjec (106 m) na 38. in Rok Benkovič (96,5) na 54. mestu.

Batmanova peta zmaga na Holmenkollnu


Da "Batmanu iz Wisle", kot izkušenega 29-letnega poljskega veterana imenujejo v skakalnem svetu, skakalnica na Holmenkollnu izjemno ustreza, je potrdil tudi tokrat, saj je na njej slavil že petič v karieri. Skupaj je zbral že 35 zmag, kar ga po številu zmag v svetovnem pokalu uvršča na drugo mesto; pred njim je s 46 slavji le še legendarni finski skakalec Matti Nykänen.

Malysz prevzel vodstvo v skupnem seštevku

Le štiri tekme pred koncem sezone - tri od teh bo prihodnji teden gostila letalnica bratov Gorišek v dolini pod Poncami - je Malysz (1153 točk) prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala in ima zdaj pred največjim tekmecem za veliki kristalni globus Norvežanom Andersom Jacobsenom, ki je bil danes 14., 22 točk prednosti. Slednji, ki ima zadnje tedne težave s poškodovanim hrustancem v kolenu, je že pred finalno serijo dejal: "To je verjetno zadnjič, da skačem s to majico." Kljub temu pa 21-letni norveški skakalec, ki je nosil rdečo majico vse od januarja, v boju za svojo prvo veliko lovoriko kariere še ne namerava vreči puške v koruzo. Na tretjem mestu ostaja Avstrijec Gregor Schlierenzauer (956), najboljši Slovenec v svetovnem pokalu pa je Jernej Damjan (119) na 32. mestu.

Slovenci se na Holmenkollnu niso znašli


Slovenski skakalci se v vetrovnih razmerah na Holmenkollnu, zibelki nordijskega smučanja, kjer so prvo tekmo v smučarskih skokih pripravili že leta 1892, niso najbolje znašli. Do točk sta prišla le Damjan in Pikl, medtem ko sta Robert Kranjec z 38. in Rok Benkovič s 54. mestom ostala zunaj finala. "Do zadnjih tekem sezone pred domačim občinstvom nas čaka še nekaj dela. Zdi se mi, da vsi fantje že komaj čakajo na Planico in so z mislimi že na letalnici, nas pa jutri čaka še ena tekma, ki jo bomo morali bolje oddelati," je povedal glavni trener reprezentance Ari-Pekka Nikkola.

V nedeljo je na sporedu še zadnja tekma finsko-norveške turneje štirih skakalnic; kvalifikacije so na sporedu ob 12.15.