Haye: Komaj čakam, da osmešim Valujeva

Britanski boksar David Haye, ki je bolj kot s predstavami med vrvmi zaslovel z neprimernimi grožnjami in provokacijami, se svoji tradiciji (izzivanja) ni izneveril niti pred jutrišnjim obračunom s svetovnim prvakom združenja WBA v težki kategoriji Nikolajem Valujevom.

Objavljeno
06. november 2009 14.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana - »Poskrbel bom za novost. Ko ga bom z enim udarcem podrl in bo z vso svojo težo strmoglavil na tla, se bo ring kar prepolovil,« je samozavestni izzivalec iz Londona David Haye (22 zmag, 21 s k. o., 1 poraz), napovedal, da bo 213 centimetrov visokega in 146 kilogramov težkega Rusa Nikolaja Valujeva ((50 zmag, 34 s k. o., 1 poraz) premagal z nokavtom.

A to ni bilo vse, kar si je pred spektaklom v Nürnbergu, ki si ga bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati na nemški televizijski postaji ARD (z začetkom ob 22.15), privoščil Haye. Na uradnem treningu je namreč svojemu trenerju Adamu Boothu naročil, naj visoko nad glavo drži grozljivo masko, ki ga je spominjala na Valujeva in po kateri je nato 191 centimetrov visoki in 100 kilogramov težki Britanec več minut udrihal z vso močjo. »To ni nič takega. Natanko tako sem vadil že v Londonu. Za spodbudo, saj nisem našel 'sparing partnerja', ki bi bil tako visok kot Nikolaj,« je Haye razkril, kako se je pripravljal za dvoboj z Valujevom.

O tem, da ga bo premagal pred iztekom dvanajste runde, niti najmanj ne dvomi. »Vsi boste lahko videli, kako ga bom uničil. Hitrejši sem od njega, za nameček tudi močneje udarjam. Pokazal bom stvari, ki jih še ni videl v svojem življenju,« je na novinarski konferenci kar vrelo iz ust 29-letnega Britanca, ki ga je pred pretirano samozavestjo posvaril tudi njegov sloviti rojak Lennox Lewis: »David naj ne podcenjuje razlike v višini. Ruskega velikana namreč ni lahko zadeti

Toda Haye, nekdanji svetovni prvak združenj WBA, WBC in WBO v lahko-težki kategoriji, v kateri – mimogrede – boksa tudi Slovenec Denis Simčič (20 zmag, 10 s k. o., 1 poraz), se za Lewisove nasvete ni zmenil. »Nikolaj doslej še ni imel opravka z boksarjem mojega kova. Sem svež, poln energije in komaj čakam, da ga osmešim. Zmagal bom z nokavtom!« je še pribil temnopolti Londončan, ki se je sicer letos izognil že dogovorjenima dvobojema z ukrajinskima šampionoma Vladimirjem in Vitalijem Kličkom, pa čeprav jima je predtem grozil, da jima bo odrezal glavi …

Kakor koli že; Valujev se zaradi izzivalčevih izpadov ni vznemirjal. »David lahko reče, kar hoče, toda mojega poraza ne bo doživel. Njegovi komentarji so me samo spodbudili, nanje pa bom odgovoril v ringu, ki ga bom znova zapustil kot zmagovalec,« je 36-letni Rus prepričan, da bo drugič ubranil naslov svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji po različici WBA, ki si ga je vnovič priboksal konec lanskega avgusta po zmagi nad Johnom Ruizom.