Henklovi kristalni globus, Slovenki med deseterico

Na 12,5 kilometra dolgi progi je bila najboljša Švedinja Helena Jonsson pred Ukrajinko Oksano Kvostenko in Nemko Kathrin Hitzer. Nemka Manuela Henkel je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala 2006/07.

Objavljeno
18. marec 2007 15.15
Tadeja Brankovič
Hanti Mansisk - Nemka Manuela Henkel (870 točk) je zmagovalka skupnega seštevka biatlonskega svetovnega pokala 2006/07. Na zadnji tekmi sezone v ruskem Hanti Mansijsku, na tekmi s skupinskim startom, je Henklovi za skupno zmago zadostovalo že 15. mesto. Drugouvrščena Kati Wilhelm (863) je bila druga, tretjeuvrščena Švedinja Anna Carin Olofsson (860) pa 20.

Na 12,5 kilometra dolgi progi je bila najboljša Švedinja Helena Jonsson (39:26,1/1) pred Ukrajinko Oksano Kvostenko (+ 3,2/1) in Nemko Kathrin Hitzer (+ 16,4/3). Odlično sta spet nastopili najboljši slovenski biatlonki in se spet obe zavihteli med deseterico. Tadeja Brankovič je zasedla sedmo mesto (+ 59,3/4), Teja Gregorin pa deveto (+ 1:02,3).

Slovenki skozi prvi vrhu


Slovenski tekmovalki sta vseskozi krojili razplet prav pri vrhu. Že po prvem streljanju je bila Brankovičeva osma, Gregorinova pa kljub kazenskemu krogu v vodilni skupini dvanajstih tekmovalk. V nadaljevanju sta Slovenki z ničlo napredovali na šesto in sedmo mesto, po tretjem pa je morala Brankovičeva enkrat v kazenski krog, a vseeno prevzela vodstvo, Gregorinova pa se je v dodatnih 150 metrih zavrtela dvakrat in bila na osmem mestu.

Brankovičeva je prednost pred zadnjim streljanjem povečala na 15 sekund. Pritiska pa Gorenjka ni zdržala, pustila je tri nezadete tarče, kar so tekmice seveda izkoristile. V vodstvu sta bili Jonssonova in Kvostenkova in do konca se vrstni red ni spremenil. Brankovičeva je ostala na sedmem mestu, Gregorinova pa je morala dvakrat v kazenski krog, šla v zadnji krog kot 11. in do cilja napredovala za dve mesti.

Zanimiv boj za skupno zmago

Zanimiv je bil boj za skupno zmago. Olofssonova in Wilhelmova sta si delili prvo mesto z 860 točkami, a sta za nove točke obe potrebovali boljšo uvrstitev od 20. mesta, saj so se jima že brisali doseženi izidi. Henklovi na drugi strani pa bi zadostovalo za prevzem vodstva že 24. mesto, saj je za tekmicami zaostajala šest točk, zaradi bolezni pa ni nastopila na vseh tekmah, a bi morali biti tekmici slabši od 20. mesta.

Začetek je obetal zmago Olofssonove, ki je začela z ničlo in četrtim mestom, Wilhelmova je po dveh zgrešenih strelih padla na 28. mesto, Henklova pa je zgrešila vseh pet tarč, prvič v karieri, in bila zadnja. Že na drugem streljanju so se začele stvari spreminjati. Švedinja je zgrešila tri strele (23.), Wilhelmova dva (28.), Henklova pa je bila kljub ničli še vedno zadnja, a se je močno približala tekmicama. Švedinjo je pokopalo tretje streljanje, ko je morala spet trikrat v kazenski krog in bila je šele 26., Henklova jo je z enim zgrešenim strelom prehitela za mesto, Wilhelmova pa je bila z ničlo 16. Prav na zadnjem streljanju pa je 29-letna Henklova zadela vseh pet tarč, tekmici pa zgrešili po eno in na koncu ju je celo prehitela.