Henklovi z zmago mali kristalni globus

Biatlonke so se v Lahtiju pomerile na 15-kilometrski posamični tekmi. Zmago je zabeležila Nemka Andrea Henkel, na drugem mestu je bila Florence Baverel Robert, tretja pa Kati Wilhelm.

Objavljeno
28. februar 2007 18.24
Tadeja Brankovič
Lahti - Biatlonke so se v Lahtiju na Finskem pomerile na 15-kilometrski posamični tekmi svetovnega pokala. Peto zmago v sezoni je zabeležila dvakratna svetovna prvakinja Nemka Andrea Henkel (49:27,2/1), ki je za 31,6 sekunde prehitela Francozinjo Florence Baverel Robert, slednja je zadela vseh 20 tarč, in za 55,1 sekunde prehitela rojakinjo Kati Wilhelm, ki je na strelišču pridelala dve minuti pribitka. V skupnem seštevku vodi danes četrtouvrščena Švedinja Anna Carin Olofsson (669 točk), Wilhelmova (652) pa zaostaja za 17 točk. Henklova je z današnjo zmago osvojila tudi mali kristalni globus za zmago v seštevku 15-kilometrskih preizkušenj.

Henklova je zadnjo tretjino svetovnega pokala začela na enak način, kot je končala SP, z zmago. Devetindvajsetletna Nemka je namreč na zadnji tekmi pred premorom, na svetovnem prvenstvu v Anterselvi, zmagala na tekmi s skupinskim startom in se v skupnem seštevku svetovnega pokala prebila na tretje mesto. Do zmage je prišla predvsem s hitrim tekom, bila je druga najhitrejša med vsemi nastopajočimi in si lahko privoščila tudi minuto pribitka na strelišču. Le 158 centimetrov velika zmagovalka je bila zaradi zgrešenega strela kar nekoliko nejevoljna: "Zgrešila sem po nepotrebnem. Na srečo pa to ni vplivalo na končni razplet in po pravici povedano mi je šlo v zadnjem obdobju na treningih slabše. Posebej vesela sem malega kristalnega globusa, saj je moj prvi v karieri."

Zadovoljna je bila tudi Wilhelmova, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostanek za Olofssonovo zmanjšala za tri točke in napovedala zanimiv razplet v prihodnjih treh biatlonskih tednih, tudi ker je Nemka zdaj verjetno v najboljši tekaški formi v sezoni, podobno kot Olofssonova, saj je ob enakem strelskem izkupičku Švedinja zaostala le za dve desetinki sekunde.

Točke tudi Slovenkam

Do točk sta prišli tudi dve slovenski tekmovalki. Tadeja Brankovič je zasedla 22. mesto (3:13,8/3), Teja Gregorin je bila 30. (4:18,4/2), Andreja Mali je končala kot 39. (6:13,3/3), Dijana Grudiček pa na 56. mestu.

Predvsem Brankovičeva je s tekaško formo dokazala, da je enakovredna najboljšim, žal pa so bili trije zgrešeni streli preveč za uvrstitev med najboljšo deseterico, kljub temu pa je tudi z 22. mestom uspela obdržati mesto med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu iz katere je izpadla Gregorinova, ki je zdaj enajsta. Predvsem tek je bil tokrat slabši del njenega nastopa.

"Imamo dve tekmovalki v točkah, kar ni slabo. Za Brankovičevo se je kljub trem zgrešenim strelom kar dobro izšlo, Gregorinova pa bi bila lahko nekoliko hitrejša na progi. Po premoru vedno potrebuje nekaj več časa, da se povrne v tekmovalni ritem in glede na to, da je šlo danes za najdaljšo žensko biatlonsko tekmo, ni želela prehitro začeti, da je ne bi na koncu 'pobralo'. Proge so tukaj težke s precej zmernimi vzponi in praktično ne omogočajo nobenega počitka med tekmo. Tudi zaradi tega se naredijo lahko še večje razlike med tekmovalkami, ki jim to ustreza in tistimi, ki jim to ni pisano na kožo. Naš trening pred nadaljevanjem sezone, ko so tekmovalke že kar precej utrujene, je bil namenjen temu, da postopoma spet dosežemo visoko formo in dobro zaključimo v finišu," je s Finske sporočil trener ženske izbrane vrste Tomaš Kos.

Jutri bodo v končnico sezone vstopili še moški. Na posamični 20-kilometrski tekmi bodo nastopili tudi slovenski predstavniki Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar.