Hesjedal s silovitim šprintom do zmage

Kanadčan Ryder Hesjedal (Garmin) je s ciljnim sprintom ugnal vso konkurenco na zahtevni gorski 12. etapi Vuelte. Drugi je bil domačin David Garcia, tretji pa Nizozemec Robert Gesink.

Objavljeno
11. september 2009 21.05
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Almeria -  Kanadčan Ryder Hesjedal (Garmin) je s silovitim ciljnim sprintom ugnal vso konkurenco na zahtevni gorski 12. etapi Vuelte. Drugi je bil domačin David Garcia, tretji pa Nizozemec Robert Gesink. Tadej Valjavec in Borut Božič, čeprav je skozi etapo bil ves čas v ubežni skupini, v cilju nista bila v ospredju. Tadej Valjavec je na koncu vpisal 42. čas s 5:31 minute zaostanka, v skupni razvrstitvi pa je nekoliko poslabšal svojo uvrstitev in je zdrsnil za enajst mest. Trenutno je 21. (+ 8:28). Drugi slovenski predstavnik na španski pentlji Božič pa je bil 73. (+ 13:04). Zlato majico vodilnega ima še vedno oblečeno Španec Alejandro Valverde pred Avstralcem Cadelom Evansom (+ 0:07) in Nizozemcem Gesinkom (+ 0:18).

Po dnevu počitka, zadnjem dnevu odmora na letošnji Vuelti, je zahtevna 12. etapa, ki je bila znova gorsko obarvana, kolesarje vodila od Almerie in se je končala s 13,3 kilometra dolgim ciljnim vzponom na Alto de Velefique. Etapa, dolga 179 kilometrov, je ob ciljnem vzponu postregla s tremi gorskimi cilji. Že na 29. kilometru se je oblikovala ubežna skupina, v kateri je bil tudi Božič, ki je bil na prvem gorskem cilju drugi ter nato zmagal še na letečem cilju, Božiču pa je pripadel tudi drugi leteči cilj. Božič se je z 20 osvojenimi točkami v etapi povzpel na tretje mesto skupne razvrstitve po točkah. Pred njim sta le še Belgijec Tom Boonen in Nemec Andre Greipel.

Valjavcu etapa ni ustrezala, kar je tudi posledica slabšega počutja slovenskega kolesarja, o katerem je tekmovalec tožil že po 11. etapi, vmes je sicer bil dan počitka, a to očitno ni bilo dovolj.

Etapa se je razpletla po taktu Kanadčana Hesjedala. Nekdanji svetovni podprvak v krosu je brez težav premagal Garcio. Etapa je postregla tudi z odmevnim odstopom Kazahstanca Aleksandra Vinokurova, že na startu etape pa ni bilo zmagovalca 11. etape Vuelte Američana Tylerja Farrarja, niso se prikazali tudi Linus Gerdemann, Marco Marcato, Vitalij Buts in Albert Fernandez.

Izidi 12. etape:

 

1. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin-Slipstream) 5:34:31
2. David Garcia (Špa/Xacobeo-Galicia) + 0:01
3. Robert Gesink (Niz/Rabobank) 0:06
4. Ezequiel Mosquera (Špa/Xacobeo-Galicia) isti čas
5. Damiano Cunego (Ita/Lampre-NGC) 0:16
6. Alejandro Valverde (Špa/Caisse d'Epargne)
7. Cadel Evans (Avs/Silence-Lotto)
8. Ivan Basso (Ita/Liquigas)
9. Thomas Danielson (ZDA/Garmin-Slipstream)
10. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) vsi isti čas
...
42. Tadej Valjavec (Slo/Ag2r-La Mondiale) 5:31
73. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) 13:04