Hiddink hvali Kekovo obrambo

Züriški žreb je določil, da se bosta za eno od zadnjih štirih prostih mest, ki vodijo v Južnoafriško republiko, pomerili največja in najmanjša država v dodatnih kvalifikacijah, dvoboj Rusov in Slovencev pa je analiziral ruski selektor Guus Hiddink.

Objavljeno
04. november 2009 09.31
Guus Hiddink
J. S.
J. S.
Ljubljana - Natanko čez deset dni se bosta Slovenija in Rusija pomerili v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010, po sobotnem dvoboju v Moskvi (14. t. m.) bo sledil še sredin vrhunec v Mariboru (18. t. m.). Züriški žreb je določil, da se bosta za eno od zadnjih štirih prostih mest, ki vodijo v Južnoafriško republiko, pomerili največja in najmanjša država v dodatnih kvalifikacijah, dvoboj Rusov in Slovencev pa je v pogovoru za dnevnik Sovjetski sport analiziral ruski selektor Guus Hiddink. Slednji želi po letu 1998 (Nizozemska), 2002 (Južna Koreja) in 2006 (Avstralija) na SP zaigrati še s četrto različno izbrano vrsto.

Najbrž ste zadovoljni z žrebom, saj ste se izognili Ukrajini, BiH in Irski?


Vsi tekmeci so bili močni na svoj način, Slovenija pri tem ni izjema. Pričakujem zanimivi tekmi z reprezentanco, ki prav nič manj kot mi ne sanja o uvrstitvi na SP 2010.

 

Toda priznajte, da ste veseli, ker se ne boste pomerili z Ukrajino. Nenazadnje ste tudi svojo kolumno za nizozemski dnevnik Telegraaf naslovili s Samo ne Ukrajincev ...

 

Pripravljeni smo bili tudi za Ukrajince! Res pa je, da v tem primeru ne bi šlo le za nogomet, ampak za s čustvi nabit dvoboj, ki bi dvignil na noge velikanski sosednji državi.


Vam je žreb v Zürichu namenil najslabšega tekmeca, Slovenijo?


V dodatnih kvalifikacijah ni slabih moštev. Slovenci so v kvalifikacijah prejeli le štiri gole ...

 

Toda v skupini 3 so bili tekmeci Slovencev Poljska, Slovaška in Češka, ki je imela v tem ciklu izjemne težave z odpovedmi nekaterih ključnih igralcev. Ali sploh lahko resno govorimo o močni obrambni vrsti Slovenije?


Dobro, na eni tekmi s Češko vaš argument verjetno res drži. A ne pozabite, da je vsaka reprezentanca v skupini odigrala deset tekem, Slovenci pa so skupaj prejeli le štiri gole. To samo po sebi pomeni, da gre za močno ekipo.

 

Slovenija je na lestvici Svetovne nogometne zveze 49., ruska izbrana vrsta pa 12. Bi se lahko v misli vaših fantov naselilo podcenjevanje? Utegnete imeti težave z motiviranjem svojih zvezdnikov?


To, da od Slovencev nihče ne pričakuje čudeža, je jasno kot beli dan. Gre za dejstvo, ki pomaga le njim. Toda za motiv mojih fantov ne skrbite. Že v prijateljskih tekmah so želeli pokazati najboljše, kar znajo. To me res ne vznemirja in sem prepričan, da bodo fantje pravi.

 

Več v tiskani izdaji sredinega Dela.