Hirvonenu prvi reli na Norveškem

Mikko Hirvonen je zmagovalec relija na Norveškem. Finski dirkač je premagal moštvenega kolega in rojaka, Marcusa Groenholma, tretji pa je bil Henning Solberg.

Objavljeno
18. februar 2007 17.30
Reli po Norveški
Lillehammer - Mikko Hirvonen (Ford) je zmagovalec relija na Norveškem, tretje letošnje dirke svetovnega prvenstva. Finski dirkač je po 18 hitrostnih preizkušnjah v okolici nekdanjih olimpijskih prizorišč v Hamarju premagal moštvenega kolega in rojaka, prvega voznika Forda Marcusa Groenholma, za devet sekund, tretji pa je bil na premierni izvedbi relija na najvišji ravni v tej državi domačin Henning Solberg (Ford) z zaostankom skoraj štirih minut. Svetovni prvak Sebastien Loeb (Citroen) se ni uvrstil med dobitnike točk.

Ford je na tretji dirki sezone dočakal veliki met ter tudi prvo veliko napako tekmecev iz Francije, tako da je moštvo finskih dirkačev prevzelo zanesljivo vodstvo tako v konstruktorskem kot v posamičnem seštevku.

Prva zmaga v karieri

Mikko Hirvonen je lani dosegel prvo zmago v karieri, ko je bil Loeb na prisilnem počitku zaradi poškodbe roke in ko je Groenholm v Avstraliji že odstopil. Tokrat je 26-letni Finec odlično začel že takoj prvi dan relija, ko sta bila oba glavna tekmeca še v igri za najvišja mesta. Že takoj na začetku je pobegnil starejšemu kolegu v moštvu, številka 1 v Fordu pa ga je zaman lovil. Ne glede na to, kako dobro je Groenholm odbijal napade zasledovalcev za sabo, nikakor ni mogel pred mlajšega rojaka.

Hirvonnen ni delal napak, tudi pod pritiskom je bil miren in se je zavedal, da se bo zmage lahko veselil šele na cilju. Po koncu tretjega dne in vseh 18 prevoženih HP je imel sicer majhnih, a odločilnih deset sekund naskoka. "Zame je bil to sanjski reli. Vse je šlo kot namazano. Nisem naredil nobene napake in zmaga je posledica tega. Zelo sem vesel," je v cilju razlagal mladi finski mojster volana.

Tekmovalce pričakale zasnežene ceste

Norveški reli se je izkazal za pravega zimskega - podobno kot prejšnji teden na Švedskem so tekmovalce pričakale zasnežene ceste, visoki snežni robovi, za nameček pa še sneženje, ki je dodatno otežilo delo dirkačem. Le redki so celotno traso relija odpeljali brez težav oziroma strogo po cestah, marsikateremu pa so morali iz zagate v globokem snegu pomagati gledalci. Zanj netipične napake je delal tudi svetovni prvak. Drugi dan je v 12. in 13. HP kar dvakrat zletel s ceste in preden so ga ljubitelji relija spravili nazaj na kolesnice, je izgubil več kot 15 minut, s tem pa tudi izpadel ne le iz boja za najvišja mesta, pred tem je bi na tretjem, temveč celo iz območja točk.

Boj za zadnjo stopničko od tokrat zares nedosegljivih Fordih je Francoz tako prepustil domačima matadorjema, bratoma Solberg. Nekdanji svetovni prvak Petter Solberg je po dolgih letih končno dočakal tudi domači reli, vendar mu je slavo in mesto najboljšega Norvežana speljal starejši brat Henning Solberg. Ta je napadel zadnji dan, potem ko je bil po drugi etapi vsega deset sekund za Pettrom, ter si privozil enega največjih uspehov v karieri. "Upal sem na mesto na stopničkah, vendar ga nisem zares pričakoval, zato mi pomeni še toliko več," je bil domačega slavja vesel starejši Solberg. V točke so privozili še Jari-Matti Latvala, Gigi Galli, Daniel Carlsson in Jan Kopecky.

Favoriti ostali praznih rok

Poleg Loeba je še nekaj favoritov za točke plačalo davek nepoznavanju relija, zimskim razmeram in izletom v sneg. Dani Sordo je končal šele na 25. mestu in s tem poudaril popoln neuspeh tovarniške ekipe Citroena, Xavi Pons je bil 16,. Chris Atkinson 19., Matthew Wilson pa 26.

Groenholm je z drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku SP, Hirvoven ima zdaj 20 točk, doslej vodilni Loeb pa je z ničlo na Norveškem padel na tretje mesto (18). Ford ima skupno 57 točk v konstruktorskem točkovanju, Citroen pa 44.

Dirkači se bodo iz zasnežene Skandinavije odpravili na toplo, saj bo naslednji reli od 9. do 11. marca v Mehiki.