Aduti so znani, a Nik Zupančič kart še ne razkriva

Hokej: V primeru kakšne poškodbe bi se med rise lahko priključil tudi kdo, ki je ta čas še v tujini.

Objavljeno
20. april 2017 23.43
Hokejska reprezentanca Slovenije 20.4.2017 Ljubljana Slovenija [Hokejska reprezentanca Slovenije,Ljubljana,Slovenija]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Dva tedna še ločita slovensko reprezentanco od štarta na letošnjem svetovnem prvenstvu v hokeju, predstavitvena konfereneca izbrane vrste pa je bila že včeraj. Risov namreč do odhoda v Pariz, 4. maja zjutraj z brniškega letališča, skoraj ne bo več v domovini. Jutri bodo namreč odpotovali na kratke priprave v Italijo, po vrnitvi pa nato za en teden v Rusijo.

Kdo bo zares nato ob koncu na letalu za Pariz, še ni povsem jasno, četudi je selektor Nik Zupančič že namignil, da bi postava, ki jo bo predstavil na peterburškem turnirju proti Norveški in ruski selekciji do 25 let, lahko nato branila slovenske barve tudi na SP. »Res pa je, da je hokej nepredvidljiv, zato bi lahko v zadnjem trenutku tudi napočil čas za kakšno spremembo,« je dejal prvi mož slovenske klopi na včerajšnji novinarski konferenci in še dodal, da bi utegnil koga od še aktivnih v klubskih končnicah priključiti k moštvu v primeru kakšne poškodbe. Časa bi, kot zdaj kaže, bilo še dovolj: za Žigo Pavlina in Roka Pajiča se bo sezona na Češkem končala v nedeljo, Marcelu Rodmanu pa v finalu nemškega drugoligaškega tekmovanja slabo kaže, saj z Bietigheimom v seriji na štiri zmage proti Frankfurtu zaostaja z 0:3 …

Zadnja tekma v Budimpešti proti Madžarski je ob zmagi risov s 5:3 razkrila, da udarni aduti ostajajo na visoki ravni: podaje Jana Muršaka razkrivajo njegovo izjemno ustvarjalnost na ledu, uigranost Žige Jegliča in Roka Tičarja je iz dneva v dan bolj spodbudna, Miha Verlič in Jan Urbas učinkovitost iz Beljaka prenašata zdaj še pri reprezentančnih nastopih. Nase opozarja tretji napad z Anžetom Kuraltom, na Madžarskem dvakratnim strelcem, v udarnem branilskem paru sta spet Mitja Robar in Blaž Gregorc, Gašper Krošelj je v vratih najbližje štartni številki 1. Toda Zupančič si ne želi še ničesar napovedati, ob novinarskem vprašanju o pričakovano najboljšem izhodišču med branilskimi navezami za Robarja in Gregorca odgovori, da njuna vloga vodilnega para v prvi peterki ni nujna, vratarje – poleg Krošlja sta še Luka Gračnar in Matija Pintarič – pa še ni razvrstil.

Vsi trije bodo odpotovali po jutrišnjem treningu v Egno pri Bolzanu, kjer se bo nato v nedeljo, ob 18. uri, domača vrsta pomerila s Slovenijo. »Tako kot mi se tudi Italijani pripravljajo za svoj štart v elitni skupini svetovnega hokeja, verjamem, da smo ta čas na podobni ravni. Zagotovo se bodo naši tekmeci hoteli pred domačimi gledalci predstaviti v lepi luči, mi pa si želimo nadaljevati po dosedanji poti. Na prvih treh tekmah teh priprav smo večinoma uresničili načrte, zlasti Kazahstanci so bili že na ravni nekaterih tekmecev, s katerimi bomo igrali na prvenstvu v Franciji.« V reprezentančnem vodstvu so sicer pred jutrišnjo tekmo pospremili tudi zadnja dva preizkusa italijanske vrste: pomerila se je z Avstrijo, prvič izgubila z 0:2, nato pa po kazenskih strelih zmagala s 6:5.

Na prihajajočem gostovanju v zahodni soseščini gre pričakovati nekaj sprememb v postavi glede na torkov preizkus ob Donavi, k moštvu se bodo zdaj po tekmi odsotnosti vrnili David Rodman, Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačević in Andrej Tavželj, prvič bo v tem pripravljalnem obdobju nastopil Robert Sabolič, predvidoma član močne napadalne naveze z Žigo Jegličem in Rokom Tičarjem. »Veselim se te tekme, a še prav posebej svetovnega prvenstva,« nam je dejal včeraj ter pokazal na mesti poškodb rame in leve roke. Občasno pri obeh še občuti bolečino, a trening je prestal brez težav, zato verjame, da bo tudi v nedeljo proti Italiji vse v najlepšem redu. Prav ta 28-letni Jeseničan je tudi zadovoljen, ker nima več skrbi okrog naslednje sezone, v Vladivostoku je namreč podpisal pogodbo še za eno leto. »Imel sem še nekaj ponudba iz KHL, a ta iz dosedanjega kluba je bila najboljša, zato bom ostal tu,« pravi, a zdaj o oddaljeni vzhodni ruski obali ne razmišljal prav pogosto. Zanima ga predvsem učinek na prihajajočem svetovnem prvenstvu.