Anže Kopitar se je pridružil švedski Mori, Ovečkin se vrača domov

Slovenski hokejist lige NHL Anže Kopitar bo pri švedskem drugoligašu združil moči z bratom Gašperjem.

Objavljeno
19. september 2012 08.40
Posodobljeno
19. september 2012 08.30
reu kopitar
M. Ž., D. O., Delo.si
M. Ž., D. O., Delo.si

Los Angeles - Konec je ugibanj o tem, kje bo v času lockouta svojo kariero nadaljeval slovenski hokejist in član Los Angeles Kingsov Anže Kopitar.

Kot je potrdil Kopitar, se bo pridružil švedskemu drugoligašu Mori, za katerega igra njegov mlajši brat Gašper. »Največji razlog za mojo odločitev je, da bom lahko igral z bratom Gašperjem. Med nama je toliko razlike v letih, da nikoli nisva imela priložnosti igrati v isti ekipi in glede na to, da je to morda ena in edina priložnost, se za kaj takšnega ni bilo težko odločiti. Tudi sam pa bi zelo rad pomagal Gašperju, saj je to njegova prva sezona med člani. Vem, da se bo sam dobro znašel, a če lahko še sam kaj pripomorem k temu, se ne bom nič branil,« je dejal Kopitar.

Kopitar: Pri Mori so se zelo potrdili za moj prihod

Najboljši slovenski hokejist je predstavil podrobnosti dogovora s švedskim drugoligašem, ki mu omogoča vrnitev v Ameriko. »Podpisano imam kratkoročno pogodbo. To pomeni, da imam notri zapisano tudi to, da se z začetkom lige NHL oz. takoj, ko se podpiše kolektivna pogodba med ligo in igralci, lahko vrnem v Ameriko. Tudi možje v Mori vedo, da se to lahko zgodi oz. da se to bo zgodilo, in ko bo do tega res prišlo, bom zapakiral kovčke in se odpravil v Ameriko,« je povedal starejši izmed bratov Kopitar, ki je povedal, da so se pri Mori zelo potrudili za njegov prihod.

»Največja težava je to, da ne veš, kdaj se bo vse skupaj zaključilo. Pogovori so res trajali kar dolgo, vem pa, da je sama Mora vložila zelo veliko truda v to, da so poskrbeli za moje zavarovanje, kar ni ravno mačji kašelj. Glede na to, da je zdaj vse urejeno, se bom kar se da hitro odpravil na Švedsko. Govoril sem že s športnim direktorjem, prav tako s trenerjem, največ pa z Gašperjem . Mislim, da je tudi on zelo vesel, da pridem tja in prepričan sem, da mi bo on najbolj pomagal pri tem, da se bom navadil na njihov sistem. V prvi vrsti pa se moram znova spomniti na sistem švedskega življenja, saj sem tu morda malce že zarjavel. A ne dvomim, da se bom kmalu spomnil tudi tega in da ne bo večjih težav, « je dodal Anže Kopitar.

Ta se po podpisu pogodbe z Moro znova vrača na Švedsko, kjer je med letoma 2004 in 2006 igral za Södertälje SK, prvo tekmo pa naj bi predvidoma odigral v soboto proti ekipi Djurgardens IF.

Ovečkin bo branil barve Dinama iz Moskve

Za vrnitev v Evropo pa se je odločil tudi eden največjih zvezdnikov lige NHL, saj je Aleksander Ovečkin napovedal, da bo okrepil Dinamo iz Moskve. 27-letni član moštva Washington Capitals se bo tako preizkusil v ligi KHL, ki velja za drugo najmočnejše klubsko tekmovanje na svetu. Ruski zvezdnik se tako vrača »na kraj zločina«, saj je s 16 leti debitiral prav v dresu Dinama.

V ligi KHL naj bi sicer igrali tudi Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings), Ilya Bryzgalov (Philadelphia Flyer) in številni drugi, ki bodo pogodbe podpisali v prihodnjih dneh.