Brez strelov v elitni konkurenci ne bo uspeha

Reprezentančni selektor Nik Zupančič je slaba dva tedna pred SP strnil misli in opozoril na pomanjkljivosti.

Objavljeno
25. april 2017 00.57
Hokej Slovenija in Madžarska v Celju, 11. april 2017 [Hokej,Slovenija,Madžarska,Celje]
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Egna pri Bolzanu – Slaba dva tedna še ločita slovenske hokejske rise do štarta na osrednjem cilju koledarskega leta, svetovnem prvenstvu v Franciji in Nemčiji. Doslej so v sklepnem aprilskem pripravljalnem obdobju prestali štiri tekme, pred njimi sta še dve v Rusiji. Po gostovanju pri italijanski reprezentanci smo se pogovarjali s selektorjem Nikom Zupančičem.

Prvi mož slovenske klopi nad vsem videnim na nedeljski večer v Egni, baznem taboru italijanske reprezentance v okolici Bolzana, nikakor ni bil navdušen, a ob koncu temeljite analize doslej opravljenega je vendarle dejal: »Zmaga s 4:1 pri tekmecu iz elitnega razreda je nadvse spodobna …«

A podrobnejši presek tekme št. 4 za slovensko reprezentanco v tem pripravljalnem obdobju je nato razkril tudi še nekatere pomanjkljivosti in »minuse«, ki bi bili lahko na prihajajočem prvenstvu tudi usodni. »Dobro, lahko razpredamo o sodniškem kriteriju, vendar pa se s tem nisem nikdar ukvarjal in se tudi v prihodnje ne bom. Vsekakor pa si takšnih izključitev na svetovnem prvenstvu ne bomo smeli privoščiti, nekateri naši prekrški so bili res neumni,« ni bilo težko priznati trenerju, ki ga dejansko poznamo prav takšnega, kot je bil na nedeljski južnotirolski večer: vedno znova ambiciozno poskuša izboljšati igro svojega moštva, izgovorov in odvečnih obrazložitev ne išče. Prav na takšen način je Jeseničane popeljal že do dveh naslovov državnih prvakov, črna pika te zadnje sezone ostaja le zamujena priložnost za nastop v finalu alpske lige. O tej resda »vsevedi« na slovenski hokejski sceni razmišljajo podcenjevalno, res je tudi, da med sedanjimi Zupančičevimi kandidati ni nikogar iz tega tekmovanja, a povsem od muh ta liga vendarle ni, saj je pri italijanski izbrani vrsti polovica akterjev prav od tod.

Azzurri pa so s svojo obrambno postavitvijo povzročali tehnično kakovostnejšim risom precej težav in jih opozorili tudi na pomembnost prihajajočih dni priprav. »Naše poteze morajo biti hitrejše, hokej pa pravzaprav bolj preprost. Kadar se v tekmečevi tretjini zapletamo, smo v težavah. Nekateri igralci se dobro znajdejo v hitrejšem ritmu, drugi se morajo do prvenstva nanj še privaditi,« je po italijanski preizkušnji razmišljal Zupančič, dodal svoj znan pristop (»Brez strela ni ničesar, preredko smo bili nevarni za vrata gostiteljev«), a se z nasmehom spomnil zadnje tretjine, v kateri so njegovi izbranci trikrat zadeli v polno in dejansko iz svoje palete nespornega znanja pokazali precej.

Prvič, potem ko ga na prejšnjih tekmah z Madžarsko in Kazahstanom še ni bilo na ledu, je v Egni nastopil Robert Sabolič. O njegovi kakovosti ne gre razpredati, dobro so si ga zapomnili tako ugledni tekmeci na lanskem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju kot tudi nato med sezono v KHL: nenazadnje so v Vladivostoku sredi te sezone z njim podpisali pogodbo že za naslednje leto. »Na tej zanj prvi pripravljalni tekmi je bila opazna želja, a jasno je bilo, da že dolgo ni igral, zato še ni bil tako nevaren, kot smo od njega vajeni. A časa do prvenstva je še dovolj,« ni hotel zganjati preplaha selektor, ki se skupaj s sodelavci iz štaba še ni odločil za končni seznam 25 potnikov za Rusijo in nato svetovno prvenstvo.

»Vem, drugače smo napovedovali in načrtovali. Toda manevrski čas nam omogoča še nekaj razmišljanja, zato bomo v St. Peterburgu preizkusili vse razpoložljive moči,« je poudaril 48-letni Ljubljančan, zapisal na seznam 26 kandidatov, med njimi bo moral pred odhodom v Pariz enega prečrtati. Kakšna morebitna nevšečnost s poškodbo pa bi botrovala še kakšni zamenjavi: nekateri kandidati so doma, dva slovenska reprezentanta iz preteklosti, Žiga Pavlin in Rok Pajič, sta sinoči sklenila dolgo klubsko sezono na Češkem, nekdanji kapetan risov Marcel Rodman pa nadaljuje finale končnice v DEL 2. S svojim Bietigheimom je po zaostanku v seriji na štiri zmage z 0:3 zmanjšal tekmečevo prednost le še na 2:3.

»Zdaj je čas za premik na višji ritem. Moramo biti agresivni, to bi kazalo izkoristiti na prihajajočem turnirju v St. Peterburgu. Mlajši selekciji Rusije in Norveške bosta kot nalašč za pravo pripravo na vse tisto, kar nas čaka na svetovnem prvenstvu,« je še podčrtal pomembnost tistega, kar rise čaka na ruskem ledu, Nik Zupančič.