Čas za Olimpijin pobeg z dna lestvice

Danes v 5. kolu EBEL Ljubljančani proti starim znancem iz Beljaka.

Objavljeno
25. september 2014 21.04
HDD Telemach Olimpija - HC Orli Znojmo Na sliki (18 ) Rok Leber. Ljubljana 19. 09.2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Zmaji in orli so ranjeni, oboji pa se bodo drevi zagnali v boj za plen. Današnja tekma v EBEL, druga v sezoni na ljubljanskem ledu, ponuja številne uganke, pred privrženci edinega slovenskega kluba v tem tekmovanju pa predvsem željo po prekinitvi uvodnega črnega niza. A tudi orli iz Beljaka za začetek ne blestijo.

Resda imajo Korošci s štirimi točkami spodbudnejše izhodišče pred nadaljevanjem, kot je Olimpijina »ničla«, a vseeno so severno od karavanškega predora previdni. Na zadnjih dveh tekmah so v svoji dvorani, priljubljenem gnezdu orlov, ostali praznih rok: najprej v EBEL proti tekmecem iz Gradca (1:3), nakar je sledil še prepričljiv poraz z gosti iz Ženeve (0:5) v evropskem klubskem tekmovanju.

A v Tivoliju imajo svojih težav dovolj, zato jim je figo mar, kaj se dogaja v taboru polfinalistov prejšnje sezone, pri katerih pa vsaj delne težave nikakor niso nepričakovane, saj so pred to sezono ostali brez dveh udarnih strelcev, Johna Hughesa in Dereka Ryana. Prvi je nekoč navduševal tudi ljubljanske navijače, priljubljeni tivolski napovedovalec ga je takrat celo poimenoval »Messi na drsalkah«. A igralcev takšnega kova zdaj ni več v Ljubljani. Pravzaprav je nazadnje množice privabljal v Tivoli zavoljo svojega mojstrstva Jan Muršak, zdaj eden vodilnih strelcev v prestižni KHL. Ni tudi dvoma, da bi zeleno-belo moštvo ob bledem štartu še kako potrebovalo tudi Kena Ograjenška in Miho Verliča; oba sta se v prejšnji sezoni prav po zaslugi klubskih predstav prebila k reprezentanci, prvi je bil celo med risi-olimpijci na nepozabnem februarskem turnirju v Sočiju.

Vendar niti spomini niti objokovanje zdaj ljubljanskemu moštvu ne bodo prav veliko pomagali. Realno stanje razkriva štiri poraze v štirih kolih, med njimi dve spodobni predstavi, dve pa prav bledi. Še posebej zadnja v Szekesfehervarju, kjer so v zadnjih sezonah zmaji nizali zmage, je bila za grajo – Dahlemovo moštvo v prvi tretjini ni sprožilo niti enega strela v okvir domačih vrat!

Nemški trener se je z Olimpijinimi igralci znašel pred visoko oviro, lovom za uvodnim zaostankom in z željo po pobegu z zadnjega mesta. Resda se je stanja v Tivoliju z najcenejšim moštvom v ligi zavedal kmalu po prihodu in večkrat ponovil, da bo sleherna zmaga mali čudež, a se je tako vnaprej zavaroval – češ saj so porazi pričakovani …

Kako bo šlo naprej, najbrž ne ve niti najbolj prepričljiva vedeževalka, a jasno je, da si zvesto tivolsko jedro obiskovalcev zasluži vendarle bolj bojevit in zbran pristop kot na zadnjih dveh tekmah. O posebnem motivu, ko – tako kot danes – prihaja v Ljubljano moštvo s finskim trenerjem Hannujem Järvenpääjem, pod čigar vodstvom se je Olimpija nazadnje uvrstila v končnico EBEL (2011/12), pa sploh ni treba posebej razpredati …

 

Pari 5. kola

 

Telemach Olimpija – VSV (19.15)

Innsbruck – Znojmo (19.15)

Graz 99ers – Fehervar (19.15)

Vienna Capitals – Salzburg (19.15)

Bolzano – Dornbirn (19.45)

Že odigrano

KAC Celovec - Linz 0:9 (0:6, 0:2, 0:1)

(Moran 2., Lebler 6., 12., Iberer 6., 17., 47., Hisey 17., Kozek 29., 39.)