Čehi za razred boljši, napočil čas za višjo prestavo

Risi si bodo po petem porazu na SP usodo v družbi najboljših reševali danes z Belorusi in v ponedeljek s Francozi.

Objavljeno
12. maj 2017 23.43
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Slovenski reprezentanci tudi v peto na letošnjem svetovnem prvenstvu v hokeju ni šlo po željah, Češka je bila s svojimi asi premočna. Pred risi, ki so tu doslej pokazali manj kot na nekaterih prejšnjih velikih tekmovanjih, sta zdaj ključni tekmi v boju za obstanek, danes (ob 16.15) proti Belorusom in nato v ponedeljek z gostitelji.

Pred slovensko reprezentanco je bila po zahtevni preizkušnji s Finsko in nato prostem četrtku nova tekma z velesilo svetovne hokejske scene – Češko. Resda ta v zadnjih letih na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih ni bila tako uspešna kot v dobi do 2010, ko je tudi zadnjič osvojila naslov najboljše na svetu, a prav na to prvenstvo je pripotovala zelo ambiciozno, z odlično mešanico adutov iz NHL, KHL ter ugledne domače extralige. Jan Muršak, kapetan slovenske vrste, pa je že dan pred tekmo še posebej jasno opozarjal prav na nevarnost tehnično izjemno močnih čeških hokejistov.

In res je bilo za začetek tako! Po neprepričljivi in neučinkoviti predstavi večer prej, ko so favorizirani Čehi ugnali Norvežane šele z golom v podaljšku, so se tokrat zelo odločno lotili naloge. Slovenski vratar Gašper Krošelj se je nekaj minut zapored počutil, kot bi bil sredi bojišča, streli so frčali z vseh strani. Slovenija pa zlepa ni našla protiorožja za enakovrednejši boj z ugledno hokejsko tekmico, trije prejeti goli so vračali spomine k predstavam iz prve polovice sporeda, ko so se risi morali trikrat zapored – s Švicarji, Kanadčani in z Norvežani – pobirati in lotiti lova za visokim zaostankom. Le s prvimi med omenjenimi se jim je posrečilo na koncu ujeti točko, tudi včeraj pa je bilo v nadaljevanju tekme jasno, da proti Tomašu Plekancu, Jakubu Voračku ali Petru Mrazku, odličnemu vratarju iz Detroita, in drugim češkim asom zaostanka ne bo mogoče izničiti. V prvi tretjini je tudi razmerje strelov (18:4 za Češko) razkrivalo premoč favorita, golu pa je bil med risi najbližje Aleš Mušič, a samostojnega prodora ni kronal z natančnim strelom v mrežo.

Risi so vsaj malce zadihali v drugi tretjini, v sicer bolj umirjeni in zbrani predstavi zapravili priložnost za kaj bolj oprijemljivega ob dvakratni številčni premoči, iz minute v minuto je bilo bolj jasno, da slastnih pariških štručk iz te moke preprosto ne bo. Češka ima preveč kakovostno moštvo, da bi si dovolila pretirano hud padec proti Sloveniji, pri kateri ob petem nastopu na tem prvenstvu ni bilo zmagovite energije, poskusi posameznikov pa so bili le redki. Ko sta se ti dve reprezentanci nazadnje pomerili na velikem tekmovanju, na svetovnem prvenstvu 2013 v Stockholmu, so bili risi ob izidu 2:2 po 40 minutah in takrat zelo spodobnemu boju precej bližje končnemu plenu kot tokrat. A tiste dni so bili, kot že tolikokrat doslej, za Slovenijo usodnejši porazi proti bolj primerljivim tekmecem.

Častni gol je za našo vrsto zabil Miha Verlič, njegov napad z Janom Muršakom in Janom Urbasom bi moral biti v prihajajočih dveh tekmah odločitve o obstanku učinkovitejši, podobno kajpak velja tudi za druge, zlasti udarno navezo Žiga Jeglič-Rok Tičar-Robert Sabolič. Ta si je priigrala dve nevarnejši akciji, ko je bilo za zasuk že prepozno, vsekakor pa energijsko in psihološko Slovenija v odločilnih nastopih za obstanek mora delovati bolj zanesljivo. Selektor Nik Zupančič je s sodelavci in igralci zato pred zahtevno nalogo.

Josef Jandač, selektor Češke: »Zelo pomembno je bilo, da smo začeli precej bolj učinkovito kot dan prej, sproščeni smo nato lažje nadzorovali igro.«

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Ponovilo se nam je, da smo si privoščili pretiran zaostanek, predolgo smo spet čakali na ritem v igri, ki si ga želimo. Ne dvomim o pristopu igralcev, poskusil jih bom kar najbolje pripraviti tudi na skupnem ogrevanju pred naslednjo tekmo. Pritiska, ki zdaj nastaja ob tekmah odločitve, se ne bojimo, smo športniki, zato smo tu, da uresničujemo ambiciozne cilje.«