Cirelli v podaljšku ukanil izjemnega Varlamova

Drugi finalist v boju za Stanleyjev pokal je Tampa, ki se bo na štiri zmage pomerila z Dallasom.

Objavljeno
18. september 2020 07.36
Posodobljeno
18. september 2020 07.42
Anthony Cirelli je dosegel odločilni zadetek za Tampo. FOTO: Bruce Bennett/AFP
STA
STA
Edmonton - V severnoameriški hokejski ligi NHL sta znana oba udeleženca velikega finala letošnje končnice. Za najprestižnejšo hokejsko lovoriko, Stanleyjev pokal, se bosta udarili ekipi Dallas Stars, ki je izločila Las Vegas, in Tampa Bay Lightning, ki je na šesti tekmi konferenčnega finala vzhoda z 2:1 po podaljšku premagala New York Islanders.

Zadnji naslov prvakov lige NHL, ki ga je osvojila floridska ekipa nosi letnico 2004. To je bilo tudi edinkrat doslej, ko so ime floridske franšize vgravirali na Stanleyjev pokal. Nazadnje pa so Floridčani zaigrali v velikem finalu lige NHL pred petimi leti, ko so jih premagali hokejisti Chicago Blackhawks.



Zlati gol za napredovanje v finale je v 14. minuti prispeval Kanadčan Anthony Cirelli, potem ko sta ekipi redni del šeste tekme polfinala lige NHL končali z izidom 1:1. »Igrati v finalu za Stanleyjev pokal so sanje vsakega otroka,« je dejal Cirelli, ki je doma iz Toronta. »Pripravljeni smo. To bodo vznemirljivi dnevi.«

image
Tampa Bay je finalist vzhoda. FOTO: Bruce Bennett/AFP


Oba gola v rednem delu tekme sta padla v prvi tretjini. Otočani so povedli že v peti minuti, ko je bil uspešen Devon Toews. A to je bil tudi zadnji zadetek, ki so ga vpisali hokejisti New Yorka v letošnji končnici. Zgolj dve minuti kasneje je Victor Hedman zadel za izenačenje, vratar Andrej Vasilevskij pa je bil do konca tekme neusmiljen in je zaustavil vse poskuse otočanov za spremembo izida. Skupaj je zbral 26 obramb.
 

Varlamov 46 obramb


V vratih Islanders je bil izjemno uspešen Semjon Varlamov s 46 obrambami, a Varlamov ni preprečil zadnjega zadetka v podaljšku. Veliki finale, Stanleyjev pokal bo osvojila ekipa, ki bo prva dosegla štiri zmage, bo v karantenskem mehurčku v Edmontonu v Kanadi. Tudi Dallas je le enkrat doslej osvojil Stanleyjev pokal, in sicer pred 21 leti.

Konferenčni finale, vzhod:
New York Islanders : Tampa Bay Lightning 1:2 (podaljšek)
(Tampa je napredovala v finale lige NHL z izidom 4:2 v zmagah)