Da jo gladiatorjem le ne bi zagodlo muhasto vreme

Hokejisti Medveščaka in Olimpije bodo ob 21. uri v puljskem amfiteatru igrali tekmo tretjega kola EBEL.

Objavljeno
14. september 2012 11.58
S. U., šport
S. U., šport
Ljubljana – Tretje kolo nove sezone v EBEL je prav posebej podrčtano. Prvič doslej bo namreč tekma sredi amfiteatra v Pulju, kjer se bosta drevi ob 21. uri pomerila Medveščak in Telemach Olimpija. Spektakel bi lahko pokvarilo le muhasto vreme, ki je še včeraj povzročalo prirediteljem cel kup nevšečnosti.

»Zaradi izpada električne energije po neurju in tudi izključenih strojev za pripravo prizorišča ledena ploskev ni več brezhibna. A storili bomo vse, da bomo spored izvedli po načrtu,« so včeraj sporočili iz vodstva zagrebškega kluba pred dvojčkom tekem, po predvideni drevišnji tekmi se bo v nedeljo hrvaško moštvo pomerilo še z Vienno Capitals.

Odkar se je Hrvaška s svojim Medveščakom pridružila druščini odprtega avstrijskega prvenstva v hokeju, vedno znova preseneti s kakšnim posebnim spektaklom. A po doslej že videnih na starem drsališču sredi mesta, kjer hladen januarski večer pripade zimski klasiki, ter predstavah v prostorni Areni Zagreb za 16.000 gledalcev, zdaj prihaja še nedoživeta zgodba v vsej dolgi zgodovini te dinamične igre na ledu – na vrsti so gladiatorji, kot so poimenovali v uradni napovedi udeležence velike predstave v amfiteatru sredi Pulja. Prizorišče je znano po filmskem festivalu, koncertih domačih in tujih zvezdnikov, tu si je pred leti celo naš as iz ringa Dejan Zavec utiral pot k vrhu, vendar pa hokejske tekme v takšnem okolju še ni bilo.

Boris Miletić, župan istrskega mesta, že vrsto let silno priljubljenega med slovenskimi dopustniki, in Damir Gojanović, ambiciozni prvi mož Medveščaka, uresničujeta sanje in danes ob 21. uri naj bi na led pridrsali moštvi zagrebškega in ljubljanskega kluba. Pol ure prej bo v nedeljo še drugo dejanje, ko bosta na ploskvi antičnega okolja Medveščak in Vienna. Precej zaslug za res nenavadno zgodbo gre tudi našemu športnemu poslovnežu Juretu Koširju, nekdanjemu mojstru belih strmin, tribune za 7200 obiskovalcev naj bi bile obakrat polne. Kot se pač spodobi za tekme zagrebškega kluba, katerega tekme so najbolj obiskane med vsemi v EBEL. Tudi zato vedno znova udarijo na plano namigi o selitvi medvedov v slovito KHL, odprto prvenstvo Rusije. Nazadnje sta k tej zgodbi pristopila kluba iz Prage in Bratislave, v prihodnje naj bi se liga še bolj širila. A tu gre za dolgoročne sanje, pri Medveščaku zdaj predvsem upajo na prvo domačo zmago v sezoni, potem ko so nazadnje s Salzburgom po 60 minutah osvojili točko.

Ljubljanskemu taboru je seveda figo mar za tekmečeve želje, štart našega edinega kluba v EBEL je podobno porazen kot nogometni v kvalifikacijah za SP – dve tekmi, nič točk! Resda je pred zmaji še 42 preizkusov v rednem delu sezone, toda prav izdatnega zaostanka si ne kaže privoščiti, saj je preteklost razkrila, kako težko je po uvodnih spodrsljajih loviti tekmece. In seveda tudi obratno: Olimpija je v minuli sezoni igrala prepričljiveje kot kdajkoli v svojih letih EBEL (od 2007), si priborila sijajno izhodišče in si rekordno hitro zagotovila uvrstitev v končnico.

V novo sezono je vstopila z močno spremenjeno postavo in tudi novim trenerjem, nakar že niz pripravljalnih porazov ni obetal ničesar dobrega. Prav prihajajoči dnevi z drevišnjim spektaklom v Istri in nato nedeljskim tivolskim gostovanjem moštva iz Znojma, edinega češkega v EBEL, pa bi že lahko krojili podobo naslednjih dni – bodo nekateri že izločeni iz moštva, kakšno zaupanje bodo v pisarni in na tribunah namenili Heikkiju Mälkiäju, bo povratnik k moštvu Brock McBride igral na imenitni ravni prejšnje sezone?

Pari 3. kola (danes); ob 19.15: Dornbirn – Linz, Salzburg – Innsbruck, Znojmo – Fehervar, KAC – Graz 99ers, VSV – Vienna Capitals; ob 21. uri: Medveščak – Telemach Olimpija (Pulj).