Divja vožnja na vrtiljaku se nadaljuje

Finale NHL: Nashville navdušuje stroko v lovu na svoj prvi Stanleyjev pokal.

Objavljeno
06. junij 2017 23.08
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Nashville – Narobe svet! Tako v teh dneh modrujejo poznavalci hokejske scene po Severni Ameriki, kjer v končnici blesti moštvo Nashville Predators. Moštvo je pred manj kot dvema desetletjema, jeseni 1998, vstopilo v NHL, zdaj prvič nastopa v finalu, v katerem je proti favoriziranemu Pittsburghu izenačilo izid v seriji na 2:2, sploh pa je doslej pokazalo na ledu več od tekmeca.

Ko so v Pittsburghu dosegli drugo domačo zmago za že lepo finalno prednost z 2:0, jih onstran Atlantika ni bilo malo, ki so Pingvinom napovedovali 5. Stanleyjev pokal v zgodovini, letošnji bi bil drugi zapored. Toda obenem je bilo na dlani, da jo je pravzaprav na uvodnih dveh tekmah favorit še dobro odnesel, Nashville bi si na teh gostovanjih po prikazanem zaslužil še kaj več od dobrega vtisa. Toda poraženci niso zganjali preplaha, pravočasno so strnili moči in se z zmagama vrnili v igro za prestižno lovoriko. Po sobotni zmagi s 5:1 so se tokrat veselili uspeha s 4:1 (Jarnkrok, Gaudreau, Arvidsson, Forsberg; Crosby).

»V končnici si nihanja sledijo v bliskoviti hitrosti. Najpomembneje je ostati zbran in umirjen. Ne vem, kako se bo ta finale razpletel, a ko se bomo ozrli nazaj, nam bo vse skupaj, ne glede na končni izid, podobno divji vožnji na vrtiljaku,« je poudaril Pekka Rinne, finski junak v vratih Nashvilla, in ob tem dodal: »Nisem bil navdušen nad svojim učinkom s prvih dveh tekem, ta zasuk, ki smo ga uprizorili na domačem ledu, pa je imeniten tako za moštvo kot tudi zame.«

In čeravno so bili v polju v dveh domačih predstavah hokejisti Nashvilla občutno aktivnejši kot tekmeci iz Pittsburgha, je prav Rinne za zanesljivost v vratih pobral kopico pohval. K zmagi št. 2. je prispeval 23 obramb, samozavestno se zdaj lahko ozira k nadaljevanju te zanimive finalne serije, v kateri so nazadnje zablesteli tudi drugi akterji z evropskega severa. Med štirimi strelci za Nashville so bili trije Švedi (Viktor Arvidsson, Filip Forsberg, Calle Jarnkrok), sploh se to hokejsko leto razpleta po okusu številnih privržencev palice in ploščka iz dežele sredi nordijskega dela stare celine. Pred kratkim je namreč švedska reprezentanca v napetem kölnskem finalu ugnala Kanado in desetič osvojila naslov najboljše na svetu, zdaj v sklepnem boju za Stanleyjev pokal vedno znova vidne vloge pripadajo prav Švedom. »Naši junaki dominirajo v tem finalu, dvorana v Nashvillu je vrelišče navdušenih ljudi, ki vzklikajo imena švedskih hokejistov,« so vzhičeno zapisali po 4. tekmi finala na spletni strani najbolj branega švedskega dnevnika Aftonbladet.

A prav posebna zgodba ob vsem spoštovanju do mojstrov hokejske igre z evropskega severa pripada tudi Fredericku Gaedrauju. Gre za novinca v tej sezoni NHL, pri 24 letih je dolgo čakal na svojo priložnost, zdaj pa jo je v tej končnici imenitno izkoristil. V finalu je zabil svoje prve tri gole med severnoameriško elito, takšen podvig se je doslej posrečil Johnu Harmsu iz Chicaga, leta 1944.

Tako letošnji sklepni dvoboj za Stanleyjev pokal iz dneva v dan prinaša zelo zanimive zgodbe. Novo poglavje sledi jutri zvečer v Pittsburghu. Zdaj z močnim bremenom nad domačim moštvom. Ki mu ni kaj prida pomagalo, da je udarni zvezdnik Sidney Crosby na 4. tekmi zabil svoj prvi gol v tej finalni seriji.