Dobremu vtisu doma dodati še plen

 Olimpija na domači premieri proti Znojmu v lov na prvo zmago.

Objavljeno
18. september 2014 20.09
Fabian Dahlem - Telemach Olimpija 10.septembra 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – O tem, da glavno mesto ni (več) bogato z odmevnimi športnimi prireditvami, ni treba razpredati. A v hokejskem Tivoliju še vedno ohranjajo jedro svojega občinstva, resda ožje kot nekoč, a vendarle poslanstvo zeleno-bele barve na ledu ostaja. Najzvestejši privrženci se veselijo drevišnje premiere v EBEL.

V odprtem prvenstvu Avstrije so Olimpijini hokejisti okušali tako trenutke slave kot grenkih razočaranj. Zdaj obračajo novi list v pisani knjigi in pod vodstvom Fabiana Dahlema, edinega nemškega trenerja med dvanajsterico moštev v EBEL, upajo na konkurenčnost v novi sezoni. Danes bodo prvič igrali doma, potem ko so za uvod dvakrat zapored na tujem izgubili.

»A porazi se med seboj razlikujejo in četudi smo ostali brez točk, ni pretirane žalosti,« nam je že po premieri sezone pred enim tednom v Celovcu dejal omenjeni Nemec. Drži, Olimpija se v vselej vroči dvorani na osrednjem koroškem sejmišču ni osramotila, v primerjavi z nastopi v prejšnjih letih pa je to pot pokazala boljšo telesno pripravljenost z izjemnim bojem prav do zadnjih trenutkov tekme. A natančnosti v končnici ni bilo in v bilanci večera ni bilo druge, kot zapisati prvi poraz. Dva dni pozneje je bila tivolska zasedba na Predarlberškem še bližje plenu, a je vnovič ostala brez njega.

Že ob dveh predstavitvenih konferencah ljubljanskega kluba je bilo povsem jasno, da so visokoleteči cilji zgodba iz preteklosti, saj zaradi nekaterih zgrešenih strateških in poslovnih potez v preteklosti ladja še nikakor ni izplula iz nevarnih valov, proračun okrog milijona evrov le za silo zadostuje v boju z bogatejšimi tekmeci. Resda drevišnji nasprotnik Znojmo z moravskega juga tik ob meji z Zgornjo Avstrijo nima kaj prida višjih zneskov v svoji blagajni, a ohranja izjemno selekcijo po poteh priznane češke hokejske šole in se – odkar nastopa v EBEL – povsem spodobno postavlja po robu konkurenci. Podobno kot Olimpija je tudi češki predstavnik ob štartu v sezono doživel poraza, povrh oba doma, in zato zdaj že nestrpno čaka na uvodni točki.

Resda je pred sezono Dahlem sporočil, da bi glede na vložek in pomanjkanje izkušenj sleherno Olimpijino zmago lahko označil za čudež, je pa obenem tudi jasno, da v boju za želeno podporo s tribun prav vedno ne bo zadostoval le dober vtis brez plena, kot se je zgodilo nazadnje v Avstriji. In zato bi bilo za zmaje zelo koristno, ko bi na domači premieri uprizorili prvo dejanje pobega z dna lestvice.

Pari 3. kola; danes (vse ob 19.15): Telemach Olimpija – Znojmo, KAC – Fehervar, Salzburg – Graz 99ers, VSV – Innsbruck, Dornbirn – Vienna Capitals.