Dovolite, da uživam, padlo je najbogatejše moštvo

V Zagrebu ob vstopu v sanjsko KHL opazni avstrijska natančnost in ruski vložki, navdušeni so tudi številni Slovenci.

Objavljeno
26. september 2013 00.36
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Zagreb – Niso še v prav oddaljenem spominu dnevi, ko je Tivoli na Olimpijini poti v finale EBEL, spomladi 2008, pokal po šivih. Takrat Medveščaka še ni bilo na avstrijskem hokejskem zemljevidu, a odtlej se je marsikaj spremenilo. Zmaji so na dnu lestvice, Zagrebčani pa so vstopili v sanjsko KHL in tam sneli skalp najbogatejšemu evropskemu hokejskemu moštvu …

Zadržanost poznavalcev je moštvo iz naše južne soseščine pospremila že pred leti v odprto avstrijsko prvenstvo, pa mu je tam iz leta v leto pripadala vidnejša vloga, predvsem je bil Dunaj navdušen nad zagrebško vznesenostjo, polno dvorano tudi za 15.000 gledalcev ter nepozabnim spektaklom v puljskem amfiteatru. Zgodba o uspehu je odmevala tudi onstan meja EBEL, tako močno, da je sledilo vabilo za sodelovanje v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju na ledu, razširjeni ruski ligi.

Medveščak se tako po organizacijski kot tudi tekmovalni plati še privaja na izjemno konkurenco, a po torkovi zmagi nad St. Peterburgom, najbogatejšim moštvom hokejske Evrope, je bilo navdušenje v dvorani povsem razumljivo. Za hip so ostali v senci celo cenjeni asi iz ruskih vrst, med katerimi sicer izstopa prvi zvezdnik lige Ilja Kovaljčuk. Po tekmi v Zagrebu je posebej govoril tudi za Delo, intervju z njim bomo objavili v naši jutrišnji izdaji.

Navzočnosti medijske hiše iz Slovenije pa je bil prav vesel tudi Damir Gojanović, alfa in omega izjemnega projekta kluba za vstop v KHL. »Dovolite, da ta večer uživam kot še nikdar doslej v tej dvorani. Hej, premagali smo najdražje moštvo lige s sijajnim Kovaljčukom,« kar ni bilo konca njegovemu navdušenju, nakar smo ga vprašali tudi o prvih izkušnjah ob selitvi iz odprtega avstrijskega prvenstva v to izjemno tekmovanje: »Avstrijci so nas naučili odgovornosti in natančnosti. Glede slednje so na višji ravni kot Rusi in pri tem smo jim lahko le hvaležni. Toda v Rusiji v hokej in to ligo ogromno vlagajo. Novih dvoran je iz leta v leto več, kakovostna raven posameznih tekem je izjemna. Takšen večer, kot je ta, pa ti vlije novo moč.«

Energija šesttisočglave množice je bila izjemna, med obiskovalci iz Slovenije so se nenehno prepletali občutki spoštovanja in zavidanja. »Ni se nam težko peljati dve uri za dober hokej, a zakaj tega ni več pri nas,« nas je spomnila skupina navzočih z Jesenic. Nekdanji slovenski reprezentant Rok Rojšek, ki se je uspešno lotil oživitve hokeja v svojem Celju, je občudoval igro in obujal spomine na čase, ko je tudi sam drsal pred zagrebškimi navijači. Zadovoljstva ni skrival niti upokojeni junak belih strmin Jure Košir, ki tako kot v EBEL še naprej poslovno sodeluje z medvedi, med katerimi sta tudi Klemen Mohorič kot član strokovnega štaba in Gal Koren, ki se še bori za svoje minute na ledu. Tokrat jih ni dočakal, a preizkušenj je še toliko, da bo dovolj časa za uveljavitev. Cirkus na ledu se v Zagrebu sicer nadaljuje drevi, ko bodo pri medvedih gostovali hokejisti iz oddaljene Sibirije, iz biatlonskega Hanti-Mansijska.