EBEL: dva gola Ankersta za slavje železarjev, uspešna tudi Olimpija

Hokejisti Acroni Jesenic so bili v Podmežakli boljši od Dunaja (3:2), Olimpija slavila po podaljšku. 

Objavljeno
06. november 2011 13.43
Posodobljeno
06. november 2011 16.32
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Salzburžani predvsem zaradi kontroverznega trenerja Pierra Pageja, ki je lani zaradi domnevno slabih varnostnih razmer s svojo ekipo bojkotiral tekmo v Tivoliju, niso najbolj priljubljen tekmec v Ljubljani. Kanadčana tokrat zaradi družinskih razlogov sicer ni bilo pod Rožnikom, vseeno pa domačim ni manjkalo motivov, piše STA.

A v prvem delu so prevladovali gostje. V uvodnih minutah je moral vratar Jean Phillipe Lamoureux nekajkrat posredovati, Ljubljančani - zaradi udarca ploščka v glavo pred petkovo tekmo je znova prisilno počival Justin Taylor - pa niso bili nevarni. Tudi ob številčnih prednostih, dveh pri gostih in dveh pri domačih, ni bilo spremembe izida. Salzburžani pa so premoč kronali v 15. minuti, ko so bile moči na ledu spet izenačene, Lamoureuxa je premagal Daniel Bois. Domači so nato za nekaj minut prevzeli pobudo, toda Tomi Mustonen in John Hughes nista bila dovolj natančna. Zato pa je Joshuo Tordjmana ugnal Jamie Fraser z natančnim strelom od daleč, ko so imeli domači spet igralca več. Vseeno pa so na odmor s prednostjo odšli Avstrijci, kajti 14 sekund pred koncem je zadel Brent Aubin.

Domači so sicer drugo tretjino začeli s prednostjo 5-4, ki pa je ostala neizkoriščena. Nato so gostje silovito pritisnili in domači več minut sploh niso prišli iz svoje obrambne tretjine. Zadihali so šele ob naslednji salzburški izključitvi, ko pa si tudi niso pripravili nobene priložnosti. Pri gostih je Michael Schiechl zadel prečko, Lamoureux pa je moral nekajkrat dobro posredovati, da je ostalo pri minimalnem zaostanku. Pri zeleno-belih sta bila v tem delu nevarna, a nenatančna le Mustonen ter Hughes po protinapadu. Tik pred odmorom so gostje naredili dva prekrška in v zadnjo tretjino je Olimpija krenila s skoraj dvominutno prednostjo 5-3.

A ostalo je le pri priložnosti, saj so se rdeči biki brez večjih težav ubranili, čeprav je bil Žiga Pance po strelu iz bližine povsem blizu izenačenju. V nadaljevanju pa so bili zmaji vse bolj enakovredni, ubranili so se tudi salzburške prednosti, Šachl ter nato še Anže Ropret v 56. minuti pa sta imela novi priložnosti. Za olajšanje v Tivoliju je nato le poskrbel Scott Hotham dve minuti pred koncem, ko je zadel iz bližine za izenačenje, Olimpija pa je kljub silovitemu pritisku tekmeca in oslabljenosti zdržala do konca ter osvojila veliko točko.

Kot še piše STA, je za popoln preobrat in drugo točko ter navdušenje na tribunah v podaljšku poskrbel Hughes z mojstrskim strelom pod prečko v 63. minuti.

Ankerst zadel dvakrat za zmago železarjev

Jeseničani so v prejšnjem krogu izgubili pri novincu v ligi Znojmu, tokrat pa so v goste prišli Dunajčani, ki se po slabšem začetku le prebujajo. V domačem moštvu je spet zaigral Patrik Bergström, zato pa je manjkal Martin Tuma, prav tako pa so še vedno poškodovani Johan Björk, Marcus Olsson in Jure Dolinšek. Pri Dunajčanih pa ni bilo poškodovanih Marcela Rodmana in Rafaela Rotterja.

Jeseničani so dvakrat na hitro udarili v tretji minuti tekme. Klemen Pretnar je izkoristil lepo podajo Jamesa Sixsmitha izza vrat in presenetil pokritega vratarja gostov Sebastiana Stefaniszina. Samo 11 sekund pozneje je Anže Kuralt pred vrati našel Jako Ankersta, ki je plošček poslal v prazno mrežo. Trener gostov Tommy Samuelsson je tako že v tretji minuti zahteval minuto odmora. Po neizkoriščenih priložnostih z igralcem več na obeh straneh so gostje v 17. minuti zmanjšali zaostanek. Podal je Harald Ofner, zadel pa Philipp Pinter. V zadnji minuti uvodne tretjine se je Francois Fortier nenadoma sam znašel pred Gašperjem Krošljem, a domači vratar je bil v tem dvoboju zmagovalec.

V drugi minuti nadaljevanja so gostje izkoristili številčno premoč. Po dveh zaporednih poskusih je bil uspešen Nathan Robinson. Antti Pusa je poskušal s strelom s strani, a Stefaniszin se ni dal. Krošelj je v 29. minuti ubranil nevaren strel Maria Fischerja. Ljubljančan v jeseniških vratih se je izkazal še v 36. minuti po poskusu Fortierja. Po kombinaciji s Patrikom Bergströmom in Kuraltom pa je Ankerst zadel za novo vodstvo. Slovenski reprezentant je prvič v ligi Ebel zabil dva gola na eni tekmi.

Na začetku tretje tretjine sta imela priložnosti Pusa in Marjan Manfreda, a nista bila uspešna. Gostje so prišli do številčne pomoči, vendar so domači zdržali. Ankerst je nato zamudil priložnost za "hat-trick", Jeseničani pa so po zaslugi Puse dobili še pretepaški vložek, saj je Finec ugnal Robinsona. Tekmo bi lahko odločil Jan Berčič, njegov strel pa je Szefaniszin ubranil, pri tem je nepravilno posredoval branilec gostov Ross Lupaschuk. Z igralcem več je Sixsmith zamudil še eno priložnost, da bi odločil zmagovalca, še piše STA. Gostje so v zadnjih desetih sekundah stisnili Jeseničane v obrambni tretjini in dosegli tudi zadetek, ki pa ga sodniki niso priznali, ker je bil dosežen že po pisku sirene.

Liga EBEL, 20. kolo:

Acroni Jesenice - Vienna Capitals 3:2

(Pretnar 3., Ankerst 3., 37.; Pinter 17., Robinson 22.)

Tilia Olimpija - Red Bull Salzburg 3:2 - po podaljšku

(Fraser 19., Hotham 57., Hughes 63.; Bois 15., Aubin 20..)

Medveščak Zagreb - VSV Beljak 7:1

Orli Znojmo - Graz 99ers 0:3

SAPA Fehervar - KAC Celovec 5:2

Nocoj je prost Linz.

Vrstni red:

1. Black Wings Linz 18 15 1 2 71:51 31

2. Tilia Olimpija 18 11 2 5 51:42 24

3. KAC Celovec 17 11 1 5 62:47 23

4. Sapa Fehervar 19 10 2 7 62:58 22

5. Red Bull Salzburg 18 10 2 6 60:62 22

6. Medveščak Zagreb 18 9 2 7 62:52 20

7. Vienna Capitals 19 8 3 8 68:68 19

8. Graz 99ers 18 8 0 10 52:62 16

9. Orli Znojmo 17 6 3 8 47:61 15

10. Acroni Jesenice 18 5 5 8 47:61 15

11. VSV Beljak 18 6 0 12 43:61 12