EBEL je hitrejša kot pred leti

Olimpijin vratar Andy Chiodo s soigralci pred pomembnim izzivom v Linzu.

Objavljeno
02. oktober 2014 21.59
Andy Chiodo - Telemach Olimpija 10.septembra 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Po štirih dneh treninga je pred Olimpijinimi hokejisti nova zahtevna naloga v odprtem avstrijskem prvenstvu. Zadnjega tedna niso sklenili po željah: namesto da bi petkovo uvodno prvenstveno zmago nadgradili z novim uspehom, se jim je spet zataknilo. Danes pa jih čaka zelo težko gostovanje v Linzu.

Že bežni spremljevalci utripa na ledenih ploskvah EBEL poznajo moč moštva, o katerem zelo spoštljivo govori tudi Olimpijin trener Fabian Dahlem. »Linz nedvomno sodi v avstrijski hokejski vrh. Skupaj z Vienno in Salzburgom sestavlja elitno skupino, prednost našega drevišnjega tekmeca se skriva v izjemni uigranosti. Trener Rob Daum že dolgo dela z moštvom, čigar jedro se pravzaprav že nekaj let ne spreminja,« je poudaril prvi Nemec doslej na tivolski klopi. Visokih ciljev mu glede na znano porazno denarno stanje kluba z dolgovi iz preteklosti nihče ni začrtal, a seveda je za ohranitev vsaj delno spodobnega hokejskega ozračja v Ljubljani treba nabirati tudi točke. Olimpija pa jih je v dosedanjih šestih nastopih osvojila le enkrat, in sicer za zmago proti VSV.

»Povsem jasno je, da v Linz ne odhajamo z vdajo, a brez izjemnega truda in zbranosti ne bo šlo,« se dobro zaveda izkušeni trener. Zanj včeraj ni bilo več uganke o št. 1 v vratih, potem ko je po zadnjem tivolskem spodrsljaju z Innsbruckom (0:3) napovedal, da bo razmislil, kdo bo čuvaj mreže v Linzu: »Odločil sem se, da bo v vratih Andy Chiodo.« Tako prvemu adutu prenovljenega ljubljanskega moštva (še) ni treba trepetati glede vloge, ostaja namreč na ledu. »Počutim se odgovorno kot vratar, tudi ob tem koncu tedna bom storil vse za uspeh,« pravi Kanadčan, nekoč kot čuvaj mreže pri KAC ljubljenec celovških hokejskih navdušencev. »A opažam nekaj sprememb v tem ligaškem tekmovanju. Hokej je hitrejši kot takrat, ko sem branil v Avstriji,« pravi Chiodo in se po beri le ene zmage in kar petih porazov zmajev ne prepušča preplahu. »Sezona je dolga, iz dosedanjih porazov se lahko marsikaj naučimo. Seveda pa moramo garati na sleherni preizkušnji,« se je ozrl tako k današnjem gostovanju v Linzu kot tudi nato pomembni nedeljski tekmi na domačem ledu proti edinemu madžarskemu moštvu v ligi.

Razmerja moči v EBEL ponujajo sicer še neznanke in ugibanja, Olimpija si kajpak želi pobegniti z dna, podobno kaže zapisati tudi za branilce naslova iz Bolzana kot tudi hokejiste najuspešnejšega avstrijskega hokejskega kluba KAC. Slednje je okrepil naš reprezentant Jan Urbas, na seznamu kandidatov za novega trenerja je tudi slovenski selektor Matjaž Kopitar. Na Koroškem so sicer včeraj kot favorita za vročo klop omenjali Douga Masona, zadnjih deset let trenerja v najvišji nemški ligi.

Pari 7. kola; sinoči – KAC : Dornbirn 2:0 ; danes (ob 19.15): Linz – Telemach Olimpija, VSV – Bolzano, Graz 99ers – Innsbruck, Fehervar – Vienna Capitals, Salzburg – Znojmo.