EBEL: V Tivoliju izničiti dunajski spodrsljaj

Olimpija ima nocoj priložnost, da popravi slab vtis, ki ga je v EBEL pustila na zadnjem gostovanju na Dunaju.

Objavljeno
04. november 2011 10.24
Posodobljeno
04. november 2011 10.54
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana, Jesenice – Za hokejiste v zadnjih prazničnih dneh ni bilo oddiha, toda že od prihajajočega nedeljskega večera bodo dveri za 10 dni zaprli v hokejskih dvoranah EBEL, zato bi si pred prvim premorom v sezoni kazalo nabrati spodobno zalogo točk. Ljubljančani danes igrajo doma, Jeseničani gostujejo.

Pred slovenskima moštvoma sta danes in v nedeljo pomembna izziva tako glede nabiranja točk kot tudi po psihološki plati. Olimpiji se namreč po zadnjem dunajskem spodrsljaju ponuja priložnost dveh zaporednih zmag v Tivoliju, železarji pa bi po točki pri vodilnem Linzu zdaj radi storili korak več – nadgradili remi po 60 minutah z zmago v podaljšku ali kazenskih strelih. »A seveda bi bilo še bolje, ko bi vse dvome odpravili že v rednem delu. Doslej smo pokazali, da smo konkurenčni za to tekmovanje, pa četudi imamo precej igralcev, ki še pogrešajo izkušnje iz mednarodnih lig,« nam je omenil Andrej Tavželj, kapetan jeseniškega moštva, s katerim bomo daljši pogovor – o klubskem in reprezentančnem utripu – objavili v ponedeljkovi izdaji.

Naslednji teden se bodo namreč prvič po majskem svetovnem prvenstvu zbrali risi pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja in nastopili na turnirju v Belorusiji. Že tradicionalno bo v tem času najmočnejše tekmovanje štirih evropskih velesil – Češke, Finske, Rusije in Švedske – v Helsinkih, živahno bo tudi na Pokalu Nemčije v Münchnu, v središču pozornosti slovenskih hokejskih zanesenjakov pa bo kajpak nastop naših reprezentantov v Gomelu.

A še pred vrnitvijo v drese z risom na prsih slovenske hokejiste čakajo ligaške obveznosti. Olimpija se bo drevi v Tivoliju pomerila s tekmecem iz Szekesfehervarja, pred Jeseničani je nastop pri ligaškem novincu v Znojmu na Moravskem.

Ljubljansko moštvo z nizom dobrih predstav ohranja svoje mesto tik pod vrhom, današnja zmaga z resda silno nepredvidljivim madžarskim moštvom bi bila za navijače že samomevna, obenem pa tudi lepa odskočna deska pred vročo nedeljo, ko bo v Tivoliju gostoval Salzburg. Če tokrat pustimo ob strani več desetletij dolgi boj za slovenski prestiž s Podmežaklo, zagotovo privržence zelene barve najbolj razvnemajo prav tekme z bogatim tekmecem s Solnograškega. Novodobno rivalstvo vleče svoje korenine od prve sezone Ljubljančanov v avstrijski ligi (2007/08) in njihove takrat senzacionalne uvrstitve v finale. V napetem dvoboju je lovoriko osvojil Salzburg, tehtnica pa se je na njegovo stran prevesila po nedopustni birokratski napaki in posledičnem porazu Olimpije za zeleno mizo …

Toda privrženci ljubljanskega moštva ne ohranjajo slabega okusa ob omembi tekem z najbogatejšim klubom v ligi le zavoljo nesrečnega razpleta v omenjenem finalnem dvoboju, temveč imajo v zobeh tudi razvpitega trenerja s klopi tekmecev Pierra Pageja. Nanj so sicer še bolj kot v Ljubljani alergični v Celovcu, kjer jim nikakor ne gre v račun njegovo norčevanje iz tradicionalne šole avstrijskega hokeja, toda Kanadčan se na jezo ne ozira in se je tako v zadnjih štirih letih kar trikrat s svojimi igralci zadovoljno prvi zapeljal prek ciljne črte.

Zanimivo je tudi, da Page drevi v Zagrebu že sedmič ne bo vodil moštva, skoraj zagotovo ga ne bo niti v nedeljo ob tivolskem ledu. Naši viri iz Salzburga potrjujejo, da ga v zadnjih dneh ni bilo niti v dvorani, saj je huda bolezen soproge botrovala njegovemu začasnemu umiku od žarometov EBEL. Tako je zdaj vlogo glavnega na klopi prevzel Pagejev finski pomočnik Reijo Ruotsalainen.

Toda v Olimpijini slačilnici se kajpak ne smejo obremenjevati z nepredvidljivimi dogodki na tekmečevi klopi. Že drevi jih namreč najprej čaka dvoboj z madžarskim moštvom, ki v tej sezoni kaže konkurenčnejšo podobo kot kdajkoli od vstopa v EBEL. Podobno zahtevna naloga pa je tudi pred Jeseničani. V Znojmu na jugu Moravske so že gostovali v pripravljalnem obdobju, tokrat bodo igrali prvič za točke EBEL.

Zbranost moštva mora biti – tako kot na vseh tekmah avstrijskega ligaškega tekmovanja – na visoki ravni. Znojmo ohranja nekaj značilnosti prepoznavne češke hokejske šole, obenem pa gre za mlado in zagnano moštvo, ki se ozira tudi po smernicah iz Severne Amerike. Podobno kot nazadnje zmaje bodo tudi železarje na Moravskem spodbujali zvesti navijači. Iz tedna v teden boljše predstave Gorenjcev spet privabljajo pozornost gledalcev, obenem so prav gostovanja severno od avstrijske meje za slehernega hokejskega uživača praznik – igra na ledu je tam vedno v središču pozornosti, pivo teče v potokih, Moravska se povrhu ponaša tudi z odličnim vinom …

Včeraj še ni bilo povsem jasno, če bo že drevi za železarje lahko nastopil novinec Henrik Petre, 32-letni švedski branilec, ki vadi skupaj v paru z Martinom Tumo, zagotovo pa ne bo poškodovanih Jureta Dolinška, Johana Björka in Marcusa Olssona.