Favoritu bi jo lahko zagodli

Edini Slovenec iz češke hokejske extralige Blaž Gregorc odlično pozna današnje tekmece.

Objavljeno
12. maj 2017 02.17
Hokejska reprezentanca Slovenije Blaž Gregorc [Hokejska reprezentanca Slovenije,Blaž Gregorc]
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Seveda bo sleherni ris po dnevu tekmovalnega oddiha danes pod drobnogledom, a tekma Slovenije proti Češki bo prav posebna za Blaža Gregorca. Postavni branilec si namreč že štiri leta služi kruh v češki extraligi, kjer bo pri ambicioznem moštvu Hradec Kralove igral tudi v prihodnje. Današnje tekmece zares dobro pozna.

Tako ni presenetljivo, da so se z njim včeraj v pričakovanju današnje tekme pogovarjali tudi številni češki poročevalci, o risih, njihovih današnjih tekmecih in polomu z Norveško na ledeni ploskvi Bercy Arene pa je po treningu v četrtek, ko je bila Slovenija v tekmovalnem sporedu prosta, spregovoril za naš časnik. Najprej je priznal, da je ta tekma zanj vendarle drugačna od prejšnjih štirih.

»Res so tu vpletena posebna čustva. Dobro, zdaj pri češki reprezentanci ni nikogar od mojih klubskih soigralcev, a včasih sem bil pri moštvu Pardubic in igral z nekaterimi, ki so se pozneje preselili v KHL. Sicer pa je Češka za to prvenstvo sestavila posrečeno zasedbo igralce iz te najmočnejše evropske lige, svojega ligaškega tekmovanja in NHL. Poznam njihovo razmišljanje, Čehi so letos zelo ambiciozni, merili bodo na kolajno, potem ko na zadnjih velikih tekmovanjih niso bili tako uspešni kot nekoč,« pravi Gregorc in obenem spoštljivo govori tudi o Josefu Jandaču, v tej sezoni prvič selektorju češke izbrane vrste: »Na Češkem so iskali novo ime med selektorji, potem ko jim z nekaterimi uveljavljenimi v zadnjih letih ni šlo po načrtih. Jandač je prej vodil Sparto, se z njo uvrstil v finale extralige, nabral dovolj izkušenj s pomembnih tekem.«

Gregorc se sicer v tej pravi hokejski deželi dobro počuti, veseli se tudi naslednje sezone v Hradcu, kjer po letošnji uvrstitvi v polfinale končnice, prvič doslej v klubski zgodovini, ne skrivajo novih visokih ciljev, moštvo bodo še okrepili in napadali naslov državnih prvakov. Njemu bo spet zagotovo pripadla pomembna vloga, v zadnji klubski sezoni je zbral zelo veliko minut na ledu, ob zaupanju stroke bil vedno znova v igri bodisi v trenutkih številčne premoči bodisi, ko so tekmeci napadali z dvema igralcema več. A 27-letnega slovenskega reprezentanta, učenca blejske hokejske šole, pred klubsko zgodbo zdaj najprej zanima nadaljevanje svetovnega prvenstva. S soigralci bo danes poskusil presenetiti favorite.

»Pred nami je zdaj dvojček tekem, imenitno bi bilo, ko bi Češki odščipnili točko, morda dosegli še kaj več, soboto pa zaokrožili z zmago proti Belorusiji,« pravi in se spomni zadnje garaške predstave proti Fincem. »Najbrž sta res Finska in Kanada v naši skupini drsalno in telesno najmočnejši, Češka je tehnično zelo močna, ohranja značilnosti vzhodnoevropskega hokejskega sloga, zato bomo morali biti zelo zbrani,« meni Gregorc, o odzivu v slačilnici po porazni predstavi z Norveško (1:5) pa je še dejal: »Fantje smo se morali med seboj vsaj malo pogovoriti. Že nekaj let ohranjamo ta moštveni duh, morali smo si ga povrniti, stopiti skupaj tako kot na zadnjem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju«

Tako naj bi po preverjenem receptu izjemne zavzetosti risi tudi v Parizu poskusili opozoriti nase, prihajajoči tekmi, današnja in jutrišnja, sta tako kot za vse Zupančičeve tudi za našega edinega reprezentanta iz cenjene češke extralige zelo pomembni. Francosko metropolo si je v krajšem sprehodu ogledal. »Kot pravi turist,« se je nasmehnil, a ob tem dodal: »Nismo pretiravali s hojo, da le ne bi po nepotrebnem izgubljali energije pred nadaljevanjem SP«.