Gomel odskočna deska za decembrski Tivoli

Na premieri sezone na turnirju v Belorusiji bodo v novem udarnem napadu risov Tomaž Razingar, Edo Terglav in Rok Tiča.

Objavljeno
09. november 2011 16.03
Posodobljeno
09. november 2011 16.29
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Bled - Polovica leta je naokrog, odkar so se zadnjič zbrali skupaj člani slovenske hokejske reprezentance. Spomini na prvenstvo v Bratislavi privabljajo mešane občutke, ki se prepletajo med spoznanji o dobri igri, a tudi izpadu iz skupine A. Med elito se bodo risi poskusili hitro vrniti, od jutri do sobote jih čaka uvodna pripravljalna preizkušnja sezone.

Verjetno ni naključje, da izbranci selektorja Matjaža Kopitarja v novo sezono vstopajo v Belorusiji, ki sicer na mednarodnem hokejskem zemljevidu uživa precej višji ugled kot na političnem področju. Toda nekdanji predsednik zveze Nestl Aljančič je prav z Belorusi, pred devetimi leti senzacionalnimi polfinalisti olimpijskih iger, zelo dobro sodeloval, nenazadnje opravlja pri nas vlogo častnega konzula te dežele. Toda Aljančičevi časi so, vsaj kar zadeva državno reprezentanco, zadeva preteklosti, zato na pripravah ni več bivanja v hotelih višjega cenovnega razreda - kot se za izbrano vrsto spodobi -, vest o posebnem čarterskem poletu za Minsk, kamor bodo danes potovali naši risi, pa je bila pravzaprav do včerajšnje novinarske konference skrita. Pa bi bilo lahko drugače in bi na uvodno srečanje z reprezentanco v novi sezoni brez nekih hujših zapletov in visokih stroškov odpotovali tudi pokrovitelji, ljubitelji hokejske igre, poročevalci.

Seveda pa ima slačilnica s selektorjem Matjažem Kopitarjem in kapetanom Tomažem Razingarjem - razumljivo - drugačne skrbi. Že na uvodnem turnirju sezone (naslednji bo decembra v domačem Tivoliju) bi se rada kar najbolje uigrala, se že jutri proti favorizirani beloruski vrsti predstavila v spodobni luči, preverila tako konkurenčnost nekaterih novincev kot tudi pripravljenost dolgoletnih adutov.

Kot ponavadi ob uvodnem novembrskem zboru izbrana vrsta Slovenije še ne bo igrala v najmočnejši postavi. Poškodbe so preprečile prihod Marcelu Rodmanu, Janu Urbasu in Alešu Mušiču, ob začetku priprav se je tudi zataknilo z branilcem Klemnom Pretnarjem in napadalcem Boštjanom Goličičem. Seveda to pot na seznamu ni številnih kandidatov iz drugoligaških tekmovanj Švedske in Češke, saj tam ta čas ne prekinjajo sezone. Decembra bo drugače.

Kopitar pa se za nadomestna vabila ni odločal, le ob koncu je Goličiča zamenjal z obetavnim tivolskim napadalcem Kenom Ograjenškom. »Namenoma sem že od začetka sestavil širši seznam, saj se nam še ni zgodilo, da bi prav vsi lahko igrali. Seveda le še upam, da se nam do četrtkove uvodne tekme ne bo nihče od navzočih poškodoval,« je poudaril ob prvem uradnem srečanju z novinarji v novi sezoni slovenski selektor, ki si včeraj še ni bil povsem na jasnem o številu vratarjev. Na turnirju si bosta najbrž vlogo »enice« menjala dolgoletni reprezentant Andrej Hočevar in Gašper Krošelj, ki se uspešno uveljavlja v EBEL, toda morda bo med potniki na letalu jutri tudi Matija Pintarič, ki resda ob odličnem Jeanu-Philippu Lamoureuxu v Tivoliju močno pogreša minute na ledu.

Sodeč po videnem na treningu bo očitno na prihajajočem turnirjui udarni napad Razingar-Terglav-Tičar. Prvi je že več kot desetletje nepogrešljivi član risov, Terglava je nazadnje izbrana vrsta močno pogrešala na SP v Bratislavi, Tičar blesti kot novinec pri Krefeldu v cenjeni nemški ligi (DEL). Poleg slednjega izredno lepo hokejsko jesen preživlja tudi Aleš Kranjc v najvišjem razredu češkega hokeja, preskok iz domačih klubskih logov na reprezentančno raven čaka brata Žigo in Erica Panceta, Anžeta Ropreta, Jako Ankersta in druge novodobne ljubljence tribun v Tivoliju in Podmežakli. Slovenska reprezentanca se ob od četrtka do sobote v Gomelu na beloruskem jugu pomerila z domačo vrsto, Dansko in selekcijo B ruskega hokeja. Najmočnejša zbornaja komanda bo kot vedno v novembru gostovala na ta čas najmočnejšem evropskem hokejskem turnirju v Helsinkih.

Navzočnost vseh treh tekmecev med Slovenci lahko botruje spoštovanju: Belorusija je prav za konec prvenstva v Bratislavi risom zaprla vrata obstanka, v danskem hokeju se je v zadnjem desetletju izjemno dvignila organizacijska in kakovostna raven, izjemno selekcijo ruskih hokejistov pa dobro poznajo po vsem svetu. Drugo »zbornajo komando« vodi Andrej Nazarov (14 let v NHL), svoje ruske upe pa bo predstavil tudi na decembrskem turnirju v Ljubljani.

»Lepo je malce zamenjati okolje in se znajti v reprezentančni slačilnici,« sta denimo poudarjala včeraj Razingar in Terglav. Slednjega med risi zaradi poškodbe že dolgo ni bilo, kapetan pa se bo verjetno vsaj malce sprostil po morečih zadnjih tednih v Beljaku, ko moštvu VSV še zdaleč ni šlo po načrtu.