Gretzky: Upam, da se bo liga pričela do prvega januarja

Nekdanji hokejski zvezdnik Wayne Gretzky je optimističen, da bosta sprti strani v NHL v kratkem dosegli dogovor.

Objavljeno
02. oktober 2012 10.03
Posodobljeno
02. oktober 2012 10.10
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - V severnoameriški hokejski ligi NHL bodo predstavniki vodstva tekmovanja in sindikat igralcev danes nadaljevali pogovore o novi kolektivni pogodbi.

Ti naj bi se nadaljevali tam, kjer so se ustavili na zadnjem sestanku pred dnevi, in sicer pri dogovorih o formalnostih, kot so dohodki, ki niso neposredno povezani s hokejem, in zavarovanje igralcev. Do ekonomskega bistva spora, delitve dobička in odstotkov prihodkov lige, pa naj tokrat po mnenju poznavalcev dogajanja še ne bi prišli.

O tej temi je spregovoril tudi eden izmed najboljših hokejistov vseh časov, Wayne Gretzky, ki je prepričan, da bosta strani našli dogovor. Če ne prej, bi morali po Gretkyjevem mnenju najti rešitev vsaj do 1. januarja 2013, ko bi se na t. i. zimski klasiki (dvoboj poteka na odprtem op. p.) morala srečati moštvi Detroit Red Wings in Toronto Maple Leafs.

»Z vsem srcem verjamem v dogovor. Morda sem samo tako velik hokejski navijač, toda upam, da bomo najpozneje 1. januarja lahko gledali hokej v NHL,« je dejal Gretzky. Obenem je poudaril, da je spor po njegovem mnenju manjši kot leta 2004, ko je bilo tekmovanje doslej zadnjič prekinjeno.

Franson na Švedsko

Zaradi »lockouta« si je veliko hokejistov našlo začasno moštvo v Evropi, med drugimi Slovenca Anže Kopitar (Mora) in Jan Muršak (Telemach Olimpija), v EBEL pa bo odslej nastopal tudi Thomas Vanek, ki se je pridružil Gradcu.

Vsi ti igralci so podpisali začasne pogodbe, ki jim v primeru končanega »lockouta« omogočajo vrnitev v Ameriko, kar pa ne velja v primeru Codyja Fransona. Kanadčan, ki je pred sezono postal prost igralec, je podpisal enoletno pogodbo s švedskim prvoligašem Brynasom.

Franson je v pretekli sezoni igral za Toronto Maple Leafs in na 57 tekma dosegel 21 točk (5 golov in 16 podaj).