Hokejsko SP: Belorusi po drami do prve točke

Francoski hokejisti so po kazenskih strelih premagali Belorusijo in se približali uvrstitvi v četrtfinale. 

Objavljeno
13. maj 2017 10.36
ICEHOCKEY-WORLD/
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Pariz - Hokejisti Francije so na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Parizu v drugi petkovi tekmi skupine B po boljšem izvajanju kazenskih strelov s 4:3 ugnali Belorusijo. V skupini A so Nemci v Kölnu po podaljšku izgubili z Dansko z 2:3, Švedska pa je bila z 8:1 boljša od Italije.

Domači hokejisti, ki so še v igri, da se vmešajo v boj za kolajne, so odločno krenili v dvoboj z Belorusi, ki so za zdaj edini, ki so na svetovnem prvenstvu še brez točk. Svojo premoč v uvodni tretjini so potrdili v 13. minuti z golom Sache Treillea. Že na začetku druge tretjine je belorusko mrežo zatresel še Damien Fleury, vendar so se Belorusi v 27. minuti preko Aleksandra Pavloviča dosegli svoj prvi gol na tekmi, do konca tretjine pa je izid izenačil Jegor Šarangovič. Novi šok so domači navijači doživeli ob uvodu v zadnjo tretjino, ko je Cristobala Hueta za belorusko vodstvo s 3:2 ob igralcu več premagal Aleksander Kulakov. Po prejetem zadetku so Francozi močno pritisnili proti vratom Belorusije, njihovo premoč pa je v 53. minuti unovčil Pierre-Edouard Bellemare.

Ker se v podaljšku izid ni spremenil, so zmagovalca dvoboja odločali kazenski streli. V prvi seriji je bil uspešen Belorus Mihail Sefanovič, v drugi sta bila uspešna oba vratarja, v tretji pa je izid izenačil Stephane da Costa, ki je nato s še enim golom Francozom zagotovil dve točki. S svojo prvo pa so se morali zadovoljiti Belorusi, ki so na lestvici zaradi boljše razlike v golih prehiteli Slovenijo. Slovenski hokejisti v prvi tekmi skupine B proti Čehom niso našli finskega recepta. Čehi so po 23. minutah igre vodili že s 4:0, v polno so zadeli Michal Repik, dvakrat Roman Horak in Michal Kemnpny, Miha Verlič je na začetku zadnje tretjine nekoliko omilil visok zaostanek slovenske izbrane vrste, dokončno pa je njihovo usodo zapečatil Roman Červenka.

Da bi se Nemčija, ena od dveh prirediteljic svetovnega prvenstva, še lahko vmešala v boj za četrtfinale, bi v drugi petkovi tekmi skupine A morala premagati Dance. Začetek tekme je bil sicer obetaven za domačo ekipo, saj so z goloma Patricka Reimerja in Brooksa Maceka povedli z 2:0, toda že do odhoda na prvi odmor so Danci izid izenačili. V razmiku 25 sekund sta domačega vratarja premagala Frederik Storm in Morten Poulsen. V drugi in tretji tretjini se mreži nista zatresli, v drugi minuti podaljška pa je dve točki Dancem zagotovil Peter Regin.

Na popoldanski tekmi skupine A je Švedska visoko premagala Italijo. Italijani so se z golom Giovannija Morinija na začetku druge tretjine Švedom približali na gol zaostanka (1:2), za mirnejše švedsko nadaljevanje pa je že nekaj minut pozneje poskrbel Jonas Brodin. V zadnji tretjini so naši zahodni sosedi popolnoma popustili, kar so Švedi izkoristili in dodobra napolnili njihovo mrežo. Zanimivo je, da nihče od švedskih hokejistov ni dosegel več kot gola, med strelce pa so se ob Brodinu vpisali še Victor Rask, Philip Holm, Elias Lindholm, Lunus Omark, Carl Klinberg, Joel Eriksson Ek in John Klinberg.