Hokejsko SP: Francozi so se znesli nad lanskimi finalisti Finci (VIDEO)

Junak izjemne zmage s 5:1 je bil čuvaj domače mreže Florian Hardy, ki je zbral kar 42 obramb.

Objavljeno
08. maj 2017 02.25
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P.
J. P.

Pariz - Za največjo senzacijo dosedanjega dela svetovnega prvenstva elitnega hokejskega razreda v Parizu in Kölnu so poskrbeli gostitelji skupine B Francozi, ki so se v dvoboju drugega kola dobesedno znesli nad lanskimi finalisti Finci in jih odpravili s kar 5:1, s čimer so spravili na noge 11.433 gledalcev v dvorani AccorHotels Arena. Za uspeh se lahko zahvalijo predvsem izjemnemu večerju vratarja Dornbirna v ligi EBEL Floriana Hardyja, ki je zbral neverjetnih 42 obramb ob kar 97,67-odstotni uspešnosti.

Med junake zmage - prve po osmih zaporednih porazih v medsebojnih obračunih - sodijo še vsi trije napadalci prve peterke: Antoine Roussel je dvakrat zadel, Pierre-Edouard Bellemare se je po enkrat vpisal med strelce in podajalce, Anthony Rech pa je prispeval kar tri podaje. Častni gol za Fince, ki so se že uvodoma mučili z Belorusi (3:2), je prispeval Mikko Lehtonen, ki je v 22. minuti izenačil na 1:1. Francozi so se tako tekmecem na najlepši možen način maščevali za lanski poraz na svetovnem prvenstvu (1:3). 

»Naš čuvaj mreže je bil tokrat izvenserijski in to je naredilo razliko,« se je strinjal domači branilec Kevin Hecquefeuille. Še zanimivost: lovoriko za igralca tekme so nameravali podeliti Bellemaru, ki pa je predlagal, naj gre raje v roke Hardyja. Francozi so se veselili zmage nad Finci sploh prvič v zgodovini svetovnih prvenstev, v imenu poražencev pa je spregovoril Sebastian Aho: »Pritiskali so na nas vseh 60 minut, njihov vratar je bil odličen, mi pa nismo pokazali vsega, kar znamo.«