Hokejsko SP: loterija kazenskih strelov okronala Švede

Po rednem delu in podaljšku finalnega obračuna med Švedsko in Kanado v Kölnu je bilo 1:1.

Objavljeno
22. maj 2017 02.10
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P.
J. P.

Köln - Švedski hokejisti se veselijo jubilejnega desetega naslova svetovnih prvakov, tretjega v tem tisočletju, prvega po letu 2013. V finalnem obračunu v Kölnu so po kazenskih strelih z 2:1 odpravili Kanadčane in jim tako preprečili osvojitev tretje zaporedne lovorike oziroma že 27. v zgodovini, s katero bi se na vrhu večne lestvice izenačili z Rusijo oziroma njeno predhodnico Sovjetsko zvezo. Bron so po zmagi s 5:3 nad Finsko osvojili Rusi, ki so sredi dvoboja vodili že s 4:0.

V finalu se je mreža prvič zatresla šele tik pred drugim odhodom na odmor. Švedi so imeli po izključitvi Nicklasa Bäckströma na ledni ploskvi igralca manj, a izkoristili nepozornost tekmečeve obrambe in 21 sekund pred koncem druge tretjine prek Victorja Hedmana matirali Calvina Pickarda. A njihovo veselje je bilo kratkotrajno, že ob koncu druge minute tretjega dela je namreč številčno premoč že po desetih sekundah izkoristil Ryan O'Reilly s svojim že šestim zadetkom na prvenstvu in izvlekel podaljšek.

V njem sta moštvi uprizorili pravcato poslastico domala brez prekinitev, manjkali so zgolj goli. Bližje so bili Švedi, ki so imeli dve minuti igralca več na ploskvi po izključitvi Seana Couturierja, a so se branilci lovorike ubranili, odločala je torej »loterija« kazenskih strelov, v kateri niso Kanadčani zadeli niti enkrat (še najbližje je bil O'Reilly, ki pa je meril v vratnico), Švedi pa dvakrat - uspešna sta bila Bäckström in Oliver Ekman-Larsson. Nazadnje finalni dvoboj ni bil odločen po rednem delu leta 2008, ko so Rusi v podaljšku strli ravno tako Kanadčane s 5:4, mož odločitve je bil Ilja Kovalčuk