Hokejsko SP: po vodstvu s 4:0 so se morali Rusi potruditi za bron

V malem finalu so s 5:3 odpravili Fince in tako ubranili lansko 3. mesto. V nocojšnjem finalu (20.45) Kanada in Švedska.

Objavljeno
21. maj 2017 20.40
IHOCKEY-WORLD-RUS-FIN
J. P.
J. P.

Köln - Ruski hokejisti se veselijo bronastega odličja na svetovnem prvenstvu prvega kakovostnega razreda v Nemčiji (Köln) in Franciji (Pariz). V malem finalu so s 5:3 odpravili Fince, ki so tako ostali brez odličja, potem ko so bili lani srebrni. Dišalo je po precej bolj gladki zmagi izbrancev selektorja Olega Znaroka, ki so v 29. minuti že vodili s 4:0, a jih je visoka prednost očitno uspavala, nasprotnika pa je predramila tudi menjava med vratnicami, saj je popolnoma razglašenega Joonasa Korpisala zamenjal dosti zanesljivejši Harri Säteri.

V prvi tretjini je zadel Nikita Gusev, v drugi pa v razmaku slabih šestih minut in pol Vladimir Tkačjov celo ob igralcu manj na ledni ploskvi, vnovič Gusev od številčni premoči in Bogdan Kiseljovič. Zdelo se je, da se bodo Rusi sprehodili do brona, a so nato vendarle pokazali zobe tudi Finci: še pred odhodom na drugi odmor je znižal Mikko Rantanen, v začetku zadnjega dela pa sta Mikko Lehtonen in Veli-Matti Savinainen ob igralcu več - obema je asistiral Sebastian Aho - zadela za priključek Skandinavcev, ki so bili v hipu zgolj še gol zadaj.

A njihovih upov je bilo konec že dve minuti in pol pozneje, ko je Nikita Kučerov, drugi najučinkovitejši igralec prvenstva (seveda pred večernim finalom med Kanado in Švedsko ob 20.45), zadel za končnih 5:3. O izenačenosti današnjih tekmecev zgovorno priča tudi razmerje sproženih strelov - 30:29 v korist zmagovalnega moštva. Rusi so tako na že četrtem zaporednem svetovnem prvenstvu končali na stopničkah - leta 2014 v Minsku so bili zlati, leto pozneje v Pragi in Ostravi srebrni, lani pa pred domačimi navijači v Moskvi in St. Peterburgu bronasti.