Hokejsko SP: prvi veliki derbi odločil Panarin (VIDEO)

Lanski finalisti Finci so imeli ogromno dela s čvrstimi beloruskimi hokejisti, branilci naslova Kanadčani gladko prek Čehov.

Objavljeno
05. maj 2017 23.45
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P.
J. P.

Köln - Ruski hokejisti, branilci lanskega brona, so svetovno prvenstvo najvišjega kakovostnega razreda v Kölnu odprli z mukoma prigarano zmago, od Švedske - ki ima v kadru kar 16 akterjev iz NHL - so bili namreč z 2:1 boljši šele po izvajanju kazenskih strelov. Za nameček so tekmeci prvi vodili, v 15. minuti je bil namreč uspešen Elias Lindholm, 22-letni napadalec Caroline v NHL. Rusi so izenačili šele v tretji tretjini, ob koncu 44. minute se je med strelce vpisal Sergej Andronov in izvlekel podaljšek. V njem se mreži nista zatresli, zato je odločala loterija najstrožjih kazni, mož odločitve pred razprodanim avditorijem z 18.537 gledalci je bil Artjom Panarin, prvi zvezdnik moštva, sicer pa napadalec Chicaga. V prvih dveh tretjinah so bili sicer napadalno agilnejši Švedi (razmerje strelov 17:11), v tretji pa so poznejši zmagovalci jurišali z vsemi topovi proti Viktorju Fasthu - poskusili so kar štirinajstkrat, tekmec zgolj trikrat.

Ogromno dela pa so imeli tudi finalisti lanskega 80. svetovnega prvenstva Finci, ki so Belorusijo odpravili s 3:2, čeravno je sprva dišalo po tem, da bo 5078 gledalcev v Parizu spremljalo dvoboj mačke z mišjo. Pičlih pet minut in devet sekund so Skandinavci potrebovali za vodstvo z 2:0, zadela sta Sebastian Aho in Oskar Osala, toda nasprotnikom sta se nepopustljivost in borbenost obrestovali. Ob koncu druge tretjine je znižal Jegor Šarangovič, na začetku tretje pa izenačil Jevgenij Koviršin. Da zasedbama ni bilo treba v podaljšek, je v 50. minuti poskrbel mož odločitve Veli-Matti Savinainen, ki si zadnji dve sezoni kruh služi v domači ligi. Izjemno izenačenost tekmecev potrjuje tudi razmerje strelov v okvir vrat - 24:24.

V večernem dvoboju so Kanadčani, ki so se lani dokopali do že 26. laskave lovorike, hitro nakazali, da je v njihovi vitrini še prostor tudi za nove trofeje. Počasi so trli češki odpor in bili naposled edini, ki so danes zmagali z več kot enim golom razlike - ob koncu je bilo 4:1. V uvodni tretjini je zadel Ryan O'Reilly, v začetku druge je zalogo podvojil branilec Mike Matheson, ki je izkoristil številčno premoč ob izključitvi Michala Kempnyja, za nekaj razburljivosti pa je v 53. minuti poskrbel Lukaš Radil, ki je znižal pet sekund pred predvideno vrnitvijo izključenega Alexa Killorna na led. A Kanadčani so stvari hitro spet postavili na svoje mesto, najprej po zaslugi Tysona Barrieja, nato pa v zadnjih izdihljajih še Jeffa Skinnerja, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže. Zanimivo, da so imeli poraženci v statistiki celo en sprožen strel več kot zmagovalci (29:28).

Edini od lanskih polfinalistov, ki se danes niso veselili zmage, pa so bili Američani, na navdušenje 18.688 glasnih navijačev v Kölnu so morali namreč premoč priznati gostiteljem Nemcem, ki so bili boljši z 2:1, za komplet točk pa se morajo še posebej zahvaliti svojemu čuvaju mreže Thomasu Greissu, članu moštva New York Islanders v NHL, ki je zbral kar 42 podaj, največ - 19 - v odločilnem zadnjem delu. Domača zasedba se je prebila v vodstvo že v enajsti minuti prek Tobiasa Riederja, a so Američani vrnili sredi zadnje tretjine prek kapetana Connorja Murphyja. Na tribunah pa je eksplodiralo šest minut pred koncem, ko so Nemci že po pol minute izkoristili številčno premoč, junak večera je bil napadalec Patrick Hager.

SKUPINA A (KÖLN)

ŠVEDSKA : RUSIJA 1:2 - PS (1:0, 0:0, 0:1; 0:0, 0:1)
Lindholm 15.; Andronov 44., PS: Panarin.

ZDA : NEMČIJA 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Murphy 52.; Rieder 11., Hager 54./PP1.

SKUPINA B (PARIZ)

FINSKA : BELORUSIJA 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Aho 3., Osala 6., Savinainen 50./PP1; Šarangovič 39., Koviršin 45.

ČEŠKA : KANADA 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Radil 53./PP1; O'Reilly 7., Matheson 21./PP1., Barrie 55., Skinner 60./EN.