Hokejsko SP: Rusi za tri gole potrebovali zgolj 70 sekund (VIDEO)

Dvoboj med Češko in Norveško je bil prvi na prvenstvu, ki v rednem delu ni ponudil zadetkov; podaljšek Čehom.

Objavljeno
11. maj 2017 21.19
ICEHOCKEY-WORLD/
J. P.
J. P.

Pariz - Na hokejskem svetovnem prvenstvu elitnega kakovostnega razreda v Franciji in Nemčiji se je danes prvič zgodilo, da sta se tekmeca po rednem delu dvoboja (četrtega kola) razšla brez zadetkov. Mreži se 60 minut nista zatresli v obračunu »slovenske« skupine B v Parizu med Češko in Norveško, odločal je torej podaljšek, v njem pa je tehtnico na češko stran vendarle nagnil Jan Kovar, ki je tudi nekoliko srečno zadel po odbitku po poskusu Romana Červenke v drugi minuti »dodatka«.

Drugače se dvoboj skorajda ne bi mogel končati, saj so bili skoraj ves čas v napadu poznejši zmagovalci, čemur zgovorno pritrjuje tudi razmerje sproženih strelov - kar 32:10 v njihovo korist, izkazal se je torej čuvaj norveške mreže Lars Haugen, ki je lovil mogoče in nemogoče. Čehi so se že drugič na turnirju do zmage dokopali po koncu rednega dela, v minulem kolu so po epskem preobratu s 4:3 po kazenskih strelih odpravili Fince, ki so po prvi tretjini vodili že z udobnih 3:0.

S tem so se točkovno poravnali z Norvežani, oboji imajo zdaj v žepu po sedem točk, a imajo Čehi na papirju ugodnejši spored preostalih treh dvobojev skupinskega dela, nasproti jim bodo namreč stali še Slovenci (jutri ob 16.15), Francozi in Švicarji, medtem ko skandinavsko vrsto čakajo še Finci, branilci šampionske lovorike Kanadčani in Belorusi. Edini današnji strelec Jan Kovar je zadel drugič na prvenstvu.

Rusi pa so v skupini A za zmago s 3:0, ki je bila priborjena precej bolj mukoma, kot se zdi na prvi pogled, potrebovali pičlih 70 sekund v sklepnem delu druge tretjine, v 36. oziroma 37. minuti so domala v treh zaporednih napadih zadeli Bogdan Kiseljovič in dosedanja soigralca pri SKA iz St. Peterburga Sergej Plotnikov in Nikita Gusev. Zanimivo: ravno druga tretjina je bila sicer najbolj izenačena, Danci so bili celo malenkostno bolj napadalno agilni (streli 13:12), a je 22-letni vratar Tampe v NHL Andrej Vasiljovski zaklenil mrežo. 

Rusija tako ostaja neporažena tudi po štirih dvobojih, je bila pa danes manj pri strelu kot v prejšnjih dveh obračunih, ko je Italijanom in Nemcem skupaj nasula kar 16 golov. Danci ostajajo pri eni zmagi, prejšnjič so namreč po kazenskih strelih strli odpor Slovakov, v še nobenem od štirih dvobojev na prvenstvu pa niso prejeli manj kot treh zadetkov.

SKUPINA A

Rusija : Danska 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)
Bogdan Kiseljovič 36., Sergej Plotnikov 36., Nikita Gusev 37.

Švedska : Latvija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Gabriel Landeskog 10., Elias Lindholm 57.

SKUPINA B

Češka : Norveška 1:0 (0:0, 0:0, 0:0; 1:0)
Jan Kovar 62.

Kanada : Francija 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Ryan O'Reilly 6./PP1, Claude Giroux 40./PP1, Marc-Edouard Vlasic 43.; Olivier Dame-Malka 10., Damien Fleury 22./PP1.