IIHF spremenila sistem olimpijskih kvalifikacij

Osem najboljših reprezentanc lestvice IIHF se bo neposredno uvrstilo na OI 2018, tam bo tudi gostiteljica Južna Koreja.

Objavljeno
19. september 2014 19.30
mdr zoi
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid - Predstavniki Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so na kongresu v španskem Tenerifeju sprejeli nekaj novosti pri kvalifikacijah za olimpijske igre.

Po novem se bo na olimpijske igre leta 2018 v Pjeongčangu neposredno uvrstilo osem najboljših reprezentanc na jakostni lestvici IIHF, pri čemer bodo upoštevali razvrstitev po koncu svetovnega prvenstva leta 2015 na Češkem. Slovenija trenutno na tej lestvici zaseda 14. mesto, za teoretično uvrstitev na osmo pa bi se morala na prvenstvu v Ostravi in Pragi vmešati v boj za odličja.

Mednarodna hokejska zveza je nekoliko popustila tudi pri kriteriju neposredne uvrstitve države gostiteljice. Doslej je veljalo pravilo, da mora biti država organizatorka uvrščena najmanj na 18. mesto lestvice IIHF, tokrat pa so pri IIHF storili izjemo in na olimpijske igre uvrstili tudi gostiteljico Južno Korejo, ki je na 23. mestu jakostne lestvice.

Kot so pojasnili na Hokejski zvezi Slovenije, bo prvo kolo kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah na sporedu med 2. in 8. novembrom 2015, na njem pa se bodo pomerile reprezentance, ki so na lestvici IIHF uvrščene med 27. in 38. mestom. Te bodo uvrščene v tri različne skupine, v drugo kolo pa bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin. Pridružile se bodo reprezentancam, ki so uvrščene med 18. in 26. mestom, turnirji treh skupin pa bodo med 11. in 14. februarjem leta 2016.

Zadnje sito pred uvrstitvijo na olimpijske igre bo med 25. in 28. avgustom leta 2016. Ob zmagovalkah drugega kroga bodo na treh turnirjih sodelovale še reprezentance, ki bodo na lestvici IIHF uvrščene med devetim in 17. mestom.

IIHF je določila tudi sodnike, ki bodo sodili na SP elitne skupine v Pragi in Ostravi. Med njimi ni nobenega slovenskega predstavnika.