Kanadčani z igralcem manj do lovorike v svetovnem pokalu (VIDEO)

Gostitelji turnirja so z 2:1 odpravili Kopitarjevo Evropo, mož odločitve je bil 44 sekund pred koncem Brad Marchand.

Objavljeno
30. september 2016 08.10
USA-SPORT/
J. P.
J. P.

Toronto - Vse do treh minut in pol pred koncem druge finalne tekme vnovič obujenega svetovnega pokala v hokeju pred 19.080 gledalci v dvorani Air Canada Centre v Torontu je dišalo po tem, da bo združena selekcija Evrope izid v zmagah izenačila in vendarle izvlekla še odločilni tretji obračun. Tedaj je namreč vodila z 1:0, nato pa je moral na klop za kaznovane za dve minuti slovenski as Anže Kopitar in gostitelji turnirja Kanadčani so odprtih rok izkoristili ponujeno priložnost.

Že po 42 sekundah je namreč številčno premoč unovčil Patrice Bergeron, ki je dosegel zadnji zadetek že v uvodnem dvoboju finalne serije. Moči na ploskvi so bile spet izenačene, vendar zgolj minuto, nakar je moral zavoljo visoke palice na kazensko klop Kopitarjev klubski kolega v NHL pri Kraljih iz Los Angelesa Drew Doughty. Selekcija stare celine je na vse kriplje poskušala zadeti, v obrambnih vrstah pa pustila luknjo, kar se ji je maščevalo. Zgolj 44 sekund pred koncem rednega dela je namreč z igralcem manj zadel najboljši strelec turnirja Brad Marchand, ki je tako postavil končni izid dvoboja - 2:1.

S tem je Kanada naslovu olimpijskih zmagovalcev in svetovnih prvakov dodala še lovoriko v svetovnem pokalu, v katerem je bila najboljša že nazadnje, davnega leta 2004. Četa selektorja Mika Babcocka je tako upravičila vlogo favorita in za nameček še izkoristila prednost domačega terena, še enkrat pa dokazala, da bo glavna favoritinja za zlato odličje tudi na svetovnem prvenstvu skupine A prihodnje leto v Nemčiji in Franciji, ki se ga bo udeležila tudi slovenska izbrana vrsta pod taktirko Nika Zupančiča.

Marchand je v zadnji minuti sinočnjega dvoboja dosegel že peti zadetek na turnirju, zanj je bila to že osma točka, učinkovitejši je bil zgolj njegov reprezentančni kolega Sidney Crosby z desetimi točkami za tri gole in sedem asistenc. Tudi tokrat je podal pri prvem zadetku Bergerona, tretjega na listi strelcev (4 goli + 3 asistence). Anže Kopitar je končal na dvanajstem mestu. Tekmečeve mreže v Torontu resda ni zatresel, je pa pri štirih goli sodeloval kot podajalec, v tem pogledu je bil od njega uspešnejši zgolj Crosby.

Anže Kopitar v dvoboju z najučinkovitejšim igralcem turnirja Sidneyjem Crosbyjem. Foto: Dan Hamilton/Reuters.


Kako izenačen je bil v resnici dvoboj, dokazuje tudi razmerje sproženih strelov na gol - 34:33 v korist Kanade, oba vratarja, Slovak Jaroslav Halak in Kanadčan Carey Price, sta torej vpisala po 32 obramb. Evropski selektor Ralph Krüger se je moral tudi tokrat znajti brez pomoči poškodovanega izkušenega slovaškega napadalnega zvezdnika Mariana Gaborika, Kopitarjevega soigralca v Los Angelesu in strelca dveh golov na turnirju. Gostitelji so v šestih obračunih vknjižil šest zmag, kar trikrat so ugnali tudi združeno evropsko selekcijo.

Kanada je nadaljevala izjemen zmagovalni niz na velikih tekmovanjih, nazadnje je morala namreč na kolena proti »sosedom« Američanom v skupinskem delu olimpijskega turnirja leta 2010 v Vancouvru. Tudi v pripravljalnem dvoboju teh dveh zasedb tik pred začetkom letošnjega svetovnega pokala je bilo s 4:2 boljše moštvo ZDA. Je pa izbrana vrsta Evrope, za katero je danes že v sedmi minuti edini zadel neuničljivi 39-letni slovaški branilec Zdeno Chara, postala prva ekipa po Rusiji v četrtfinalu olimpijskih iger leta 2006 v Torinu, ki je proti Kanadčanom kar dve zaporedni tretjini ostala brez prejetega zadetka.